Image
Zwitserland

Voor je naar Zwitserland vertrekt, lees je best even deze weetjes over het leven daar.

Openingsuren

  • Banken: in de week tussen 8.30-16.30u. De banken zijn gesloten op zaterdag. Buiten de grote steden sluiten de banken tussen 12 en 14 u maar ze zijn vaak open tot 17.30u.
  • Postkantoren: van maandag tot vrijdag tussen 8-12u en 14-17/18u.
  • Tankstations zijn 24u op 24 open in de grote steden en langs de autosnelwegen.
  • Winkels: van 8/8.30-18u op weekdagen, tot 16u op zaterdag. Sommige winkels sluiten op maandagochtend. Grote winkels in metropolen zijn in de week soms open tot 21u. In de kleinere steden zijn de winkels vaak gesloten voor de middagpauze. Op toeristische plekken kunnen de winkels open zijn op zondag.

Geld

  • Munteenheid: de lokale munteenheid is de Zwitserse frank (CHF). Zorg dat je cash bijhebt, ook al aanvaarden sommige winkels de euro.
  • Kredietkaart gebruiken: de meeste winkels accepteren alle grote kredietkaarten (Eurocard/MasterCard, Visa, American Express, EC-Maestro, EC-Cirrus).
  • Geld afhalen: de bankautomaten beschikken over een CIRRUS- of MAESTRO-systeem. Je kunt, net zoals in België, gemakkelijk geld afhalen in een geldautomaat of in de bank zelf met je kredietkaart.

Sommige aankopen worden vrijgesteld van de Zwitserse belastingen (tot 8%). Het totaalbedrag mag niet meer dan 300 CHF bedragen. Je vindt meer informatie over de procedure op de site van Toerisme Zwitserland.

Elektriciteit

Je hebt geen aangepaste stekker nodig. Je vindt er dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz).

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 41

Accommodatie

In Zwitserland kun je voor overnachting terecht in hotels, huurhuizen, op campings en zelfs in een kamer bij lokale bewoners. Het is de gewoonte om een toeristenbelasting te betalen van 1 à 2 euro per tag (meestal inbegrepen in de aangeduide prijs). Die belastingen gaan voornamelijk naar het onderhoud van de lokale infrastructuur.

Hotels en restaurants

Zwitserland staat bekend om de hoge levenskwaliteit: van de 350 Zwitserse steden staan Genève en Zürich in de top 2 van beste plaatsen om te leven in de wereld. Logischerwijze bieden de hotels en restaurants in het hele land een uitmuntende kwaliteit en topservice aan. Vaak betaal je hier wel voor: tijdens het hoogseizoen kost een dubbele kamer in een hotel met ontbijt je gemiddeld 120 Zwitserse frank (of € 103 ). Voor een driegangenmenu à la carte betaal je gemiddeld 35 Zwitserse frank (of € 30). Je overnachting in een hotel is dus zeker kwalitatief in orde, maar niet goedkoop.

Campings

De meeste campings liggen dicht bij een meer of een bergpas en zorgen voor een unieke ervaring in een rustige en natuurlijke omgeving. Je vindt er familiale sites met activiteiten en rustige verblijfplekken – voor elk wat wils op de Zwitserse campings.

Informeer van tevoren naar de openingsuren van de campings: sommige sites zijn pas toegankelijk wanneer het mooi weer wordt. Je kunt je plaats reserveren via de site van de Zwitserse Campingfederatie en je vindt er speciale acties en getrouwheidsprogramma’s.

De Zwitserse Touring Club beheert heel wat campings en biedt je enkele voordelen zoals aangepaste acties voor wie wil gaan kamperen, maar de basismaterialen niet in huis heeft.

Hostels

Meer dan vijftig hostels verspreid over het land bieden een aangename en voordelige slaapplek aan. De Zwitserse hostels die lid zijn van Hostelling International garanderen een kwalitatief verblijf, een verantwoordelijke organisatie en respect voor de omgeving. Ook de Zwitserse Hostelfederatie biedt verblijven aan voor families of groepen (vanaf 10 personen) en slaapplekken met korting voor senioren. Let op: je moet wel een getrouwheidskaart (€ 21 voor 1 jaar) hebben om van sommige aanbiedingen te kunnen profiteren. Als je geen lid bent, moet je per nacht vaak 4 euro extra bijbetalen. Vergelijk dus even de kosten voor je reservatie.

B&B’s en verhuur

Naar Zwitserland reizen biedt de gelegenheid om de typische alpenchalets te ontdekken. Ze staan bekend om hun kwaliteit en vooral hun panoramische uitzichten. Het ideale moment om optimaal van de Zwitserse natuur en bijbehorende activiteiten te genieten. Wintersportfanaten verblijven zo dicht bij de pistes en fervente wandelaars genieten van de weide en lichtrijke omgeving vanuit hun chalet. De Zwitserse bergen zijn voorzien van heel wat paden om met de familie of huisdieren een fikse wandeling te maken.

Vakantiehuisjes liggen vaak net buiten de rand van de steden, terwijl de meeste appartementen in het hart van de stad en dicht bij de wintersportstations te vinden zijn. Dankzij de goede ligging en populariteit kan de prijs van die accommodaties tijdens het hoogseizoen vaak oplopen.

‘Bed&Breakfast’-verblijven bij lokale inwoners zijn vaak een goedkopere optie en geven je de kans om een pittoreske ervaring te beleven, waarbij je gratis advies van de gastheer of -vrouw erbovenop krijgt. De Zwitserse toeristische dienst  groepeert zo’n 900 pensions in het hele land.

Gezondheid

Vraag voor je vertrek naar Zwitserland je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.

Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.

Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!

Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.