Image
Dit zijn de 5 goedkoopste Europese bestemmingen
Europa bulkt van de bestemmingen waar het goedkoop toeven is. Zoals in het voormalige Oostblok bijvoorbeeld. Doch check ook deze 5 goedkope bestemmingen.

Behalve de klassieke Scandinavische landen - Denemarken (3), Noorwegen (4), en Zweden (5) - staan ook Zwitserland (1) en IJsland (2) helemaal bovenaan de ‘price level index’ van Eurostat. Wie echter op zoek is naar meer betaalbare bestemmingen, vindt helemaal onderaan die lijst beslist inspiratie. Dit zijn de 5 goedkoopste bestemmingen in Europa.

 

1. Macedonië

Voluit: de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Overnachten in de hoofdstad Skopje kan al vanaf 11 euro per nacht, ontbijt inclusief. Kortom, op het platteland betaal je vaak maar luttele euro’s voor je verblijf. Geïntrigeerd? Bezoek Exploring Macedonia en wie weet stap je binnenkort op het vliegtuig richting Balkan. Spoiler alert: de prijzen van de vliegtickets zijn helaas iets minder aanlokkelijk.

 

2. Bulgarije

Van de genoemde landen in deze top 5 heeft de Republiek Bulgarije de beste toeristische troeven, althans wat accommodatie en infrastructuur betreft. Vele koopjesjagers hebben de weg naar de Zwarte Zee reeds gevonden, maar anno 2018 mag je nog steeds voorzichtig spreken van een ‘goed bewaard geheim’. Een pilsje aan minder dan 1 euro op een zonovergoten terras is niet te versmaden, toch?

 

3. Servië

Republiek Servië, niet te verwarren met de Servische Republiek, is sinds 2006 een onafhankelijke staat. Het land staat onder meer bekend om zijn vele internationale voetballers, maar ook Novak Đoković, Jelena Janković en Ana Ivanović (tennis), Karl Malden (acteur) en Nicola Tesla (wetenschapper/uitvinder) zijn/waren Serviërs. Het toerisme in dit kandidaat-lid van de EU zit in de (trage) lift. Inspiratie vind je op de officiële website van het land.

 

4. Albanië

Van alle Europese landen heeft Albanië de laagste levensstandaard; het BNP per persoon bedraagt nauwelijks 3000 euro. Buitenlandse bezoekers waren lange tijd niet welkom in het land wat ervoor heeft gezorgd dat er nauwelijks infrastructuur is voor toeristen. Aangenaam neveneffect: een groot deel van het land is nog ongerept, de prachtige Albanese kustlijn incluis.

 

5. Kosovo

Het land telt nauwelijks 1,9 miljoen inwoners en heeft – understatement! – een turbulente geschiedenis achter de rug. De economie is op zijn zachtst gezegd zwak; het BNP per inwoner bedraagt nauwelijks 3600 euro (afgerond) en die wordt deels beknot door de onduidelijke status van het land. Dat heeft ook zo zijn gevolgen voor het toerisme dat nauwelijks bestaat en bijgevolg is er ook een gebrek aan toeristische infrastructuur. Te betreden op eigen risico; neem deze specifieke reisadviezen van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken ter harte!

 

En waar staat België op deze lijst?

België staat op de 11de plaats net onder Nederland (10) en Luxemburg (9). Dat betekent concreet dat de meeste andere Europese landen lager staan op deze rangschikking. Helemaal onderaan prijken ook de volgende bestemmingen: Bosnië en Herzegovina, Roemenië, Polen, Montenegro, Hongarije, Turkije, Litouwen en de Tsjechische Republiek.