Image
kinderen lachten in auto
De kids-ID is een identiteitsbewijs en officieel reisdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar en biedt bovendien extra bescherming in noodgevallen.

De kids-ID geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen en voor enkele niet-Europese landen. Concrete informatie over de officiële reisdocumenten en de landen waar de kids-ID (en eID) geldig zijn, vind je hier.

Het aanvragen van een kids-ID gebeurt bij het gemeentebestuur. Reken minstens 2 tot 3 weken tussen aanvraag en aflevering; wacht dus niet te lang. Belangrijk: enkel ouders kunnen de kaart aanvragen en het kind moet bij die aanvraag aanwezig zijn.

De kostprijs voor een kids-ID is niet nationaal vastgelegd; er zijn gemeentes die de (eerste) kaart gratis aanbieden maar elders kost ze dan weer 6 euro en meer. 

Extra bescherming via Child Focus

De kids-ID is niet louter een identiteitsbewijs en reisdocument, de kaart biedt extra bescherming in noodgevallen. Daartoe kan de zogeheten ‘Hallo Ouders’ worden geactiveerd (op het gemeentehuis) en dankzij die activering kan er telefonisch contact worden opgenomen met de ouders in het geval het kind in moeilijkheden verkeert. De personen die je kind aantreffen, kunnen het telefoonnummer 078 150 350 opbellen en de toepassing telefoneert vervolgens automatisch naar (maximaal 7) nummers die je vooraf opgegeven hebt. Het systeem belt net zolang tot er iemand opneemt en mocht er toch niemand opnemen, dan wordt de oproep automatisch doorgeschakeld naar het noodnummer van Child Focus. Meer weten? Surf naar Hallo Ouders.

Deel deze inhoud