Image
De beste reisgids? Hier moet je op letten!
Is de traditionele reisgids anno 2017 nog steeds de beste reisgezel? En zo ja, waar moet je op letten? Vind de beste reisgids dankzij deze 10 aanbevelingen.

Reisgidsen bestaan in diverse formaten (letterlijk) en voor elke doelgroep zijn er verschillende alternatieven. Zoals reisgidsen die gespecialiseerd zijn in hotels en restaurants, natuurreizen, cultuur, specifieke sporten, enzovoorts. Vaak voorkomend probleem: hoe populairder de bestemming, hoe groter het aanbod en hoe moeilijker de keuze. Met deze 10 aanbevelingen koop je alvast geen kat in een zak.

1. Wees niet gierig

Je maakt een reis van honderden of een paar duizend euro en je investeert vervolgens nauwelijks 2 euro in een reisgids? Dat is vragen om problemen. De inhoud van reisgidsen is snel gedateerd en verouderde exemplaren gaan vervolgens sterk afgeprijsd in de uitverkoop. Check dus de publicatiedatum en vergewis je ervan dat de gids in kwestie niet de zoveelste heruitgave is. Een heruitgave betekent overigens niet noodzakelijk dat de inhoud werd geüpdatet, dus laat je goed informeren.

2. Blader en lees

Vergelijk verschillende reisgidsen vooraleer je tot aankoop overgaat. Lees gerust een paar passages want coverteksten dekken niet altijd de lading. Check dus of het ‘gratis’ kaartje relevant is want gestileerde stadsplannen en landkaarten blijken niet altijd bruikbaar in de praktijk.

3. Papier of virtueel?

Met het alomtegenwoordige internet lijken apps en websites de klassieke reisgidsen met voorsprong te overtreffen. Maar is dat wel zo? De papieren pocketreisgids haal je op elk moment uit je rug- of binnenzak, het boekje mag vuil worden en koffievlekken voegen er authenticiteit aan toe. Niks leuker dan passages aankruisen, hoeken van bepaalde pagina’s omplooien en er rekeningen en toegangstickets tussen stoppen, toch? En het beste van al: je hebt er geen internetverbinding voor nodig. 

Apps zijn voornamelijk handig voor specifieke taken: een zin of menukaart vertalen, een koers omrekenen, het weerbericht consulteren, theatertickets zoeken en boeken, een tafeltje in een restaurant reserveren, een hotel boeken, enzovoorts. Helaas, zelfs met gratis roaming binnen de EU kun je er écht niet overal mee aan de slag. Ondergronds in de metro? Vergeet het maar. Of blijven sukkelen met dat ene wifi-netwerk dat na vele pogingen nog steeds niet lijkt te werken?

Tip: Lees ook deze artikels over internet in het buitenland en de valkuilen van gratis roaming in de EU

4. Koop je gids thuis, niet op je bestemming

Reisgidsen worden wel eens gekocht op de bestemming zelf, maar dat heeft minstens twee grote nadelen: thuis kun je de gids wellicht veel goedkoper aanschaffen en de kans dat je in Timboektoe een gids vindt in je moedertaal, is bijzonder klein. Kopen voor je afreist, biedt alvast de volgende voordelen: je kunt lang op voorhand op zoek gaan naar een geschikt exemplaar, je kunt tijdig beginnen plannen/dromen en ook op weg naar de bestemming verder blijven grasduinen in je aankoop.

5. Relevant versus achterhaald

Tarieven van het openbaar vervoer, huurplaatsen van fietsen, het is allemaal informatie die snel verandert en achterhaald is. Maar de geschiedenis van een land of stad, cultureel erfgoed, specifieke praktische informatie eigen aan de bestemming, enzovoorts blijven langer relevant. Wie voor papier kiest, kiest maar beter voor (relatief) tijdloze inhoud en niet voor gidsen die uitpakken met de leukste hotspots in de horeca, het culturele aanbod, enzovoorts. 

