Image
70.000 elektrische taxi’s tegen smog in Peking
Peking gaat in zijn strijd tegen de hardnekkige luchtvervuiling bijna alle 70.000 taxi’s vervangen door elektrische voertuigen.

China wil de luchtvervuiling tegengaan door alle taxi’s te vervangen door elektrische voertuigen. Concreet: nieuwe taxi’s worden pas in het verkeer toegelaten als ze 100% elektrisch worden aangedreven en de bestaande taxi’s moeten worden vervangen naarmate ze uit dienst worden genomen.

De situatie in China is alarmerend. Real time cijfermateriaal over de vervuiling vind je op deze website en je kunt ook vergelijken met de luchtkwaliteit in je eigen omgeving.

Het ganse overgangsproces zou volgens de Chinese media tot 10 jaar kunnen duren en de kost wordt geraamd op omgerekend 1,2 miljard euro.

De aankondiging heeft er meteen voor gezorgd dat fabrikanten van elektrische auto’s extra inspanningen zullen leveren om hun marktaandeel te vergroten. Net als bij ons kosten elektrische auto’s fors meer – tot het dubbele – dan voertuigen op brandstof. Er wordt dan ook verwacht dat de prijzen van elektrische auto’s competitiever zullen worden.

Op dit ogenblik is de markt van elektrische voertuigen in China groter dan die in Europa en de VS samen. Vorig jaar werden in China meer dan 600.000 elektrische auto’s verkocht.

Deel deze inhoud