Image
moto / motor

Heb je net je rijbewijs behaald en sta je op het punt om je eerste motorfiets te kopen? Met deze tips maak je makkelijker een keuze.

Een motor kopen is vaak eerder een impulsieve dan een rationele beslissing. Maar niet altijd. Heb je goed nagedacht en heb je er zin in om je vanaf nu op twee wielen te verplaatsen? Volg de gids!

Welke uitrusting heb je nodig?

Sommige motoren vragen een specifieke uitrusting, zoals een volledig beschermend pak. Vóór je het model kiest, controleer je best of je je goed voelt bij de bijbehorende uitrusting. Zo heb je voor een scooter maar een vrij lichte uitrusting nodig.
Wel moet je nog altijd een helm, een jas en handschoenen dragen, naast voldoende veilige schoenen die je enkels bedekken. En beknibbel zeker niet op de kwaliteit van je uitrusting: bij een ongeval hangt je veiligheid ervan af!

Comfort vóór alles

Hou rekening met het comfort wanneer je een motor kiest. Ga zeker eens op je toekomstige motorfiets zitten vóór je hem koopt, net zoals wanneer je een auto of sofa zou kopen.
Je moet je volledig op je gemak voelen op de motor om hem optimaal te kunnen besturen. Let ook op de afmetingen en het gewicht van de motor: het is belangrijk dat je de machine altijd en overal onder controle hebt.

Let op het budget

Net zoals voor een wagen kan de prijs van een motor fors variëren. Die kan oplopen van 4.000 tot 40.000 euro, afhankelijk van het model, het merk, de cilinderinhoud, …
Bepaal eerst je budget voor je op zoek gaat naar je motor in spe. Zo kun je de verkoper op de hoogte brengen en zul je beter geadviseerd worden.

De stad of de weg?

Koop je een motorfiets om je vooral in de stad te verplaatsen en naar je werk te rijden? Dan heb je geen grote cilinderinhoud nodig die veel plaats inneemt. Voor de stad is een scooter meer dan genoeg.
Als je toch absoluut een motor wil, let er dan op dat die niet te zwaar is en niet te veel plaats inneemt, zodat je nog makkelijk door een file kunt rijden.
Koop je daarentegen een motor om de weg op te gaan, kies dan bij voorkeur voor een grote cilinderinhoud en een comfortabel en performant model.

Opbergruimte

Wordt je motor je voornaamste vervoermiddel? Wil je ook boodschappen doen met je motor? Denk goed na over hoe je de motorfiets zult gebruiken, zodat je weet hoeveel opbergruimte je nodig hebt.
Spreek er zeker over met de verkoper: hij/zij kan je adviseren. Bepaalde modellen zijn makkelijker ‘uit te rusten’ met koffers en tassen. Bij andere, meer sportieve modellen is dat quasi onmogelijk.

Banden, betrouwbaarheid en onderhoudskost

Deze aspecten zijn aan het eind van de rit van ondergeschikt belang. De banden zijn bijvoorbeeld aangepast aan de motor die je kiest, dus daar hoef je je hoofd niet over te breken.
Vandaag zijn de verschillende modellen ook allemaal betrouwbaar, ongeacht het merk. En ook de onderhoudskosten zijn beperkt. Informeer je echter zeker vóór de aankoop, de verkoper heeft een antwoord op al je vragen.