Image
Portugal

Voor je naar Portugal vertrekt, lees je best even deze weetjes over het leven daar.

Openingsuren

  • Banken: tussen 8.30-15u in de week. Je kunt 24/7 geld afhalen bij de nationale automaten met het logo ‘MB’ (MultiBanco).
  • Postkantoren: van maandag tot vrijdag tussen 9 en 18u. In de grote steden, in stations en luchthavens kunnen de kantoren open zijn op zaterdag en soms zelfs op zondag.
  • Tankstations zijn 24 u op 24 open in de grote steden en langs de autosnelwegen.
  • Winkels: winkels zijn open tussen 9-13u en 15-19u tijdens de week. Op zaterdag zijn de boetieks open in de voormiddag. Winkelcentra en grote supermarkten zijn meestal open tussen 9.30/10-23/24u van maandag tot zondag. In de maand december verlengen alle winkels hun openingsuren en sluiten ze niet op zaterdag.

Geld

  • Munteenheid: Portugal is deel van de eurozone, je hoeft dus geen andere munten af te halen in een wisselkantoor.
  • Kredietkaart gebruiken: kredietkaarten worden in de meeste zaken aanvaard. In tankstations ronden ze de prijzen af naar boven als je met een kredietkaart betaalt.
  • Geld afhalen: je kunt, net zoals in België, gemakkelijk geld afhalen in een geldautomaat of in de bank zelf.

Elektriciteit

Je hebt geen aangepaste stekker nodig. Je vindt er dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz).

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 351

Accommodatie

In Portugal kun je terecht in hotels, huurhuizen, op campings en zelfs in een kamer bij lokale bewoners om te overnachten.

Hotels en restaurants

De hotels in Portugal krijgen na een evaluatie tussen de 1 en 5 sterren toegewezen. Aparthotels krijgen 2 tot 4 sterren.

De overheid beheert een netwerk van herbergen onder de naam ‘Pousadas’. Die accommodaties bevinden zich op oude historische sites of in natuurgebieden. De kwaliteit en de prijzen worden streng gecontroleerd. Dankzij de sfeer in de accommodaties en de lokale keuken die je er kunt proeven, beleef je zeker een unieke én authentieke ervaring. Je kunt je slaapplek reserveren of meer informatie vragen bij de dienst ‘Pousada de Portugal’ via : +351 21 844 20 01, fax: +351 21 844 20 85, of via e-mail: guest@pousadas.pt

Campings

Niet minder dan 200 campingsites bieden een slaapplaats in de Portugese natuur aan. Ongeveer de helft vind je aan de kust. Campings krijgen 1 tot 4 sterren en behoren tot een groep van privécampings of particulieren als er een bordje met ‘P’ hangt. Het is aangeraden om een campingkaart aan te schaffen voor je vertrek. De kaart is niet overal verplicht, maar je moet ze op sommige terreinen toch kunnen voorleggen, samen met je paspoort of identiteitskaart. Pas dan word je toegelaten. Op de site van Orbitur vind je alle campings in Portugal en geniet je van diverse getrouwheidsacties die je bij je reservatie of ter plaatste heel wat voordelen kunnen opleveren.

Wildkamperen is verboden in Portugal. Als je met een caravan of mobilhome reist, mag je gedurende beperkte tijd op een rustplaats of parkeerplaats parkeren om uit te rusten en/of om te koken, op voorwaarde dat je de openbare plek niet vervuilt.

Hostels

Je vindt zo’n 50-tal hostels in Portugal die zowel reizigers in groep of rugzaktoeristen een slaapplek aanbieden. Je kunt kiezen uit tweepersoonskamers, slaapzalen of appartementen voor groepen. Alle Portugese hostels zijn lid van Hostelling International. Je hebt dus een lidkaart nodig om er de nacht te mogen doorbrengen.

B&B’s en verhuur

Madeira, Lissabon of Porto: welke streek je ook wilt verkennen, je kunt de regio op je eigen ritme ontdekken als je een eigen accommodatie huurt. In Portugal vind je heel wat moderne en aangename villa’s om te overnachten. Afhankelijk van je eigen wensen kun je het ideale huisje reserveren via de officiële site van de Portugese toeristische dienst Casa No Campo .

Je kunt een accommodatie huren in het hartje van het Portugese platteland via de dienst Aldeias de Portugal. Op de planning: genieten van de lokale gastronomie of culturele activiteiten voor een echte Portugese beleving.

Je kunt ook steeds bij lokale bewoners een slaapplek reserveren. Accommodaties bij Solares de Portugal zijn gereglementeerd door de toeristische dienst. Je verblijft bij de Portugezen en ontdekt dankzij hen de lokale tradities en de rijke culturele geschiedenis van het land. Er zijn heel wat unieke locaties om te overnachten, zoals landhuizen, boerderijen en oude ambachtelijke panden.

Gezondheid

Vraag voor je vertrek naar Portugal je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.

Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.

Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!

Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.