Image
Elektrisch fietsen loont
Onderzocht: kan een elektrische fiets onze bedrijfswagen vervangen?

Met het project Elmo @ work onderzocht het VIM (Vlaams Instituut voor Mobiliteit) of elektrische tweewielers een volwaardig transportmiddel kunnen zijn voor werk gerelateerde verplaatsingen. Een jaar lang ruilden 70 werknemers uit 7 verschillende ondernemingen hun vertrouwde vervoermiddel in voor respectievelijk 61 gewone elektrische fietsen, 4 elektrische bakfietsen, 4 elektrische vouwfietsen en 3 elektrische scooters.

De tweewielers waren uitgerust met dataloggers die van elke verplaatsing gegevens zoals afstand en snelheid registreerden. De gebruikers zelf konden via een website en een app zelf informatie over de gemaakte verplaatsingen toevoegen.

Lange afstand

Dankzij de elektrische fiets deden de proefpersonen langere ritten. Dagelijks fietste iedere gebruiker gemiddeld zo’n 16 km. De grootste dagelijkse afstand bedroeg 55 km. 75% van de woon-werkverplaatsingen die tijdens de testperiode met de elektrische tweewieler werden gedaan, gebeurden vroeger met de auto.

Dat leverde niet alleen een besparing op van schadelijke uitstoot aan CO2, fijn stof en NOx, maar had ook een positieve invloed op de fitheid en tevredenheid van de werknemers.

Voor de deelnemers was het project bovendien financieel voordelig. Door de combinatie van een fietsvergoeding en het verminderen van brandstofkosten, bespaarden de deelnemers gemiddeld 380 euro. Na afloop van het proefproject had 60% van de deelnemers de smaak zo te pakken dat ze de uitgeteste tweewieler hebben overgekocht.

Om (elektrische) fietsen met succes in te voeren voor woon-werkverkeer, zijn er wel een aantal randvoorwaarden. Zo moeten bedrijven zorgen voor omkleed- en douchefaciliteiten, want niemand gaat graag bezweet aan het werk. Ook een veilige, overdekte fietsparking is voor de dure elektrische fietsen geen overbodige luxe.

Draaiboek voor bedrijven

Het VIM bundelde de ervaringen van het project op een website die werknemers begeleidt bij de integratie van elektrische bedrijfs-tweewielers. Ondernemingen kunnen er heel eenvoudig nagaan of dit een goede keuze is voor hun bedrijf. Als dat zo is, kunnen ze gebruikmaken van een stappenplan om de implementatie te bevorderen.

Deel deze inhoud