Image
Betalen in het buitenland: goed om weten voor je vertrek
Ga je naar het buitenland? Informeer je over de verschillende betalingsmogelijkheden.

Als je naar het buitenland reist, kan je uit drie opties kiezen:

  • Cash: praktisch maar let op en bewaar al je cash niet op dezelfde plek!
  • Bankkaart: vaak de goedkoopste optie
  • Kredietkaart: wordt (bijna) overal ter wereld aanvaard

Binnen de eurozone

Het voordeel van de euro is dat je bijvoorbeeld in Frankrijk of Spanje niet hoeft na te denken over de huidige conversie in euro als je aankopen doet. Het is ook niet nodig om lokale deviezen aan te schaffen. Simpel dus: je betalingen doe je net zoals in België. Maar let op, want niet alle landen in de Europese Unie maken deel uit van de eurozone.

Binnen de Europese Economische Ruimte

Binnen de Europese Economische Ruimte (EER) kan je op bijna exact dezelfde manier als in België betalen.

Alle landen die deel uitmaken van de EER zijn niet allemaal landen van de eurozone en hebben dus een andere munteenheid. Voor cash betalingen moet je dus euro’s wisselen in bijvoorbeeld Britse ponden of Deense kronen. Je kan daarentegen probleemloos met je bank- of kredietkaart betalen. Informeer je op voorhand welke betalingsmogelijkheid de voorkeur heeft in het land van bestemming. Sommige landen geven de voorkeur aan de kredietkaart in plaats van de bankkaart of omgekeerd. Zelfs binnen de Europese Unie blijven bepaalde landen nog steeds afhankelijk van cash betalingen.

Overal elders

Als je buiten de eurozone en de EER reist, moet je voor je vertrek je Maestro- en Visa of MasterCard-kaarten bij je bank laten activeren. De banken verkiezen namelijk uit veiligheidsredenen om die betaalfuncties pas te activeren als je buiten de EER reist. Informeer je bij je bank hoe je het best je kaart(en) laat activeren: sommige banken doen het telefonisch, andere verkiezen dat je langskomt in je bankkantoor.

Aarzel ook niet om informatie in te winnen over de meest voorkomende betalingsmogelijkheden in het land van bestemming. In sommige exotische bestemmingen is het betalen via de krediet- of bankkaart meer de uitzondering dan de regel, met name in de meest afgelegen plekken. En geldautomaten zijn niet altijd aanwezig. Check ook wat het handigst is voor cash geld: afhangende van de bestemming kan het interessanter zijn om ter plaatste geld af te halen of om op voorhand de lokale munteenheid via je bank te regelen.

Laatste advies

Neem in geval van verlies of diefstal van een van je bankkaarten onmiddellijk contact op met Card Stop via +32 70 344 344. Card Stop is 7d/7 en 24u/24 beschikbaar. Zo reageer je snel ondanks het tijdsverschil. Vermijd ongemakken en bewaar je bankkaarten niet op dezelfde plek (in je hotel of als je op stap bent). Zo beschik je meteen over een alternatieve oplossing om je reis probleemloos verder te zetten …

Deel deze inhoud