Image
train Flying Scotsman, spoor
De legendarische Flying Scotsman spoort weer. Deze keer als rijdend museum.

De Flying Scotsman is een van de bekendste stoomlocomotieven aller tijden. Hij werd gebouwd in 1923 en brak eind 1934 het wereldsnelheidsrecord. De trein reed toen 100 mijl per uur!

De Flying Scotsman ontleent zijn bijnaam aan de tijd die hij nodig had om van Londen naar Edinburgh te sporen. Het traject van ongeveer 650 km werd in 8 uren overbrugd, ongezien in die tijd.

De legendarische trein werd in 1963 uit dienst genomen en zou tot schroot herleid worden. Een groep fans genaamd ‘Save Our Scotsman’, bracht redding. Zij kochten de trein voor 3000 pond. Nadien werd de trein nog een keer gered door een gulle koper en de trein pronkte vervolgens behalve in Engeland ook in de V.S. en op Australische bodem.

In 1990 kwam de Flying Scotsman terug naar Groot-Britannië waar de toekomst er lange tijd niet rooskleurig uitzag. Er kwam echter opnieuw redding: het National Railway Museum (NRM) in York kocht de trein als museumstuk. Het is ook daar dat de trein werd gerestaureerd en recent aan een nieuw leven op het spoor is begonnen. Wat dat precies inhoudt, lees je op de website van de Flying Scotsman

Deel deze inhoud