Image
planificateur d'itinéraire

Touring lanceert een intelligente routeplanner om oplaadstations te vinden voor je elektrische auto


Mobiliteitsorganisatie Touring en smart mobility dienstverlener Be-Mobile lanceerden deze week een routeplanner voor elektrische wagens. Gebruikers van de Touring-website en -applicatie kunnen een realistische route genereren die rekening houdt met beschikbare laadplaatsen en stoptijden.

routeplanner
Copyright: Freepik Company S.L. - www.freepik.com


Touring bood op haar website al lange tijd een routeplanner aan die rekening houdt met de actuele verkeerssituatie, maar breidt deze nu uit om op de verdere elektrificatie van voertuigen in te spelen.

In mei 2021 besliste de federale regering dat alle bedrijven in België vanaf 2026 een volledig geëlektrificeerd wagenpark moeten hebben. Daarnaast verklaarden verschillende autofabrikanten te stoppen met de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren en zich volledig te richten op elektrische motoren.


‘Range anxiety’

Uit onderzoek van Be-Mobile bleek echter dat bestuurders van elektrische wagens lijden aan “range anxiety”: de schrik dat ze een verre trip niet zullen kunnen vervolledigen op de huidige batterijlading door externe omstandigheden, bijvoorbeeld door file, slecht weer of een wachtrij aan elektrische laadplaatsen.

borne de recharge
Vertrek met een gerust gevoel met je elektrische auto, dankzij de slimmerouteplanner.


Om aan deze zorgen te kunnen beantwoorden, toont de routeplanner waar de bestuurder kan stoppen en of er nog laadpalen beschikbaar zijn. Bijzonder innovatief is het feit dat er een inschatting wordt gemaakt of de laadpaal beschikbaar zal zijn wanneer de bestuurder er aankomt, op basis van de huidige beschikbaarheid en historische gegevens.

Ook wordt er met behulp van iconen aangegeven van welke ontspanningsmogelijkheden je in de buurt gebruik kan maken terwijl de wagen wordt opgeladen. Touring en Be-Mobile hopen met de aangepaste routeplanner hun klanten te blijven ondersteunen en de omschakeling naar elektrisch reizen te vergemakkelijken.

Bruno de Thibault, CEO van Touring: “Het ontzorgen van persoonlijke mobiliteit in al zijn vormen, dat is het DNA van Touring. En nu elektrisch rijden aan een steile opmars begonnen is, helpt Touring de laatste hindernissen weg te nemen.


Slimme routeplanner

Een uitgebreid netwerk van laadpalen is natuurlijk een must, maar met deze slimme routeplanner gaan we een stap verder om het laadgemak en de laadzekerheid te verhogen en zo de consument vertrouwen te schenken.

De slimme technologie en de rijke dataverwerking van Be-Mobile ter beschikking kunnen stellen van onze Touring-leden én van elke autogebruiker is een mooi bewijs dat elektrisch rijden dag na dag bereikbaarder wordt.”