Image
elektrische auto’s
India wil tegen 2030 integraal overschakelen op elektrische voertuigen.

Het is de bedoeling dat de mensen de auto ‘krijgen’ zonder voorafbetaling en vervolgens afbetalen met het geld dat ze uitsparen aan dure brandstof.

De Indiase minister van Energie Piyush Goyal is formeel: ‘Zo moet de regering geen roepie steun op tafel leggen en kost het de Indiase burger ook niets. Innovatie is mogelijk, je moet enkel je geest durven openstellen.’

Dat massale aanbestedingen door de Indiase overheid een grote invloed kunnen hebben, heeft het land eerder al bewezen met een programma waarbij het in grote getale ledlampen aankocht voor gezinnen.

Door de groepsaankoop van 82 miljoen ledlampen kostten die ledlampen nog amper 65 roepies (ca 90 eurocent) per stuk tegenover 300 roepies (meer dan 4 euro) voorheen.

Na het succes met de ledverlichting werkt India aan vergelijkbare programma's voor zuinige airconditioning, ventilatoren en nu ook elektrische voertuigen.

Piyush Goyal klopt zichzelf op de borst: ‘India is het eerste grote land ter wereld dat op die schaal denkt.’ Een werkgroep buigt zich momenteel over de haalbaarheid van deze ambities.

Deel deze inhoud