Image
Verenigde Staten

Voor je naar de Verenigde Staten vertrekt, lees je best even deze weetjes over het leven daar.

Openingsuren

  • Banken: in de week tussen 9-16u. Sommige kantoren zijn open op zaterdag tot 12u.
  • Postkantoren: tussen 9-17u op weekdagen en tussen 10-12u op zaterdag. In grote steden zijn sommige kantoren 24/7 open.
  • Tankstations zijn 24/7 open in grote steden en langs de autosnelwegen. Brandstof wordt er verkocht per ‘gallon’ (3,79 liter). De meeste wagens rijden met octaan met index ‘regular’. Let op: internationale kredietkaarten worden vaak niet geaccepteerd in tankstations, aangezien je soms een postcode moet invoeren als veiligheidscontrole. Neem dus zeker genoeg cash geld mee.
  • Winkels: in de meeste grote steden zijn de boetieks open van maandag tot zaterdag tussen 9.30-18u. Kruidenierswinkels zijn open tussen 7-23/24u. Op zondag zijn sommige winkels open tussen 12-17.30u. De Verenigde Staten staan bekend om hun grote winkelcentra die in de week op sommige dagen open zijn tot 21u. Toeristen genieten er vaak van voordelige acties in de winkels. Er worden ook vaak speciale voordelen aangeboden aan internationale reizigers, zoals getrouwheidsprogramma’s, autoverhuur tegen een voordelige prijs, wisselkantoren of hulp bij taalproblemen. Vraag om meer informatie bij de balie als je de speciale acties wilt ontdekken.

Geld

  • Munteenheid: de lokale munteenheid in de VS is de dollar (USD). Je moet dus geld wisselen voor je vertrek.
  • Kredietkaart gebruiken: Visa, American Express, Mastercard en Diners Club worden geaccepteerd in de Verenigde Staten. Je Maestrokaart kun je niet gebruiken om te betalen of geld af te halen. Contacteer je bank voor je vertrekt om na te gaan of je kredietkaarten voor de Verenigde Staten gedeblokkeerd zijn en wat je gebruikslimiet is.
  • Geld afhalen: je kunt, net zoals in België, gemakkelijk geld afhalen in een geldautomaat of bij de banken zelf. In grote steden zijn die automaten 24/7 beschikbaar.
  • Fooien: in de VS is het gebruikelijk om een fooi te geven aan het personeel. In een bar is 1 of 2 dollar de norm. Voor andere diensten (taxi, kapsalon, hotel, enz.) wordt 10 tot 20% van de rekening verwacht.
  • Belastingen of btw (taxes): de prijs op het kaartje in de winkel is nooit inclusief de btw op het product. Om onaangename verrassingen te vermijden, kun je ernaar vragen bij de verkopers of de site van de Amerikaanse belastingdienst bekijken.

Maar die wetgeving kan ook in je voordeel spelen. Omdat ze hun eigen belastingen bepalen, passen veel staten een fiscaal voordelig tarief toe in hun sector. In New Jersey en Minnesota betaal je bijvoorbeeld geen belastingen op textiel, waardoor de staten heel wat klanten aantrekken. Je kunt alle informatie nalezen op de site van de Amerikaanse toeristische dienst.

Elektriciteit

In de Verenigde Staten hanteren ze een eigen systeem. De netspanning is 110/120 volt AC/60 Hertz, dus heb je een aangepaste reisstekker nodig voor elektrische apparaten. Je hebt ook een adapter nodig voor stopcontacten met twee rechthoekige pinnen, die de norm zijn in het hele Amerikaanse gebied.

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 1

Metrisch stelsel

Omzetting van het Amerikaans stelsel naar het metrisch stelsel
1 duim (inch) = 2,54 cm
1 voet (foot) = 30,48 cm
1 el (yard) = 91,4 cm
1 mijl = 1,609 km
1 vierkante mijl = 2,59 km²
1 ons (ounce) = 28,35 g
1 kwart = 12,7 kg
1 pint = 0,473 liter
1 gallon = 3,787 liter
1 kwart gallon = 0,946 liter

Omzetting van het metrisch stelsel naar Amerikaanse eenheden  
1 meter = 1,094 yard
1 km = 0,621 mijl
1 liter = 35,2  vloeibare ons (ounce)
1 km² = 0,386 vierkante mijl
1 kg = 2,205 pond

De temperaturen worden gemeten in Celsius en Fahrenheit (1 graad Celsius is 33,8 graden Fahrenheit).

Accommodatie

Je vindt in de Verenigde Staten heel wat hotels, campings, huurhuizen en slaapplekken bij lokale bewoners.

