Image
10 inspirerende fietsbestemmingen
Ben je een fan van fietsvakanties? Wij serveren 10 originele fietsbestemmingen waartussen je zeker je gading zal vinden.

Tour de Gambia

Image
Gambia - fiets

In 'The Gambia' ligt zowat alles op een pedaalstoot van elkaar. Met een oppervlakte van amper 11.000 vierkante kilometer, waarmee het driemaal kleiner is dan België, een smalle kuststrook van amper 50 km en de langwerpige ligging langs de Gambia-rivier, valt het land zo goed als in één dag te doorkruisen. Het landschap is overwegend vlak, en het zogeheten droog seizoen van half oktober tot half juni – met dagtemperaturen van rond de 25 graden – maakt van Gambia de uitgelezen fietsbestemming voor de winter.

Vanop de pedalen ontdekken we de witte stranden langs de Atlantische Oceaan en enkele van de vele natuurparken langs de Gambia-rivier. De meeste zijn pleisterplaatsen voor honderden soorten trekvogels en inlandse fauna, zoals het Abuko Nature Reserve nabij het dorpje Lamin. We volgen rode, zanderige paden door de jungle langs afgelegen dorpjes, baobabs en reusachtige termietenheuvels. Ook een tocht per kano op een van de zijarmen van de Gambia staat op het programma. Bij vrijwel elke stop genieten we van wat de natuur aanbiedt zoals verse mango's en kokosnoten.

In Tanji, de grootste vissershaven van het land, trekken de vissers hun kleurig beschilderde pirogues op het strand. Verderop brengen we een bezoek aan het Tanji Bird reserve waar ruim 300 inlandse vogelsoorten huizen.

Het loont de moeite wat dieper landinwaarts te trekken en James Island te bezichtigen. Het eiland staat bekend als een belangrijke voorpost van de slavenhandel van de vorige eeuwen. Miljoenen Afrikanen werden hier samengebracht om later te worden verscheept naar de Nieuwe Wereld. De site is erkend werelderfgoed.

Praktisch:

- Inentingen tegen gele koorts, dengue en malaria. Raadpleeg www.itg.be

- Info Gambia: www.visitthegambia.gm

- Fietsenverhuur: www.lifeandbike.be en www.westafricacycling.weebly.com

Chinatown in Bangkok

Image
Chinatown in Bangkok met de fiets

Bangkok is sowieso al een bruisende stad maar de bedwelmende doch zeer aan te bevelen ‘chaos’ is pas compleet als je bij zonsopgang door het mysterieuze Chinatown fietst. Op dat vroege uur sjouwen handelaars hun koopwaar naar de overvolle marktjes. Fietsend langs kleine steegjes kom je bij kleurrijke tempels en in buurten ver weg van de toeristische paden.

Praktisch:

- Rechtstreekse vluchten vanuit Brussel met Thai Airways.

- Info Bangkok: www.tourismthailand.org

- Fietsarrangementen: www.connections.be, bangkokbikeadventure.com en www.followmebiketour.com

Oman over de weg… of bergen

Image
Oman met de fiets

Oman lijkt geen typisch fietsland, maar vergis je niet: het gastvrije en veilige Oman bulkt van de kilometerslange rustige wegen langs de kust en wie graag met de mountainbike de bergen in trekt, zal zich verbazen over de natuurpracht. Boek een groepsfietstocht via de lokale wandel- en fietsorganisatie of huur een gratis fiets op de Muttrah Corniche in Muscat.

Praktisch:

- Info Oman: www.visitoman.be

- Fietsarrangementen: www.bikeandhikeoman.com

Door de Highlands in Schotland

Image
Highlands Schotland met de fiets

Fiets vanuit Perth van de Lowlands naar de ruigere Highlands en geniet onderweg van de mooiste lochs en glens die Schotland rijk is. Droom weg bij de oude kathedralen, nauwe straatjes, een romantisch marktpleintje maar ook de verlaten en quasi ongerepte valleien. Drink onderweg uiteraard ook een goed glas whisky in de distilleerderijen die op je weg liggen.

Praktisch:

- Info Schotland: www.visitscotland.com

- Fietsarrangementen: zuiderhuis.be

Van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee

Image
Atlantische Ocean Middellandse Zee met de fiets

Neem je tijd want de ‘Vélo voie verte du Canal des Deux Mers’ is een oud heraangelegd jaagpad dat maar liefst 500 kilometer lang is. Indien te ambitieus, beperk je dan tot het beroemde Canal du Midi van Toulouse naar Sète en/of het Canal de Garonne (van Toulouse naar Bordeaux).


Praktisch:

- Met de auto is het vanuit Brussel ca. 9u30 rijden naar Montauban.

- Meer info: en.canaldes2mersavelo.com en www.canal-et-voie-verte.com

Dwars door New York

Image
New-York met de fiets

Als je niet meteen overtuigd bent van fietsen door het immer drukke Manhattan, probeer het dan eerst eens in het grotendeels verkeersvrije Central Park. Citi Bike stelt meer dan 6000 fietsen ter beschikking in ruim 330 stations verspreid over de stad. Citi Bike heeft overigens een handige app (iOS en Android) om routes uit te stippelen.

Praktisch:

- Fietsenverhuur: www.citibikenyc.com

De kanalen van de Vendée

Image
Kanalen van de Vendée met de fiets

In het moerasgebied Poitevin ontdek je een labyrint van kanalen met mooie dorpen en het betoverende bos van Mervent. De rondritten zijn 37 en 47 km lang. Op deze route ligt ook het middeleeuwse Vouvant dat de titel van ‘Plus beau village de France’ draagt.

Praktisch:

- Per auto ca. 750 km van Brussel

- Meer info: vacances.vendee-tourisme.com

Contrasten in Parijs

Image
Parijs met de fiets

Net als New York wordt ook Parijs wellicht niet spontaan geassocieerd met fietsen. En toch. ‘Paris a Vélo C’est Sympa’ organiseert verrassende tours in het hart van de stad maar ook daarbuiten. Zelfs de meest verwoede fans van Parijs zullen op plaatsen komen die ze nooit eerder bezochten.

Praktisch:

- Per trein ca. 1u20  sporen vanaf Brussel Zuid.

- Fietsenverhuur: www.parisvelosympa.com

Overleven op IJsland

Image
Ijsland met de fiets expert

Een van de mooiste landen ter wereld ligt op slechts een drietal uren vliegen van België, maar wielertoeristen zonder ervaring blijven er beter weg. Wie wél goede benen heeft, zal van dichtbij kennis maken met alle bestaande natuurkrachten en aardrijkskundige fenomenen. Laat je goed informeren voor je afreist en keer nadien met heroïsche verhalen en indrukwekkend beeldmateriaal weer huiswaarts.

Praktisch:

- Rechtstreeks vanuit Brussel met Icelandair (niet tijdens de wintermaanden).

- Fietsenverhuur: bikecompany.is en www.icelandbike.com

Amsterdam, fietsstad bij uitstek

Image
Amsterdam met de fiets

Afsluiten doen we in een stad waar fietsen bij manier van spreken in de grondwet lijkt verankerd: Amsterdam. Steek je fietslicht eens op bij MacBike of AmsterBike en ontdek de vele fietsroutes dwars door het centrum. Volg het rode asfalt en blijf met je wielen uit de tramsporen!

Praktisch:

- Fietsenverhuur: www.macbike.nl en www.amsterbike.eu

Deel deze inhoud