Image
coronavirus

Moeten we bang zijn van het coronavirus? Touring volgt de evolutie nauwgezet en evalueert de klok rond welke maatregelen en voorzorgen we kunnen treffen. Ben je momenteel in China of ga je er binnenkort heen? Dit moet je weten!

De feiten

Het coronavirus is niet nieuw; we kennen het al van twee eerdere uitbraken: SARS in 2002 en MERS in 2014. De huidige variant heet voluit 2019-nCoV en staat ook bekend als het Wuhan-virus, genoemd naar de miljoenenstad waar het virus vorige maand voor het eerst de kop opstak.

Hoewel het virus erg besmettelijk is en er in China al verschillende doden gevallen zijn, is er volgens specialisten vooralsnog geen reden tot paniek. Buitenlandse Zaken is formeel: mits je de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht neemt, kan je in China veilig reizen. MAAR: reizen naar de provincie Hubei – waar intussen al meerdere steden in quarantaine werden geplaatst – worden stellig afgeraden!

De Chinese overheid van zijn kant doet er intussen alles aan om het besmettingsrisico ter plaatse in te dijken. Dat gebeurt niet alleen in de getroffen provincie, maar ook in gebieden tot ver daarbuiten.

 

Aanbevelingen van de Chinese overheid

Mocht je je momenteel in China bevinden, weet dan dat de Chinese National Health Commission de volgende preventiemaatregelen aanraadt:

  • dierenmarkten, levende en dode dieren, het eten van rauw vlees en contact met zieke mensen vermijden;
  • strikt de nodige hygiënemaatregelen nemen, zoals een goede handhygiëne;
  • bij ziektesymptomen (koorts, moeilijke ademhaling) zo snel mogelijk een arts raadplegen;
  • een mondmasker dragen als je drukbezochte plaatsen bezoekt (type N95 of chirurgisch masker);
  • je woning/verblijfplaats regelmatig ventileren.

 

Meer weten? Check deze websites:

WHO (Wereldgezondheidsorganisatie)

Instituut voor Tropische Geneeskunde

FOD Buitenlandse Zaken

 

Je reist ondanks het negatief advies toch naar het getroffen gebied?

Alle reizen naar de provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden. Bovendien raadt Buitelandse Zaken aan  om niet-essentiële reizen naar de andere Chinese provincies (uitgezonderd Hong Kong) uit te stellen. Weet ook dat sommige steden integraal in quarantaine zijn geplaatst; ze zijn dus niet bereikbaar met het vliegtuig, noch over de weg.

Als je ondanks het negatief reisadvies toch vertrekt, registreer je buitenlandse verplaatsing(en) dan op TravellersOnline, een initiatief van de Federale Overheidsdienst (FOD). Op die manier zorg je ervoor dat de plaatselijke consulaire diensten in geval van nood onverwijld en efficiënt hun werk kunnen doen, zoals de gerichte repatriëring die momenteel op handen is.

Ben of ga je ter plaatse met een touroperator of andere reisorganisatie? Klop in dat geval bij hen aan, want uiteraard zijn ook deze partijen goed geïnformeerd om advies te verlenen en indien nodig alternatieven voor te stellen, zowel ter plaatse als voor je vertrek.

Deel deze inhoud