Image
de luchthaven

Stress op de luchthaven? Parkeren, aanschuiven, bagage … Met deze 10 tips begint jouw vakantie een tikkeltje meer zen.

Luchthavens, het is elke keer weer zoeken, sukkelen en vaak ook vloeken. Toch kun je het jezelf heel wat makkelijker maken door een aantal maatregelen te treffen en je goed voor te bereiden. Deze 10 tips kunnen daarbij helpen.

1. Kom ruim op tijd naar de luchthaven

Klinkt evident, maar veel onnodige stress ontstaat wanneer je gehaast bent. Kom dus vroeg genoeg en voorzie tijd voor een koffietje, shoppen of het lezen van je krant of boek. Met die tijdsbuffer vang je ter plaatse onvoorziene files op aan de parking, bij de check-in, de paspoort- en bagagecontrole, enzovoorts.

Ook slim: reserveer je parkeerplaats op voorhand op Brussels South Charleroi Airport of Brussels Airport. En ook nog dit: met de Touring Pcard+ krijgen Touring-leden 10% korting op de Interparking aan de luchthaven in Zaventem.

2. Alternatief vervoer

Parkeren op de luchthaven is niet goedkoop en voor lange reizen komt het vaak goedkoper uit om een taxi te nemen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Check evenwel op voorhand het uurrooster van het openbaar vervoer en bouw ook hier een (ruime) marge in. Uiteraard kun je je ook laten brengen door vrienden, familieleden enzovoorts.

3. Check thuis in

Wie handig is met smartphone, computer en internet, kan thuis inchecken en zelf de boarding pass afdrukken of in digitale vorm op de smartphone downloaden. Op de luchthaven volstaat het dan om in een aparte rij aan te schuiven (bij de drop off bagage). Het kan jou een aanzienlijke tijdswinst opleveren. Wie enkel met handbagage reist, kan meteen door naar de bagagecontrole.

Thuis inchecken kan in theorie 24 uur voor het afreizen maar bij sommige maatschappijen kan dit nog vroeger. Bijkomend voordeel: je bepaalt doorgaans zelf je zitplaatsen aan boord, dus geen onaangename verrassingen aan de balie zoals niet samen kunnen zitten met je reisgenoten.

4. Check jezelf in op de luchthaven

Geen zin om aan te schuiven bij de balie? Veel maatschappijen beschikken over elektronische zuilen waar je zelf kunt inchecken, meestal ook je bagage. De ganse procedure duurt luttele minuten want doorgaans hoef je niet aan te schuiven aan die apparaten. Opgelet evenwel, de meeste bagage drop off punten sluiten een uur voor het vertrek van je vlucht!

5. Check de avond voordien in

Brussels South Charleroi Airport biedt de Early Check-In. Concreet: check je bagage de avond voor vertrek in. Je bent welkom tussen 18 en 22 uur voor vluchten die de dag daarna tussen 6.30 en 8.30 uur uit Charleroi vertrekken. Ideaal voor wie niet al te ver moet rijden of de avond voor vertrek in de buurt overnacht.

6. Maak gebruik van de ‘snelle rij’

Voor slechts 4 euro koop je in Brussels South Charleroi Airport een zogeheten ‘priority lane’ ticket. Zo’n ticket kun je online kopen of op de luchthaven zelf. Met zo’n ticket kun je meteen doorlopen naar de bagage- en grenscontrole. In Brussels Airport worden dergelijke tickets niet aangeboden; de ‘fast lane’ is voorbehouden aan houders van een specifiek ticket (businessclass bijvoorbeeld) of voor passagiers van bepaalde maatschappijen. Check dit overzicht van de fastlane.

7. Check op voorhand de drukte op de luchthaven

Wie niet graag onaangenaam verrast wordt, kan op voorhand de drukte op de luchthaven checken. Op de website van bruxx vind je een barometer die de drukte in 3 kleuren aanduidt: groen (kalm), geel (normaal) en rood (druk). De luchthaven van Charleroi geeft enkel de dag van vertrek indicaties over de verwachte drukte via de homepage van hun website.

8. Draag makkelijke kleding en let op met vloeistoffen

De bagagecontrole is ook vaak een struikelblok. Help jezelf met makkelijke schoenen (die je wellicht moet uitdoen), stop je horloge en telefoon op tijd in je handbagage, zorg ervoor dat je geen broeksriem draagt (of stop ‘m op voorhand in je tas) en stop ook je geldmunten, huis- en autosleutels in je handbagage.

Wie een computer of tablet meezeult, stopt die best niet al te ver weg en voorzie ook een apart zakje voor je eventuele vloeistoffen en/of gels. Opgelet evenwel, de verpakking van je vloeistoffen (drank, medicatie, zalfjes, lotions, etc.) mag maar 100 ml groot zijn en ook het aantal verpakkingen is beperkt. In de handel vind je handige flacons van de juiste grootte. Check alle details met betrekking tot je (hand)bagage op voorhand.

9. Verre reis met reispas? Gebruik de elektronische poortjes

De Belgische paspoorten - niet te verwarren met je elektronische identiteitskaart - beschikken tegenwoordig over een ingebouwde chip. Dat betekent concreet dat je op veel luchthavens, waaronder Brussels Airport, elektronisch door de paspoortcontrole kunt. Anders gezegd: je hoeft niet aan te schuiven in de rij die naar de douanebeambte leidt maar je neemt de (doorgaans kortere) rij naar de elektronische poortjes. Check weliswaar op voorhand of jouw reispas effectief met zo’n chip is uitgerust (zie icoontje op jouw reispas).

10. Don’t worry, be ‘appy’

Last but not least zijn er een hoop apps die jou kunnen helpen bij het plannen van je reis maar die ook handig zijn op de luchthaven zelf. Dit zijn onze favoriete gratis apps:

Wiffinity: wifi op vakantie is handig, maar ook op luchthavens wil je wellicht snel even online gaan. Wiffinity zorgt ervoor dat je quasi overal gratis online kunt gaan. Je hoeft niet telkens om de paswoorden te vragen, want de app vult die voor jou in. De lijst met hotspots groeit gestaag.

Brussels Airport App: geef je vluchtnummer of bestemming in en de 'plan flight'-functie stippelt meteen een traject uit van wat je zoekt en waar je je bevindt. De app toont je de weg naar het voordeligste parkeertarief en de eventuele promoties in de shops. Blijf ook op de hoogte van wachttijden aan de veiligheidscontrole en eventuele wijzigingen van gatenummers.

De luchthaven in Charleroi biendt en vergelijkbare app (voor iOS en Android) en wie vanuit Schiphol vliegt, kan de Schiphol app downloaden.

En wat als het fout gaat met jouw vlucht?

Aanzienlijke vertraging of erger: vlucht afgeschaft? Overboekt en bijgevolg geen plaats aan boord? Bagage bij aankomst zoek? Zorg ervoor dat je Fly Zen op zak hebt en wij regelen alles voor jou als het fout zou gaan voor of tijdens je vliegreis.

Prettige vakantie.