3.777, zoveel autodiefstallen stelde de Belgische politie vast in 2022. Tien jaar eerder waren het er trouwens nog bijna 11.000! Er wordt dus wel degelijk vooruitgang geboekt, maar als slachtoffer heb je daar natuurlijk geen boodschap aan, zeker als de diefstal gepaard gaat met geweld. Wat kunnen we doen om zo'n traumatische ervaring te voorkomen? Hier zijn alvast een paar suggesties ...
Mousejacking, de nieuwe werkwijze
Hierbij gebruiken de dieven een systeem waarmee ze het signaal van je sleutel onderscheppen om de wagen te openen en te starten. Dat lukt vaak heel goed als de sleutel zich dicht bij de voordeur bevindt, bijvoorbeeld op een kastje in de gang. De radiofrequentie kan dan onderschept worden met een apparaatje dat ze voor een paar honderd euro online kopen.
Wat kan je hiertegen beginnen? Eerst en vooral is het niet bij alle wagens een probleem. Sommige modellen hebben immers een ingebouwd systeem om het signaal te verstoren. Als je twijfelt, is het echter altijd een goed idee om de sleutel niet aan de ingang van je woning te leggen, en liefst zelfs in een speciaal hoesje dat het signaal blokkeert (online verkrijgbaar) of in een metalen doosje.
Zet de kat niet bij de melk
Vergeet niet dat je met een beetje gezond verstand heel wat diefstallen kan vermijden. Laat bijvoorbeeld nooit je motor draaien als je uitstapt, zelfs niet ‘heel eventjes’.
Hetzelfde geldt voor parkeren: kies in de mate van het mogelijke drukbezochte plekken die ‘s nachts verlicht zijn. Rij je met een handgeschakelde wagen? Zet ‘m dan in versnelling en draai de wielen richting het voetpad. Dat maakt een poging tot diefstal toch weer wat moeilijker.
Leg ook een kopie van je papieren in je woning, net als het tweede deel van je inschrijvingsbewijs (de zogenaamde ‘grijze kaart’). Op het ene deel van dat document staat een auto afgebeeld, op het andere een huis: dat is niet toevallig!
En om het dieven nog wat moeilijker te maken, is het een goed idee om het chassisnummer van je wagen te laten graveren in je autoruiten.
Beproefde methodes om diefstal te ontmoedigen
Hoewel wagens steeds vaker elektronisch beveiligd worden, bewijzen enkele aloude klassiekers ook vandaag nog hun nut. Denk bijvoorbeeld aan de blokkering van het stuur, de versnellingspook, de handrem of het rempedaal. Er bestaan tal van eenvoudige systemen die dieven op zijn minst flink wat extra tijd kosten
Het klopt dat dieven dergelijke systemen kunnen doorzagen, doorboren of forceren. Maar bij een diefstal heeft zelfs een vertraging van een paar seconden al een ontmoedigend effect. En dan hebben we het nog niet over het lawaai om deze systemen eventueel onklaar te maken.
Kortom, voor enkele tientallen euro’s en wat extra moeite om de beveiliging aan te brengen en weg te nemen, heb je een prima oplossing in handen. Zeker als je wagen vaak meerdere dagen ergens blijft staan zonder dat je hem nodig hebt.
Track je bolide
Vandaag worden de meeste auto’s in de fabriek uitgerust met een antidiefstalsysteem met alarm. Dat gaat van heel eenvoudige systemen tot uiterst geraffineerde methodes in luxueuze berlines. Het risico op diefstal zal echter nooit tot nul herleid worden, zeker als je weet dat auto’s echte computers op wielen geworden zijn. In de duistere en minder duistere uithoeken van het internet zijn immers allerlei toestelletjes verkrijgbaar waarmee zowat elke wagen in een paar minuten ontgrendeld en gestart kan worden.
Om je gemoedsrust (en die van je verzekeraar) te garanderen, kan je een of meerdere gps-trackers verbergen in het interieur. Ja, dieven kennen die technologieën en kunnen ze uitschakelen, maar als je ze slim plaatst, bieden ze toch een extra troef.
Carjackings in dalende lijn, maar ...
Begin jaren 2000 volgden de carjackings elkaar in sneltempo op. Gelukkig is die trend vandaag overgewaaid. Wat wel nog regelmatig voorkomt, zijn homejackings, waarbij de dieven meestal ‘s nachts de woning van het slachtoffer binnendringen.
Word je hier ooit mee geconfronteerd, dan raadt de politie aan om zeker geen weerstand te bieden. Denk erom dat je leven veel meer waard is dan je auto. Vermijd elk fysiek contact, maar probeer wel om je in alle discretie zoveel mogelijk details in te prenten: lichamelijke kenmerken, de taal die gesproken wordt, de kleding enzovoort. Probeer ook te zien welk voertuig de homejackers gebruiken, wat de kleur is en of je de nummerplaat kan lezen.
En raak achteraf niets aan totdat de politie is langsgeweest, zodat alle mogelijke sporen intact blijven.
Wat er ook gebeurt, Touring staat voor je klaar
Onze wegenwachters staan dag en nacht voor je klaar. Hun missie? Jou zo snel mogelijk weer op weg te helpen, of je nu met de auto, met de motor of met de fiets bent. Maar ze zijn er ook om naar je te luisteren en je advies te geven. Als je met vragen zit rond autodiefstal bijvoorbeeld.
Zoek je nog meer tips op het vlak van mobiliteit? Bezoek dan onze website.
Meest recente artikelen
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Sur cette page, vous trouverez un guide pratique pour commander l'écovignette française.
Alles over milieuzones, vignetten en zones met beperkte toegang in Frankrijk
Consultez les villes en France qui appliquent une zone de basses émissions ou une zone à trafic limité (ZTL). Où se trouvent-elles et comment éviter les amendes?
Getest in Touring Magazine: de nieuwste auto’s
Zoek je informatie over een bepaald automodel? Vind hier een overzicht van autotesten uit Touring Magazine.
Ford Capri 2025, een legendarische naam om te torsen
Ford laat de legendarische Capri herrijzen in de vorm van een 100% elektrische SUV. Maar zijn technische elementen ontleent hij aan Volkswagen ...
Velofollies 2025 toont grootste fietsaanbod in de Benelux
Velofollies, le plus grand salon du vélo du Benelux, aura lieu du 17 au 19 janvier 2025 à Kortrijk Xpo. Sur plus de 40 000 m², les visiteurs pourront rencontrer plus de 300 exposants et découvrir les dernières nouveautés en matière de vélos électriques, de vélos de course et de VTT.
Polestar 3 2025, de neef van de Volvo EX90
De Polestar 3 is met zijn sportieve design en verfijnde interieur een toonbeeld van elegantie en prestaties. Maar hij heeft ook een pittig prijskaartje.