Image
duurzaam toerisme

Zin om een onbekend land en nieuwe culturen te ontdekken, en tegelijk de lokale bevolking te ondersteunen? Dat kan, dankzij duurzaam toerisme. Alba Vanhaelen vertelt over haar reis naar Madagaskar.

Alba Vanhaelen is een van de maaksters van ‘Autrement loin’. In deze documentaire is te zien hoe Alba en haar medereizigsters plaatselijke Malagassische boeren ontmoeten die aanvullend ook een toeristisch programma aanbieden. Meer weten?  Ga naar de Facebookpagina van het project ‘Autrement loin’.

Op avontuur, maar binnen een bepaald kader

Duurzaam toerisme betekent anders en ethischer reizen, aldus de Wereldorganisatie voor Toerisme. Wanneer je duurzaam op reis gaat, logeer je niet in een hotel. Je krijgt onderdak bij de inwoners, die hun broodwinning niet hoofdzakelijk uit toerisme halen. Je verblijft dus enkele dagen bij boeren, slagers of handelaars met respect voor hun cultuur en gewoonten. Uiteraard word je gehuisvest binnen een structuur met drinkbaar water, sanitair enz. Je volgt er een programma van de vereniging waarmee je op reis gaat en kunt rekenen op professionele omkadering. Soms staan er ook meer toeristische uitstappen op de agenda! Kortom, je vertrekt op avontuur, maar zonder onnodige of onbezonnen risico’s!

Verrijking aan twee kanten

“Het is een uitwisseling in twee richtingen,” legt Alba Vanhaelen uit. “Wanneer je duurzaam op reis gaat, leer je heel wat dingen over de cultuur en het land. En de inwoners ontdekken ook jouw cultuur, wat betekent dat beide partijen van elkaar leren.” Een nieuw land en zijn inwoners ontdekken is een diepmenselijke ervaring. En door duurzaam toerisme vermijd je wat Alba de ‘folklorisering’ van de cultuur noemt. “Soms krijgen toeristen geënsceneerde culturele taferelen voorgeschoteld, maar dat betekent niet dat ze waarheidsgetrouw zijn. Ze dienen eerder om de toeristen te plezieren.” Duurzaam toerisme biedt daarentegen de mogelijkheid te achterhalen hoe de mensen echt leven, zonder het risico dat je er alleen op uit moet trekken met je rugzak.

Hoe kun je duurzaam reizen?

Er bestaan verschillende formules. Alba en haar medereizigers kozen in Madagaskar voor plattelandstoerisme. Ze vertrokken samen met MATOR (Madagascar Tourisme Rural). Zin om ook zo’n avontuur te beleven? Dit zijn alvast enkele aanbevelingen:

  • Blijf zeker tien dagen ter plaatse.
  • Plan je reis enkele maanden van tevoren: begin je er te laat aan, dan is er misschien geen plaats meer!
  • Let op je budget: wanneer je met het vliegtuig reist, is dit meteen een grote hap uit je budget! Het totale kostenplaatje zal echter niet noodzakelijk duurder uitvallen dan voor een ‘gewone’ reis. De gouden regel? Informeer je.
  • Schakel een lokale gids in.
  • Lees over de cultuur en het land dat je wilt bezoeken.
  • Weet wat je kunt verwachten: je gaat een verrijkende ervaring tegemoet, dit is geen luilekkervakantie. Je zult soms een paar kilometers moeten stappen, vroeg opstaan ... Als je liever kiest voor dolce far niente, ga dan ‘gewoon’ op reis.

Misschien vind je je volgende vakantiebestemming wel bij een van de verenigingen voor duurzaam toerisme op de website Altervoyages. Kies het land waar je heen wilt en ontdek wat er allemaal te beleven valt.

Deel deze inhoud