Image
Zwitserland: biatlon
Graubünden in een notendop: 40 skigebieden, ruim 2200 kilometer pistes.

Bij dit lijstje gaan ervaren skiërs spontaan kwijlen, doch we hadden onszelf voorgenomen om eens niét in volle uitrusting aan de skilift te verschijnen. We hebben lang getwijfeld om hoog in de bergen een iglo te bouwen, maar we kozen uiteindelijk toch voor een activiteit, excuseer: olympische discipline, in het dal van Lenzerheide: biatlon.

Biatlon is een skisport die langlaufen combineert met geweerschieten. Er zijn verschillende wedstrijdformules, maar er moet telkens een afstand ‘geskied’ worden waarna er op doel wordt geschoten. Dat gebeurt liggend, met of zonder steun, of staand. Met het lichtgewicht wapen dat je op de rug meedraagt, moeten telkens vijf zwarte schijven worden weggeschoten. Voor elke kogel die zijn doel mist, moet een strafronde van 150 meter afgelegd worden.

Dan de praktijk. In Lenzerheide hebben ze sinds 2013 een biatlon arena die aan alle olympische vereisten voldoet. Het langlaufgedeelte hebben de meesten snel onder de knie, doch het aspect waarbij je liggendeen doel, met een diameter niet groter dan een wc-rolletje, moet raken over een afstand van 50 meter, is een andere kwestie. Met het geweer op de steun, scoren we vlotjes 3 en soms 4 op 5, maar los uit de pols (liggend en staand) worden we veroordeeld tot een oneindige reeks extra skirondjes van 150 meter.

Image
biatlon

Pret en hilariteit verzekerd als je dit in familieverband of met vrienden onderneemt. In de biatlonarena in Lenzerheide kun je kort kennismaken met deze sport, maar je kunt je ook inschrijven voor een meerdaagse cursus. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om onze ‘cross country skills’ aan te scherpen, doch deze discipline bleek bij gebrek aan soepelheid enigszins te hoog gegrepen. Opnieuw hilariteit. De eerstvolgende keer dat we de sport op televisie zien, weten we uit eerste hand dat biatlon heus niet zo makkelijk is als het lijkt. Respect!

4 sportieve tips

  1. Biatlon in Lenzerheide.
  2. Skigebied Arosa Lenzerheide.
  3. Rodelbahn Pradaschier: 3,1 km lang, 30 bochten.
  4. Sleeën, sneeuwschoenwandelen en ijshockey. Info: www.lenzerheide.com

Praktische info

Wil je meer weten over Zwitserland?

Neem dan zeker hier eens een kijkje: Gräubunden, de Zwitserse Alpen op zijn best

Deel deze inhoud