Image
ABC-eilanden: de Caraïben buiten het orkaangebied
De ABC-Eilanden, ofwel Nederland in de Caraïben: Aruba, Bonaire en Curaçao.

Tussen 1954 en 2010 behoorden ze allemaal tot de Nederlandse Antillen maar daarna werden Saba, Sint Eustatius en Bonaire een ‘bijzondere gemeente van Nederland’ terwijl Curaçao en Sint Maarten landen werden binnen het Koninkrijk der Nederlanden (Aruba werd dat al in 1980). Tegenwoordig spreken we van de ABC- en de SSS-eilanden.

De ABC-eilanden behoren tot de Benedenwindse Eilanden en liggen mooi naast elkaar voor de kust van Venezuela. De drie eilandjes bevinden zich buiten het klassieke orkaangebied en de temperatuur, ook die van het water, bedraagt er het ganse jaar door om en bij de 28°C.

De omgangstaal op de drie eilanden is Papiaments maar nagenoeg iedereen praat en verstaat Nederlands. Curaçao is het grootste en ook meest gevarieerde eiland maar wat de drie met elkaar gemeen hebben, is de prachtige onderwaterwereld. Ideaal voor snorkelaars maar ook voor duikers (voornamelijk Bonaire).

Aruba vertoont weliswaar wat Amerikaanse trekjes maar laat dat jouw nachtelijke uitstapjes op het bruisende eiland niet vergallen. Voor de rust moet je op Bonaire zijn, maar wie het beste van beide werelden wil, boekt een hotel op Curaçao, zonder enige twijfel het meest pittoreske eiland van de drie.

4 tips ABC-eilanden

  1. Beste duikplaats op Aruba: de 122 meter lange Antilla, bijgenaamd het ‘spookschip’.

  2. Werelderfgoed: een bezoek aan het pittoreske Willemstad op Curaçao

  3. Rust op Curaçao: in je eentje in een hangmat op Playa Kalki

  4. 1000 steps op Bonaire: toplocatie voor snorkelaars

Praktische info:

  • Officiële websites: www.aruba.com, www.tourismbonaire.com en www.curacao.com
  • Lokale munteenheid: Arubaanse florijn, Antilliaanse gulden en US dollar
  • Reisdocumenten: paspoort dat minstens 6 maanden geldig is na vertrek, geen visum
  • Tijdszone: GMT -4
Deel deze inhoud