Image
Slovenië

Voor je naar Slovenië vertrekt, lees je best even deze weetjes over het leven daar.

Openingsuren

  • Banken: tussen 9 en 17u van maandag tot vrijdag. Sommige kantoren zijn een uur gesloten tijdens de middag.
  • Postkantoren: van maandag tot vrijdag tussen 8-18u en tussen 8-12u op zaterdag. Sommige postkantoren zijn langer of korter open, afhankelijk van de regio.
  • Tankstations zijn 24 u op 24 open in de grote steden en langs de autosnelwegen. De prijzen van benzine loodvrij 95 en diesel worden om de twee weken veranderd door de staat.
  • Winkels: van maandag tot vrijdag zijn de winkels open tussen 7/9-19/21u. Zaterdag sluiten de ze rond 13 of 1 u, afhankelijk van de winkel zelf. Winkelcentra zijn open op zondagvoormiddag. Sommige kruidenierswinkels in het centrum zijn 24u op 24 open.

Geld

  • Munteenheid: Slovenië is deel van de eurozone, je hoeft dus geen andere munten af te halen in een wisselkantoor.
  • Kredietkaart gebruiken: de meeste kredietkaarten (Visa, Mastercard, Maestro, American Express, enz.) worden geaccepteerd in de handelszaken.
  • Geld afhalen: je kunt, net zoals in België, gemakkelijk geld afhalen in een geldautomaat of in de bank zelf.

Elektriciteit

Je hebt geen aangepaste stekker nodig. Je vindt er dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz).

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 386

Accommodatie

In Slovenië kun je terecht in hotels, huurhuizen, op campings en zelfs in een kamer bij lokale bewoners om te overnachten.

Hotels en restaurants

Je vindt heel wat kwalitatieve hotels in het centrum van de stad, in de randstad en in de kleine dorpjes. De meeste hotels focussen echt op klantvriendelijkheid. Zoals in de meeste Europese landen, krijgen de hotels in Slovenië ook tussen 1 en 5 sterren toegewezen, afhankelijk van de kwaliteit die ze bieden.

Campings

De moderne campings bevinden zich enkel in de randstad en te midden van de Sloveense natuur. Vaak liggen de sites dicht bij bergrivieren, wandelpaden of de kust. Er worden heel wat familiale activiteiten voorgesteld om jong en oud te plezieren.

Een alternatief voor het klassieke kamperen is ‘glamping’: een populaire optie in Slovenië, waarbij je in het hartje van de natuur verblijft in een houten tent, een boomhut of in een tent boven het water, met nog veel meer speciale voorzieningen.

Hostels

De hostels in Slovenië zijn toegankelijk voor alle soorten reizigers en geschikt voor groepen en soloreizigers. Vaak vind je in die accommodaties gelijkaardige voorzieningen en hetzelfde comfort als in een hotel. Het verschil ligt dan wel in het aanbod van de diensten en vooral in het aanbod van eetmogelijkheden.

B&B’s en verhuur

Je kunt een eigen accommodatie kiezen met alles erop en eraan om op je eigen tempo Slovenië te ontdekken, maar je kunt zeker ook bij de lokale inwoners verblijven. B&B’s zijn erg populair in het land: toeristische boerderijen, berghutten, huizen van wijnmakers, ecologische verblijven of kastelen … Je vindt heel wat unieke slaapplaatsen om het land, de cultuur en de lokale specialiteiten volledig te ontdekken en daarbovenop advies van lokale inwoners te krijgen.

Gezondheid

Vraag voor je vertrek naar Slovenië je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.

Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.

Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!

Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …