Image
Kind op de fiets

Kan je kind zijn fiets de baas? Wil je je kind helpen zodat het zich in alle veiligheid een weg in het verkeer baant? Volg deze praktische tips …

Studies hebben aangetoond dat kinderen in staat zijn alleen in het verkeer te fietsen vanaf de leeftijd van 10 jaar. Maar dat hangt uiteraard van de routes af. Sommige ritten zijn veiliger: weinig verkeer, auto’s die langzaam rijden, een apart fietspad op de openbare weg, enz. Andere routes zijn dan weer minder veilig, zelfs voor volwassen fietsers, zoals wegen waar auto’s snel rijden of waar veel vrachtwagens zich verplaatsen … Als je inschat dat de omstandigheden geschikt zijn, dan is er geen reden om je kind dit grote avontuur te ontnemen.

Leren fietsen

Een kind leert door jou na te bootsen. De beste manier is dus om het ‘goede voorbeeld’ te geven. Neem een passende houding aan en je kind zal dezelfde methode toepassen zonder zich verder vragen te stellen:

 • Respecteer het verkeersreglement.
 • Wees hoffelijk tegen de andere weggebruikers.
 • Anticipeer en geef mogelijke obstakels aan zoals een auto die wegrijdt, een autodeur die plotseling opengaat …

Er zijn meerdere stappen nodig alvorens je kind zich alleen en veilig kan verplaatsen.

 • Fiets in het begin samen dezelfde route, bijvoorbeeld naar school.
 • Volg je kind na een tijd op afstand en verbeter het indien nodig.
 • Wanneer je denkt dat je kind ertoe in staat is, zal het de bekende route alleen kunnen afleggen. Vergeet niet om dezelfde methode toe te passen telkens je kind een nieuw traject alleen op de fiets zal afleggen.

Zoek je meer inspiratie en wil je weten hoe je de aandacht van je kind kan trekken? Aarzel niet en download de slimme brochure van Vias over kinderen op de fiets

De fiets: goed uitgerust en vooral goed zichtbaar

We maken een onderscheid tussen twee types fietsen: de kinderfiets en de fiets voor (jonge) tieners. De eerste is uitgerust met wielen van een diameter van maximaal 50 cm, banden niet inbegrepen. Deze fiets mag zich op het voetpad verplaatsen wat niet het geval is voor het tweede type fiets waarvan de wielen groter zijn. De fiets voor (jonge) tieners daarentegen hoort op het fietspad te rijden (indien er een voorhanden is) of op de openbare weg.

Dat type fiets moet over de volgende uitrusting beschikken:

 • Een witte reflector vooraan
 • Een rode reflector achteraan
 • Een werkende fietsbel
 • Twee remmen die goed werken, één vooraan, één achteraan
 • Witte reflecterende stroken op de zijkant van de banden en/of minstens twee gele of oranje reflectoren aan weerszijden, op elk wiel.
 • Gele of oranje reflectoren aan weerszijden van de pedalen.
 • Indien er ‘s nachts gefietst wordt of in omstandigheden waarin de zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt, moeten alle fietsers voorzien zijn van een licht vooraan (wit of geel) en een rood licht achteraan. Deze lichten mogen vast of knipperend zijn. De lichten kunnen op de fiets gemonteerd zijn, gedragen worden door de fietser zelf, vastgemaakt zijn aan een rugzak …

De helm: aangepast en in een felle kleur

Het dragen van een helm wordt door het verkeersreglement niet opgelegd, toch is het ten zeerste aangeraden. Het hoofd is het meest kwetsbare lichaamsdeel bij een ongeval. De gevolgen kunnen dramatisch zijn in het bijzonder voor (jonge) kinderen. Volgens een enquête van Vias is het merendeel van de Belgen voorstander voor het verplicht dragen van een fietshelm voor kinderen.

Hoe kies je een helm?

 • Ga na of de helm goedgekeurd is. Het label moet de Europese norm CE EN 1078 vermelden.
 • Laat je kind de helm proberen.
 • Trek de riem goed aan en vraag je kind het hoofd te bewegen. Als de helm beweegt of te strak zit, pas dan de riem aan of kies een andere maat.
 • Zorg ervoor dat je kind de riem zelf makkelijk kan aanpassen.
 • Controleer dat de helm het voorhoofd en de boven- en achterkant van het hoofd goed beschermt. Modellen voor de jongste kinderen beschermen ook de slapen. Kies een helm met een felle kleur zodat je kind nog beter zichtbaar is in het verkeer.

Vergeet vooral niet dat je kind zijn helm leuk moet vinden. Het is belangrijk dat je kind zijn helm graag zal dragen! Als de helm een zware schok heeft ondergaan - zelfs al lijkt hij onbeschadigd - moet je hem meteen vervangen.

Welke helmen zijn het meest doeltreffend?

Ben je op zoek naar de veiligste helm? Volg de gids! We hebben voor jou fietshelmen getest. Samenvattend is de absorptie in geval van schok bij ‘hard shell’ helmen minder goed dan ‘micro shell’ helmen. Micro shell helmen beschikken over een externe flexibele laag, bekleed met een extra laag EPS-schuim dat in geval van schok de absorptie verzekert. De micro shell helmen zijn bovendien ook beter qua comfort, slijtage, gebruiksvriendelijkheid en zichtbaarheid. Hard shell helmen zijn ook minder aangeraden voor ventilatie en het bijstellen van de riemen.

Verzekeringen en bijstand

Je bent burgerlijk verantwoordelijk als je zelf of je kind een ongeluk veroorzaakt. Dat geldt ook als je fiets schade veroorzaakt aan derden. De financiële gevolgen kunnen zeer zwaar zijn. Al is een dekking burgerlijke verantwoordelijkheid niet verplicht, toch is het beter om er een te voorzien. Meer info over dit onderwerp lees je in ons artikel: Een verzekering voor verplaatsingen per fiets? 

Voor meer gemoedsrust kan je ook een Touring Fietsbijstand (Touring Bike) onderschrijven. Deze democratische dienst garandeert je een 7d/7, 24u/24 bijstand overal in België.