Image
Muséa-kinderen

De krokusvakantie staat voor de deur en wellicht wil je de kinderen niet een ganse week aan hun smartphone kluisteren. Een leerrijke uitstap in gedachten? Laat je inspireren door deze 10 kindvriendelijke musea.

1. Het Museum voor Natuurwetenschappen, Brussel

De quasi gelijknamige musea in Londen en NYC zijn wereldberoemd maar gelukkig hoeven we niet tot daar om van de ene verbazing in de andere te vallen. Het Museum voor Natuurwetenschappen in onze eigen hoofdstad is een van de drukst bezochte musea in ons land en dat is volkomen terecht. Extra motivatie nodig? Check de indrukwekkende Sauria app. En voor de snelle beslissers met peuters is er een ‘workshop’ waarin het menselijk lichaam centraal staat. Kortom, niet twijfelen.

2 & 3. Speelgoedmusea, Mechelen en Brussel

Een smartphone, een tablet, meer hebben de kinderen van tegenwoordig blijkbaar niet nodig om hun vrije tijd in te vullen. Maar het kan ook anders. De speelgoedmusea in Mechelen en Brussel brengen jouw kroost wellicht op andere ideeën en als dat niet werkt, dan kan je hen laten zien hoe jij zelf je kindertijd doorbracht. Ze zullen meer dan eens verbaasd opkijken, echt waar!

4 & 5. Duik in de riolen in Brussel en Antwerpen

Er zijn zo van die plekken die kinderen intrigeren en de riolennetten onder onze grote steden behoren daar zeker toe. Brussel heeft er zelfs een museum aan gewijd. Antwerpen pakt het iets anders aan en zet onder meer bootjes in om het ondergrondse patrimonium te ontdekken.

6. Kazerne Dossin, Mechelen

De voormalige legerkazerne die tijdens WOII door de Duitse bezetter werd gebruikt als doorgangskamp om Joden en zigeuners naar Auschwitz-Birkenau te transporteren, is thans een indrukwekkend museum en memoriaal. Confronterend is het zeker maar het museum geeft kinderen tussen 8 en 12 jaar wel op een verantwoorde manier stof tot nadenken. De gevolgen van pesten uitsluiting? ‘Het verhaal van Simon’, het jongentje dat wist te ontsnappen, zal gegarandeerd nog lang nazinderen.

7. Design Museum, Gent

Design op kindermaat? Oh ja, het bestaat. Het Design Museum in Gent zet Playmobilfiguren in om kinderen door het museum te loodsen. En als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, laat ze er dan een workshop volgen.

8. Train World, Schaarbeek

Toegegeven, ook papa’s houden van treintjes. En ziedaar het perfecte excuus om samen naar Schaarbeek te sporen en in Train World kennis te maken met onze rijke spoorweggeschiedenis. En wat denk je van een ritje in de cockpit van een HST? Pret verzekerd!

9. Planetarium, Brussel

Naar de sterren kijken en tegelijkertijd het een en ander opsteken over onze eigen planeet, dat is waar het Planetarium in Brussel voor staat. Er zijn filmvoorstellingen voor alle leeftijdscategoriën: check dit overzicht.

10. Het Museum van het OV van Wallonië, Luik

Postkoetsen, trams, trolleybussen, autobussen … er staan in totaal ruim 50 voertuigen in de voormalige tramremise in hartje Luik. Behalve een blik op het verleden, laat het museum ook zien hoe onze mobiliteit er in de toekomst kan uitzien.

Vind andere indoor activiteiten in België op onze blog.

Deel deze inhoud