Image
Brussel, de ideale familiebestemming. 15 tips voor kids!
Brussel is niet alleen kindvriendelijk, onze hoofdstad is simpelweg de ideale familiebestemming. Met deze 15 tips voor kids ontdek je dat de stad veel meer te bieden heeft dan striphelden op gevels, Manneken Pis en het Atomium.

Wandelen door het oude stadscentrum van Brussel is op zich al een hele belevenis, maar met kinderen in het gezelschap krijgt het toeristische aanbod er een extra dimensie bij. Een inspirerend overzicht.

1. Blader eens door de kinderkrant

Brussel beschikt over een culturele agenda om u tegen te zeggen, en er bestaat zelfs een agenda voor de allerkleinsten: de Kidsgazette. 76 pagina’s boordevol ideeën voor een gezellig, plezant maar ook leerrijk dagje of weekendje weg.

2. Dwars de stad met de waterbus

Leuk voor oud en jong: Brussel doorkruisen per boot. Klokvast en filevrij van de rand naar het hart van onze hoofdstad. Extra tip: er is een halte aan het museum KANAL – Centre Pompidou.

3. 5 musea op kindermaat

De Brusselse musea weten hoe ze met kinderen moeten omgaan: expo’s op kindermaat, aparte parcours voor de allerjongsten enzovoort. Deze vijf plekken/expo’s zijn absolute aanraders voor als de zon het even laat afweten.

  1. Niet alleen de dinosaurussen maar ook de tijdelijke expo Teddy en Beer in het Museum voor Natuurwetenschappen zullen de kinderen zeker aanspreken. Extra tip: neem je kinderen mee naar het paleoLAB.
  2. Vergaap je aan de garderobe van Manneken Pis. Het museum ligt op een boogscheut van het plassende ventje en omvat behalve de meer dan 900 outfits ook het originele beeldje.
  3. Treintjes, maar dan in het écht. Op Train World leer je alles over de geschiedenis van het spoor. Uiteraard bereikbaar met de trein, maar ook met de waterbus (8 minuten stappen vanaf de Van Praetbrug).
  4. Het Speelgoedmuseum: 1.000 m2 speelplezier in een oud herenhuis. Elke dag van het jaar open.
  5. Een zoektocht onder de grond? Dat kan in het Riolenmuseum. Leer intussen alles over het nut en de bouw van de Brusselse ‘onderwereld’.

4. Overnachten in de Kinderbol (Atomium)

Wist je dat een van de bollen van het Atomium exclusief voor kinderen gereserveerd is? Sterker nog: het project nodigt kinderen uit om een nachtje in het Atomium door te brengen. Vanuit de bol hebben ze een panoramisch zicht op de andere emblematische plaatsen in de stad.

5. 3 plezante parken en tuinen

Brussel telt tal van parken en hier en daar worden speciale inspanningen geleverd om het voor kinderen extra plezant te maken. Onze top drie.

  1. Het Jubelpark: stoom afblazen in de speeltuin, een strandstoel proberen bemachtigen of het Legermuseum, Autoworld of het Jubelparkmuseum bezoeken. Of een combinatie van dit alles?
  2. Ter Kamerenbos: tijdens het weekend en op feestdagen gesloten voor het autoverkeer en op die momenten dus een veilige plek om met de kinderen te gaan spelen, roeien, rolschaatsen enzovoort. Steek met het bootje over naar de Robinsonchalet.
  3. Het Van Buuren Museum. Alweer een museum? Ja en neen. Als art deco een brug te ver is, probeer dan het labyrint in de tuin eens uit.

6. Het Europees parlement in kindertaal

Hoe leg je op een eenvoudige manier uit hoe het Europees parlement werkt? Het Parlamentarium zet alle moderne snufjes in: een 360° digital surroundfilm, een interactieve plattegrond en een schattenjacht voor families met kinderen. Gratis en elke dag open.

7. Europa bezoeken op 1 dag

Dat kan maar op één plek: Mini-Europe. 350 monumenten ‘in het klein’, al is de 13 meter hoge Eiffeltoren best wel indrukwekkend. Extra tip: boek een ticketje voor Mini-Europe by Night en krijg een muzikaal vuurwerk bovenop, elke vrijdag tot en met 23 augustus.

8. Hello Summer

Dit jaar kan je door werkzaamheden aan onder meer de Akenkaai niet naar Brussel Bad maar wél naar dit waardige alternatief: Hello Summer, een viervoudig pop-up event in evenveel wijken in Brussel. Pret voor jong en oud verzekerd!

9. Het Brussels Games Festival

Neen, geen gedoe met smartphones of Playstations maar échte spelletjes. Gratis nog wel. Afspraak op 23, 24 en 25 augustus in het Jubelpark waar de echte fans van gezelschapsspelletjes kunnen kennismaken met prototypes van nieuwe spellen.

10. Brussel in 3D op schaal 1/1500

In hartje Brussel, op het Koningsplein, vind je de permanente tentoonstelling experience.brussels. Publiekstrekker is het schaalmodel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waarop de 19 gemeentes zijn te zien alsook de waterlopen, tram-, metro- en treinlijnen.

Deel deze inhoud