Image
crème solaire

Binnenkort trekken we weer massaal richting zon, maar dat is niet geheel zonder risico. Tijdens de huidkankerpreventieweek - 13 tot 17 mei - worden we nog eens met de neus op de feiten gedrukt. Een paar ontnuchterende cijfers.

93% van de Belgen weet en beseft dat te veel zon schadelijk kan zijn voor de gezondheid maar nauwelijks 6% beschermt er zich tegen (het hele jaar rond). Wist je trouwens dat er jaarlijks bijna 39.000 nieuwe huidkankerpatiënten bijkomen? En dat de kans om in je leven het gevaarlijke melanoom te ontwikkelen met een duizelingwekkende 2000% steeg van 1:1500 in 1940 tot 1:75 vandaag? De cijfers komen van Euro Melanoma en uiteraard is de timing niet toevallig: net voor de grote rush naar de zon.

Wat kunnen we doen?

Check de website van Euro Melanoma als je alles wil weten over preventie, screening en behandeling maar neem ook deze 3 tips ter harte als je je vel wil redden:

1. Vermijd onnodige blootstelling

Zoek de schaduw op waar mogelijk en vermijd de zomerzon tussen 12 en 15 uur.

2. Draag beschermende kledij

Draag in de zon kledij, liefst van donker dicht geweven textiel, met mouwen en draag als het kan een hoed met een brede rand en een UV-beschermende zonnebril. Gebruik voor kinderen liefst speciale ‘zonwerende’ kledij, ook in het buitenzwembad.

3. Gebruik zonnecrème

Kijk na of je crème een hoge beschermingsfactor heeft (minstens 30) en beschermt tegen zowel UVA als UVB licht. Weet dat zonnecrème slechts optimaal werkt na pakweg 30 minuten en de werking slechts 2 tot 3 uren gegarandeerd is.

Extra aandacht voor de kinderen!

Kinderen lopen het grootste risico om op lange termijn huidschade te ondervinden van teveel zon. Dat wil niet zeggen dat je ze binnen moet houden, maar zorg ervoor dat ze bij zonnig weer altijd goed beschermd zijn en niét verbranden

Bron: Euro Melanoma

Deel deze inhoud