Image
Bulgarie
31 december 2018

Inhoud

1. Tol in Bulgarije

Digitaal vignet
Tolbruggen

2. Wetgeving winteruitrusting in Bulgarije

Winterbanden
Sneeuwkettingen
Spijkerbanden

1. Tol en vignet in Bulgarije

Je moet een wegentaks in de vorm van een vignet betalen aan de Bulgaarse grens. Er zijn ook 2 bruggen waar extra tol geheven wordt.

Digitaal vignet

Vanaf 1/1/2019 wordt in Bulgarije het digitaal wegenvignet geïntroduceerd.

Image
Bulgary

De volgende tarieven gelden voor auto's met een Maximale Toegelaten Massa van 3500 kg.

duur van het vignet

prijs*

1 week

15 лв.

1 maand

30 лв.

4 maand

54 лв.

1 jaar

97 лв.

weekend**

10 лв.

* лв. : Bulgaarse Lev (BGN)
** Vanaf 1 januari 2019 werd een zogenaamd weekendvignet eveneens verkrijgbaar. Dit vignet is geldig van 12u00 ('s middags) op vrijdag tot zondag 23u59 . De prijs is 10,00 BGN, wat +/-  5,00 euro is.

Vignetten voor vrachtwagens (TIR) blijven geldig tot 15.08.2019. Vanaf dan zal er een nieuw tolsysteem worden geïntroduceerd!

Digitale vignetten kunnen bij aankomst aan de grenscontrolepunten bij digitale terminals worden gekocht met credit -of debetkaart!  De nieuwe vignetten worden niet meer verkocht in de benzinestations.


Image
Bulgary

Het is aan te raden de vignetten online aan te kopen voordat u in Bulgarije aankomt. Dit kan gedaan worden op www.bgtoll.bg . Na de succesvolle aankoop wordt automatisch een ontvangstbewijs verzonden op het e-mailadres dat de koper heeft opgegeven. We raden iedereen ten sterkste aan om het ontvangstbewijs te bewaren (of af te drukken) of te kopiëren op de smartphone voor het geval er iets fout gaat!

Bijkomende informatie is te vinden op www.bgtoll.bg/en.
 

Tolbruggen

- Tussen Rousse (Bulgarije) en  Giurgiu (Roemenië)

personenvoertuigen tot 9 zitplaatsen : € 2

- tussen  Vidin (Bulgarije) en Calafat (Roemenië) 

personenvoertuigen tot 9 zitplaatsen : € 6

  Heb je nog vragen? Als lid van Touring staan onze experten altijd voor u klaar. Ontdek onze toeristische infolijn.  

2. Wetgeving winteruitrusting in Bulgarije

Op wintervakantie in Bulgarije? Lees dan eerst aandachtig onze raadgevingen. Je komt alles te weten over de regelgeving betreffende de winteruitrusting voor auto’s waarvan het hoogst toegelaten gewicht niet meer bedraagt dan 3,5 ton.

Winterbanden

Winterbanden zijn verplicht voor voertuigen met een Bulgaarse nummerplaat bij winters weer. Voor voertuigen met een buitenlandse nummerplaat zijn winterbanden niet verplicht maar wel sterk aangeraden.

Sneeuwkettingen

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan en is verplicht wanner de toestand van de weg het vereist. De verplichting wordt aangeduid door een internationaal verkeersbord. Met sneeuwkettingen geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u.

Spijkerbanden

Spijkerbanden zijn er verboden.

Deel deze inhoud
17 februari 2020

Elektrische auto: ideaal … of toch bijna!

Elektrische auto's staan volop in de belangstelling. Ze zouden dé mirakeloplossing zijn om het probleem van de CO2-uitstoot op te lossen. Maar zijn ze wel voor iedereen geschikt?

In het verkeer veroorzaken elektrische auto’s inderdaad nauwelijks vervuiling. Alleen de banden en remmen produceren fijn stof, maar dat geldt ook voor andere auto’s. Vraag is natuurlijk hoe de elektriciteit wordt geproduceerd. Als de stroom afkomstig is van hernieuwbare bronnen, is er geen vuiltje aan de lucht, maar anders klopt het ecologische plaatje niet meer. Ook de productie van de batterijen gebeurt trouwens niet bepaald milieuvriendelijk.

17 februari 2020

Dieselwagens: redelijk blijven

België is lang een dieselland geweest. Diesel stoot immers weinig CO2 uit, is goedkoper en presteert beter. Toch wordt diesel tegenwoordig met alle zonden van de wereld overladen. Zijn dieselwagens vandaag dan nog een goed idee? Alles hangt af van hoe je ze gebruikt!

13 februari 2020

Benzinemotoren hebben de wind in de zeilen!

Benzine is uitgegroeid tot de populairste brandstof in ons land. Waar diesel vijf jaar geleden nog een grote voorsprong had, zagen we in 2019 een heel ander beeld, met 62% van de nieuwe inschrijvingen voor benzinemodellen en iets meer dan 30% voor diesels. De populariteit van benzine heeft natuurlijk te maken met de antidieselcampagne. En de trend lijkt zich ook door te zetten. Waarom?