Image
Fauna en flora: 15X natuur in eigen land
Vakantietips: de wonderen der natuur in eigen land. 15 inspirerende daguitstappen.

Natuurliefhebbers weten het al langer maar België heeft wel degelijk troeven op het vlak van fauna en flora. Als het lang geleden is dat je nog eens door Het Zwin (1) hebt gewandeld, dan is het nu het uitgelezen moment om de Zwinvlakte te herontdekken. Het Zwin is na een lange renovatie namelijk weer open voor het grote publiek.


 

Maar ook elders in het land kun je dieren spotten die je doorgaans enkel in dierentuinen ziet. Zeehonden durven zich wel eens ophouden in het Verdronken Land van Saeftinghe (2). Toegegeven dat ligt met een beetje fantasie pal op de grens met Nederland maar het is vanaf de mysterieuze Vlaamse dorpjes Prosperdorp, Nieuw Namen en Saftingen niet al te ver wandelen of fietsen.
Opgelet evenwel: dit gebied kun je maar beter met een ervaren gids ontdekken want je wil je uitstap niet eindigen in drijfzand.


 

Veiliger maar minstens zo spectaculair is een bezoek aan de Grotten van Han (3), maar dan niet de grotten zelf maar het natuurpark van 250 hectare eromheen. Je kunt er terecht voor een ‘natuurparcours’ van bijna 6 km langs een aantal schitterende panorama’s.
Wat dit wildpark zo apart maakt, is dat er enkel diersoorten zijn te spotten die in onze streken leven (of geleefd hebben): everzwijnen, herten, damherten, steenbokken en uiteraard onze drie grote roofdieren de wolf, de lynx en de beer.


 

België telt honderden kleine natuurgebieden/-reservaten, maar ook grotere zoals ons enige nationaal park: Nationaal Park Hoge Kempen. We selecteerden hieronder in elke provincie één (relatief) groot natuurpark met een bijzondere fauna en flora. Zet je waterdichte wandelschoenen, fototoestel en verrekijker maar al klaar!

4. Antwerpen: Kalmthoutse Heide (3750 ha)

5. Henegouwen: Pays des Collines (23.327 ha)

6. Limburg: Nationaal Park Hoge Kempen (5750 ha)

7. Luik: Hoge Venen (72.000 ha)

8. Luxemburg: Deux Ourthes (76.000 ha)

9. Namen: Viroin-Hermeton (20.000 ha)

10. Oost-Vlaanderen: Kluisbos (300 ha)

11. Vlaams-Brabant: Zoniënwoud (4400 ha)

12. Waals-Brabant: Gentissart (26 ha)

13. West-Vlaanderen: Westhoek (342 ha)

Nog meer natuurtips nodig? Surf eens langs bij het Agentschap Natuur & Bos (14) en de Fédération des Parcs Naturels (15) .

Deel deze inhoud