Image
Reisziekte

Binnenkort is het weer zomervakantie! Ben je bang om reisziek te worden? Op de trein, het vliegtuig, de boot of in de auto? Geen paniek: hier zijn alvast enkele tips om je reis zo aangenaam mogelijk te maken …

Misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, zweten … Geen twijfel mogelijk: je hebt last van reisziekte. Maak je vooral geen zorgen: er bestaan wel degelijk oplossingen! Al die symptomen ontstaan doordat je binnenoor en je oog tegenstrijdige informatie doorsturen naar je hersenen. Je oog merkt een beweging op, terwijl je binnenoor geen enkele beweging registreert, omdat je immobiel bent. Reactie van je lichaam: het zet zich in ‘waakmodus’ en vertraagt de spijsvertering, met slaperigheid en misselijkheid als gevolg.

1. Eet licht, om beter te verteren

Geef de voorkeur aan magere producten, zoals brood en droge koekjes. Reizen met een lege maag is echter af te raden. Vermijd ook melk, want die verteert moeilijker, vooral bij volwassenen. En draag liefst geen kleren die op je maag drukken.

2. Lees niet onderweg

Je bent passagier? Lees dan niet of kijk niet naar films onderweg. De beste methode is: je fixeren op een punt in de verte, of gewoon je ogen dichtdoen. Op die manier blokkeer je alvast een van de prikkels die reisziekte veroorzaken. Zit je achter het stuur, dan heb je wellicht minder of zelfs totaal geen last van reisziekte. Je concentreren op de weg helpt om de symptomen te verlichten.

3. Strek geregeld de benen

Je voelt je misselijk worden? Sta dan recht en strek even de benen. Maak bijvoorbeeld een kort wandelingetje op het vliegtuig, de trein of de bus. Zit je op een boot en kun je op het dek, haal dan een frisse neus. Of je zit in de wagen? Hét moment om even een pauze in te lassen!

4. Slaap goed voor je op reis vertrekt

Je denkt misschien dat je niet veel slaap nodig hebt vóór je vertrekt, omdat je onderweg je schade kunt inhalen? Fout: vermoeidheid is een verergerende factor voor reisziekte. Probeer de nacht voordien goed te rusten: je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

5. Gebruik natuurlijke remedies

Gemberwortel bijvoorbeeld. De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) erkent het effect ervan tegen misselijkheid en braken bij reisziekte. Je hoeft gemberwortel niet te verwerken in een maaltijd: doe gewoon wat poeder in een potje yoghurt en eet dat één uur voor het vertrek, of maak er thee van die je kunt meenemen in een thermosfles. Ook melisse (citroenkruid) en pepermunt zorgen meteen voor een goed gevoel. Ze zitten onder meer in mondsprays of mengelingen van etherische oliën om in te ademen. Je kunt ze ook puur innemen, door 1 à 2 druppels op een klontje suiker te doen. Maar opgelet: geef nooit zuivere etherische olie aan kinderen onder de 7 jaar!

Geen enkele van deze oplossingen helpt? Geen nood: er bestaan ook medische behandelingen om de symptomen van reisziekte te verlichten. Aarzel dus niet om je arts te raadplegen. Sommige geneesmiddelen hebben echter bijwerkingen, die gevaarlijk kunnen zijn als je rijdt. Informeer je dus goed voor je op vakantie vertrekt!

Deel deze inhoud