Iedereen kent de verhalen van vakantiegangers die bij thuiskomst telefoonrekeningen krijgen gepresteerd die in de vele honderden euro’s lopen. Tegenwoordig komen deze verhalen minder frequent voor, maar het is een feit dat je tot op vandaag in het buitenland met andere telecomtarieven krijgt te maken. Aan de basis van die (hoge) extra kosten, liggen de roamingtarieven.
Wat is roaming?
Als het netwerk van je eigen provider (Base, Proximus, Orange, Telenet, etc.) niet beschikbaar is, wordt via een techniek – die roaming heet – automatisch gezocht naar een netwerk van een andere provider. In eigen land betaal je daar niks extra voor maar in het buitenland rekenen providers elkaar kosten aan die vervolgens worden doorgerekend aan de klant. Het zijn die kosten die per 15 juni 2017 komen te vervallen.
Wat betekent dat nu concreet?
Het komt er in feite op neer dat jouw type abonnement of je bundel binnen de EU op dezelfde manier wordt toegepast. Geen extra kosten met andere woorden. Maar, dat betekent evenwel dat er wél kosten zullen aangerekend worden als je limiet is opgebruikt.
Eens de limiet voorbij, zijn er wel maximum tarieven afgesproken. Concreet zal een gesprek vanuit het buitenland nog maximaal 3,2 eurocent per minuut mogen kosten. Als je ook door je data-abonnement heen bent, dan zal vanaf 15 juni een maximale kost van 7,7 euro per gigabyte worden aangerekend.
Wie de grens oversteekt naar een ander EU-land zal nog steeds een sms krijgen met daarin de tarieven die in dat land van toepassing zijn. Negeer deze sms-jes dus niet, want deze kosten zullen worden aangerekend als je buiten je pakket surft en telefoneert. Gebruikers krijgen in theorie ook een sms als hun extra kosten de grens van 50 euro hebben bereikt.
Maar opgelet!
Wie deze zomer op vakantie gaat en de roaming op zijn of haar smartphone standaard aanzet of aan laat staan, moet toch opletten. Zo is bijvoorbeeld nog niet 100% duidelijk wat de situatie in het Verenigd Koninkrijk zal zijn. Het is een onderwerp dat in de Brexit-gesprekken zal worden opgenomen maar momenteel zijn de standpunten alles behalve duidelijk, zelfs tegenstrijdig.
Ook opletten als je deze zomer toevallig door landen zou rijden die niét tot de EU behoren of er een tussenlanding zou maken. Met name Zwitserland zou wel eens voor onaangename verrassingen kunnen zorgen voor diegenen die hun roaming standaard hebben aanstaan. De roamingkosten die Zwitserland aanrekent, zijn hallucinant. Je bent gewaarschuwd.
Opgelet: ook vakantiebestemming Turkije behoort niét tot de EU. Wees bijgevolg op je hoede op Cyprus dat weliswaar tot de EU behoort, maar deels Turks is.
Goed om weten is dat deze 3 landen ook hun roamingkosten schrappen, ook al behoren ze niet tot de EU: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.
4 gouden tips:
- Hou de gewoonte aan om zoveel mogelijk op lokale gratis wifi-netwerken te surfen. Dat kan in hotels maar ook op talloze openbare plaatsen, restaurants enzovoorts.
- Zet de optie ‘automatische updates’ uit als je naar het buitenland trekt.
- Als je écht je apps wil of moet updaten, zoek dan een betrouwbaar en snel wifi-netwerk op je vakantiebestemming.
- Niet elk land in Europa is lid van de EU. Check dus vooraf.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.