Image
Duitsland

Voor je naar Duitsland vertrekt, lees je best even deze weetjes over het leven daar.

Openingsuren

  • Banken: zijn open tussen 8.30 en 12u en 13.30 en 15.30u op weekdagen en tot 17.30u op donderdag.
  • Postkantoren: 8-18 u op weekdagen en tussen 8 en 12u op zaterdag.
  • Tankstations hanteren ongeveer dezelfde openingsuren als in België.
  • Winkels: Duitse winkels zijn open van maandag tot zaterdag tussen 10 en 20u, kleinere winkels sluiten vaak rond 18.30u. Buiten de toeristische regio’s zijn winkels verplicht om te sluiten op zon- en feestdagen. Enkel de bakkers mogen op zondag open zijn om een typisch Duits ontbijt aan te bieden. Sommige apotheken in het centrum zijn tijdens de week 24u op 24 open.

Geld

  • Munteenheid: Duitsland is deel van de eurozone, je hoeft dus geen andere munten af te halen in een wisselkantoor.
  • Kredietkaart gebruiken: alle kredietkaarten worden geaccepteerd in Duitse winkels, ook Maestro.
  • Geld afhalen: je kunt gemakkelijk 24u op 24 geld afhalen in een geldautomaat.

Elektriciteit

Je hebt geen aangepaste stekker nodig. Je vindt er dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz).

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 49

Accommodatie

In Duitsland kun je terecht in hotels, huurhuizen, op campings en zelfs in een kamer bij lokale bewoners om te overnachten.

Hotels en restaurants

Duitse etablissementen krijgen een evaluatie van 1 tot 5 sterren. Zo kun je gemakkelijk vergelijken en een plek vinden die voldoet aan je wensen. Duitsland staat bekend om zijn modern en kwalitatief hotelaanbod.

Campings

Je vindt zeker je ding op een van de meer dan 750 kampeersites in Duitsland. De meeste sites bevinden zich dicht bij een meer of een bos en tegelijk dicht bij een stedelijk gebied. Sommige campings bieden een landelijke stijl aan, andere pakken dan weer uit met moderne cottages die volledig uitgerust zijn met tv, wifi of winkeltjes op de site. Duitse campings zijn erg aangepast aan gezinnen: je vindt er (overdekte) speelpleinen, hondenloopweides, golf en bowlingcomplexen.

Wildkamperen is verboden in Duitsland. Als je met de mobilhome wilt reizen, mag je enkel op de toegewezen plaatsen staan.

Vind je ideale camping op de site van de Nationale Toeristische Dienst van Duitsland.

Hostels

Hostels of ‘Jugendherbergen’ zijn erg populair in Duitsland. Je vindt er meer dan 500 in het hele land en ze zijn toegankelijk voor iedereen: studenten, toeristen, families … Je kunt advies vragen aan de lokale bewoners, maar ook aan medereizigers.

Op de site van het ‘Deutsches Jugendherbergswerk’ kun je alle officiële locaties bekijken en je slaapplek op een veilige manier reserveren.

B&B’s en verhuur

In de 16 regio’s (of Länder) kun je heel wat prachtige en verrassende plekken ontdekken in het land met veel cultuur, waar ook 40 UNESCO Werelderfgoedsites te vinden zijn. Als je bij lokale bewoners verblijft, kun je advies vragen om de regio te ontdekken. Je bezoekt het land op je eigen tempo en je ontdekt de lokale gewoontes vanaf de eerste rij.

Gezondheid

Vraag voor je vertrek naar Duitsland je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.

Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.

Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!

Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.