Image
GPS

Een GPS of navigatietoestel is ook op de fiets geen overbodige luxe. Hoe kies je een GPS voor op de fiets?

Een GPS of navigatietoestel is ook op de fiets geen overbodige luxe. Of je nu een streek wil verkennen of met je koersfiets een bepaalde route wil afleggen, een gps zorgt ervoor dat je niet verloren rijdt. Hoe kies je een GPS voor op de fiets?


GPS-toestel of navigatie-app?

Vraag je eerst af of je wel een apart navigatietoestel voor op de fiets nodig hebt. Als je een smartphone hebt, kun je die ook gebruiken om een route uit te stippelen. De standaard navigatie-apps (Google Maps en Apple Kaarten) tonen echter niet altijd de beste route voor fietsers. Gebruik daarom liever een navigatie-apps voor fietsers. Voorbeelden zijn Strava, BikeMap en Komoot. Het enige wat je nog nodig hebt is een stevige houder om je smartphone aan je stuur te bevestigen. Let erop dat je een waterdichte houder koopt, zodat je smartphone niet nat wordt wanneer het regent. Als je lange ritten maakt, is het verstandig om een powerbank mee te nemen om je smartphone onderweg op te laden. Er bestaan zelfs powerbanks speciaal voor op de fiets.

Quadlock
Met een houder zet je je smartphone op het stuur (foto: Quadlock)


Een GPS voor fietsers

Een apart gps-toestel voor op de fiets heeft enkele voordelen tegenover een smartphone. Deze toestellen zijn ontworpen om buiten gebruikt te worden, en zijn dus waterdicht en schokbestendig. Het scherm is ook beter zichtbaar bij felle zon dan het scherm van een smartphone. De batterij gaat ook veel langer mee dan die van een smartphone. Sportieve fietsers kunnen allerlei gegevens over hun rit, zoals snelheid, hoogtemeters, vermogen en ook hartslag laten registreren. Het nadeel is dat deze vrij duur kunnen zijn, terwijl je wellicht wel al een smartphone hebt.

Sommige merken, zoals Hammerhead en Wahoo, richten zich vooral op sportieve wielrenners. Je kan ze ook gebruiken voor navigatie, maar als je alleen de weg wil vinden zijn er goedkopere alternatieven.

Mio Cyclo 210
Mio Cyclo 210


Mio Cyclo 210

De Cyclo 210 (199,99 euro) is een betaalbare en gebruiksvriendelijke gps voor op de fiets. Het apparaatje wordt geleverd met wegen- en fietskaarten van OpenStreetMaps. Leuk is de 'Surprise-Me'-functie die je laat kiezen uit drie verschillende routes op basis van tijd of afstand. De batterij gaat tot 10 uur mee.

Mio Cyclo Discover
Mio Cyclo Discover


Mio Cyclo Discover

Zoals de naam al aangeeft is de Cyclo Discover (249 euro) bedoeld voor recreatieve fietsers die onderweg graag zaken ontdekken. Het is een gps voor op de fiets die je ook als een mini-reisgids jan gebruiken. Je kan namelijk vooraf op je computer een route uitstippelen met bezienswaardigheden, en die op de Cyclo Discover opslaan. Onderweg krijg je een melding wanneer je een bepaalde locatie nadert. Je ziet een QR-code die je met je smartphone kan scannen om de notities te lezen die je over de locatie bewaard hebt.

Garmin Edge Explore
Garmin Edge Explore


Garmin Edge Explore

De Edge Explore (249,99 euro) is een gebruiksvriendelijke GPS-fietscomputer met een 3-inch aanraakscherm dat in direct zonlicht goed afleesbaar is. Je kan het ook bedienen met handschoenen aan. Tijdens het rijden krijg je instructies hoe je moet rijden.

De Garmin fietskaart is vooraf geladen. Met de Trendline functie vind je populaire on-road en off-road routes die door andere fietsers worden gebruikt. De ingebouwde GPS registreert hoe ver, hoe snel, hoe hoog en waar je hebt gefietst. De batterij gaat 12 uur mee.

Garmin Edge 1030 Plus
Garmin Edge 1030 Plus


Garmin Edge 1030 Plus

De Edge 1030 Plus (549,99 euro) is bedoeld voor de sportieve fietser. Hij bevat vooraf geladen fietskaarten, inclusief MTB-routes. Je kunt ook hoogtegegevens, nuttige punten en adressen ophalen.

Het toestel registreert ook een pak gegevens over je rit en conditie. Zo krijg je inzicht in inzicht in VO2 max, hersteltijd, trainingsbelasting, en meer. Je kan zelfs analyseren hoe je prestaties afhangen van je fietspositie, fietsinstelling, ritduur en meer. Het is compatibel met SHIMANO Di2 elektronische schakelsystemen zodat je de gegevens van de versnellingen vooraan en achteraan kan bekijken.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …