Image
Finland

Op wintervakantie in Finland? Lees dan eerst aandachtig onze raadgevingen. Je komt alles te weten over de regelgeving betreffende de winteruitrusting voor auto’s waarvan het hoogst toegelaten gewicht niet meer bedraagt dan 3,5 ton.

1. Winterbanden

Een voertuig moet met winterbanden uitgerust zijn van 1 december tot 31maart bij winters weer. In de regio's van de poolcirkel (Lapland) zijn winterbanden verplicht van half oktober tot eind april. De profieldiepte: minimum 3mm zijn. Een profieldiepte van 5mm aangeraden. Banden met het 3PMSF symbool (Three Peak Mountain Snow Flake) of met aanduiding M+S, M&S en MS worden als winterband beschouwd. Vanaf 1 december 2024 geldt dat nog enkel voor banden met het 3PMSF symbool.

2. Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen mogen gebruikt worden wanneer de toestand van de weg het vereist. Het volstaat de wielen met drijfkracht ermee uit te rusten. De bestuurders moeten vermijden het wegdek te beschadigen.

3. Spijkerbanden

Spijkerbanden zijn er toegelaten van 1 november tot 31 maart. Buiten deze periode zijn ze toegestaan bij winters weer, wanneer de weg met sneeuw of ijs bedekt is.. Bij gebruik van spijkerbanden moeten alle wielen van het voertuig ermee uitgerust zijn. Er is geen bijzondere snelheidsbeperking opgelegd.