Image
Spanje

Voor je het Spaanse land ontdekt, lees dan even deze weetjes over het dagelijkse leven in Spanje.

Openingsuren

Net als in Italië werken de Spanjaarden meestal niet tijdens de warmste uren van de dag. De meeste winkels zijn gesloten tussen de middag en openen opnieuw rond 16 of 17u.

  • Banken: tussen 10-14 u van maandag tot vrijdag en op zaterdag tussen 9-13u.
  • Postkantoren: van 8.30-14u en van 17-20u in de week, en van 9-13u op zaterdag.
  • Winkels: meestal van 9/10-14u en van 16.30-20u van maandag tot vrijdag, en 9/10-14u op zaterdag.

Geld

  • Munteenheid: Spanje is deel van de eurozone, je hoeft dus geen geld in te wisselen voor je vertrek.
  • Kredietkaart gebruiken: je kunt je kredietkaart gebruiken. De meeste kaarten ((American Express, Visa, Diners, Mastercard, Carte Blanche, Eurocard) worden overal geaccepteerd.
  • Geld afhalen: je kunt met de meeste kredietkaarten en je Maestrokaart 24 u op 24 geld afhalen in de bankautomaten.

Elektriciteit

Je hebt geen aangepaste stekker nodig. Je vindt er dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz).

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 34

Accommodatie

Hotels

Je vindt een groot aanbod hotels in Spanje. De meeste grote hotelketens zijn vertegenwoordigd in de grote steden en de toeristische gebieden.

Camping

In Spanje vind je heel wat campingsites. Van basiscomfort tot luxueus, je vindt er zeker een plek naar je hart. Let op als je wilt wildkamperen, want in Spanje moet je toestemming krijgen van de regio zelf om te verblijven op een terrein. Het is daarnaast strikt verboden om te kamperen in nationale parken en stedelijke gebieden. Als je toch graag wilt wildkamperen, vraag je best eerst advies aan de Spaanse toeristische dienst.

Gezondheid

Vraag voor je vertrek naar Spanje je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.

Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.

Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!

Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.

Deel deze inhoud