Image
Binnenkort elektrische auto opladen in luttele minuten
Het opladen van elektrische auto’s moet sneller, véél sneller. Tesla belooft beterschap.

Een van de grootste nadelen van elektrische auto’s is de tijd die nodig is om de batterijen op te laden. Brandstof tanken is een kwestie van minuten maar wie elektrisch rijdt, moet op dit ogenblik pauzes inlassen van minstens een half uur. Geen probleem voor wie gaat winkelen maar het is problematisch voor wie Frankrijk van noord naar zuid wil doorkruisen.

Elon Musk, ceo van Tesla, is uiteraard bekend met het fenomeen maar deed nog net voor nieuwjaar de belofte dat opladen heel binnenkort een kwestie van minuten is. Technische details ontbreken vooralsnog maar het zou gaan om een upgrade van de huidige Superchargers. 

Tweede generatie oplaadpunten

De huidige laders van de 2de generatie hebben 20 minuten nodig om de batterij tot 50% te laden (40 minuten om een batterij tot 80%). Dat zou voldoende moeten zijn mochten er meer laadpunten beschikbaar zijn doch België telt momenteel slechts 5 plaatsen waar Tesla-bezitters middels een Supercharger stroom kunnen tanken.

Overigens zijn de Superchargers enkel compatibel met voertuigen van Tesla; wie met een andere elektrische wagen rijdt, kan geen gebruik maken van deze snelladers. Fabrikanten hebben evenwel afgesproken dat de gewone, lees: trage, laadpunten wel universeel kunnen gebruikt worden. Dergelijke oplaadpunten vind je intussen overal. 

beschikbare laadpunten in België

Je kan een goed overzicht van de beschikbare laadpunten in België terugvinden, waar per oplaadpunt ook wordt aangegeven welk soort stekker je er kunt gebruiken, wat het vermogen is en welke kosten er eventueel aan verbonden zijn. Op de meeste plaatsen is het gebruik ervan vooralsnog gratis. De website probeert ook alle oplaadpunten voor elektrische fietsen bij te houden; nieuwe oplaadpunten kunnen via de website aangemeld worden.

Deel deze inhoud