Hotels en restaurants

De meeste hotels en ketens in de Verenigde Staten behoren tot een internationale hotelgroep. Hotels zijn er vaak modern, groot en liggen dicht bij de grote steden of centraal in een grote agglomeratie. De meeste hotels bieden naast de standaarduitrusting (wifi, tv, eigen badkamer) verschillende extra diensten aan, zoals een sportcentrum, zwembad, minibar of ontbijt. Als je een hotel zoekt met enkel de klassieke opties, kun je terecht in de accommodaties buiten de grotere steden.

Campings

Kamperen is populair in de Verenigde Staten en dat merk je aan het aanbod: meer dan 24.000 kampeerterreinen bieden je verschillende mogelijkheden aan. Je vindt er privésites die alle moderne faciliteiten voor reizigers voorzien én nationaal beheerde terreinen die je een pittoreske ervaring in een natuurgebied garanderen.

Je kunt tot zes maanden van tevoren je plaats reserveren. De sites zijn perfect geschikt voor families en groepen. Er zijn ook heel wat aangepaste plaatsen voor mobilhomes.

Je kunt ook een cottage reserveren als je niet in een tent of auto wilt slapen. Chalets en joerts bieden gegarandeerd een unieke ervaring in een prachtig landschap. Je kunt ook een historische toer van de vuurwachtposten in de nationale parken boeken. Die huisjes werden gebruikt om bosbranden op te merken en verspreiding tegen te gaan. Tegenwoordig kun je ook overnachten in die huisjes. Ze liggen vaak ver van de steden en zitten verscholen tussen hoge bomen, wat garant staat voor een onvergetelijke ervaring.

Wildkamperen is toegestaan in de Verenigde Staten onder bepaalde voorwaarden. De wet omschrijft dat het de verantwoordelijkheid is van de kampeerder om te weten waar hij wel of niet mag kamperen. Om problemen te vermijden, informeer je je dus best bij de lokale toeristische dienst.

Voor meer informatie, tips en advies kun je terecht op de officiële site voor kamperen in de Verenigde Staten.

Hostels

Als alternatief voor de vaak dure hotels kunnen reizigers en jongeren in de Verenigde Staten terecht in meer dan 200 hostels . Je vindt er al een meerpersoonskamer voor $ 15 per nacht. De accommodaties zijn vaak modern en bevinden zich op een goede afstand van de grote steden. Als je een kamer wilt reserveren, moet je wel lid zijn van de Youth Hostel Association. Je vindt meer informatie over die organisatie en aanbevelingen over bepaalde hostels op de site van Hostelling International USA.

B&B’s en verhuur

In de VS kun je simpele huisjes tot luxevilla’s huren. Vaak zijn wifi, meerdere kamers, tv en wasgelegenheid inbegrepen in de huurprijs. Om je slaapplek te reserveren, contacteer je een bureau of raadpleeg je een site voor particulieren. Let op: deze laatste optie is in sommige regio’s illegaal.

Je kunt zeker ook bij een lokale inwoner verblijven of kiezen voor het ‘Bed&Breakfast’-principe. Je ontdekt het typische leventje van een Amerikaans gezin. Vraag zeker van tevoren naar de voorwaarden: sommige eigenaars verhuren enkel een slaapplaats voor lange periodes en op sommige locaties zijn kinderen niet toegestaan.

Een andere alternatieve manier om in de VS te verblijven, is slapen op een typische Amerikaanse boerderij of ranch. Ze liggen vaak in het westen of zuiden en zorgen gegarandeerd voor een onvergetelijke ervaring. Je wordt er namelijk wakker in een natuurlijke omgeving tussen de dieren. Je volgt er bijvoorbeeld het programma van de streek: vissen, paardrijden of als een echte cowboy koeien mennen. De officiële organisatie die de Amerikaanse ranches beheert, is ‘The Dude Rancher Association’. Bekijk hun site of contacteer ze voor meer informatie.

Gezondheid

Ziekenhuiskosten in de VS zijn heel erg duur en zonder reisverzekering kan je er een enorme financiële kater aan overhouden.. Sluit dus een reisverzekering af voor je vertrek. De informatie over onze producten vind je hier.

Bij een niet-dringend medisch probleem kun je terecht in een ziekenhuis of een hulpcentrum. Sommige apotheken behandelen ook patiënten als ze de nodige medische apparatuur hebben en als de symptomen van de patiënt niet té ernstig zijn.

Handige nummers tijdens je reis:

Hulpdiensten (politie, brandweer, ziekenwagen): 911

Adresboek/telefonische inlichtingen: 411

Internationaal teloonboek: 1 — (regionale prefix)-555-1212

Gratis telefonische hulp: 1-800-555-1212

Werken en verkeer op de wegen: 511