De meest relevante informatie wat het culturele aanbod betreft (musea, festivals, tentoonstellingen etc.), vind je doorgaans op de bestemming zelf bij de toeristische diensten. Vergeet ook niet dat deze toeristische diensten het best geplaatst zijn om objectieve informatie te verstrekken en jou te helpen met jouw praktische bekommernissen ter plaatse.

6. Vertrouw op gerenommeerde uitgevers

Niet elke uitgever is even betrouwbaar op het vlak van reisgidsen. Een reisgids die je gratis krijgt bij een pak koffie, is bij voorbaat verdacht. Tip: koop je gids bij de betere boekhandel en ga eens neuzen in het aanbod van onder meer 100% Reisgidsen, Capitool, Frommer’s, Lannoo Reisgidsen, Lonely Planet, Michelin, Rough Guides, National Geographic, Trotter, enzovoorts.

7. Websites en apps zijn niet altijd zaligmakend

Wie van plan is om zelf een gids samen te stellen met informatie dat op het web beschikbaar is, houdt best rekening met de reputatie van de desbetreffende websites. Betrouwbaar zijn de websites van de officiële toeristische diensten (stedelijk, regionaal en landelijk), minder betrouwbaar zijn de websites die door commerciële partners (restaurants, winkelcentra, verhuurbedrijven, etc.) worden gesponsord.

Handig zijn kaartjes of apps van het openbaar vervoer (met name de metro- en tramlijnen) maar weet dat je tegenwoordig met Google Maps (doorgaans standaard aanwezig op je smartphone) sowieso toegang hebt tot alle relevante informatie met betrekking tot het openbaar vervoer. Maar opnieuw: apps zonder actieve internetverbinding zijn eerder frustrerend dan zaligmakend. Tip voor wie zweert bij apps: check of de app in kwestie ook offline werkt (vaak het geval voor metrokaarten en dergelijke).

8. Encyclopedisch versus inspirerend

Het is met papieren reisgidsen net zoals bij menselijke gidsen: welk verhaal wordt verteld en op welke manier. Sommige reisgidsen zijn namelijk dermate encyclopedisch dat ze ronduit saai zijn. Dat is uiteraard prima als je in een specifiek onderwerp bent geïnteresseerd maar voor de meeste reizigers zijn ze allerminst ontspannend en onderhoudend. Lees een paar passages om te achterhalen of de gids inspirerend werkt of niet.

9. De voordelen van een e-book

Wie over een e-reader beschikt, kent de voordelen: je kunt verschillende reisgidsen toevoegen aan je lijst zonder dat je handbagage zwaarder wordt. Bijzonder handig om te lezen onderweg maar in de praktijk iets minder handzaam als je iets moet opzoeken.

10. Old school: ga naar een openbare bibliotheek

Een gouden tip voor wie tijd heeft en houdt van ouderwets opzoekwerk: het aanbod reisgidsen en andere relevante lectuur in openbare bibliotheken is uitgebreid. Uiteraard moet je ook hier rekening houden met de ‘versheid’ van de reisgidsen maar leuk en intrigerend zijn de ‘sporen’ die eerdere lezers in reisgidsen achterlaten. Je zult er namelijk van versteld staan hoeveel (al dan niet) relevante informatie je vindt tussen de aantekeningen in potlood. Inspirerend, niet? Bovendien kun je verschillende reisgidsen geruime tijd met elkaar vergelijken.

Het verdict

Papieren reisgidsen versus digitaal, niet één van de genoemde platformen kan zich momenteel profileren als dé ultieme reisassistent. Voorlopig lijkt een combinatie van het beste uit deze diverse werelden (papier, web en apps) de beste manier te zijn om je reis voor te bereiden, te plannen en beleven. Besef ten allen tijde dat je voor (bijna) gratis zelden deugdelijke content krijgt. Zowel op het internet als op papier.

Deel deze inhoud