Image
Lekke band? Herstel hem zelf

Een lekke band komt zelden voor. Maar als het toch gebeurt, is het dikwijls op het slechtst denkbare moment. Zo herstel je zelf een lekke band, in 6 stappen.


Het komt gelukkig niet zo vaak voor dat je lek rijdt met de wagen. Maar als het toch gebeurt, is het heel dikwijls op het slechtst denkbare moment. Ben je gehaast? Een beetje een doe-het-zelver? Heb je geen reserveband? Maak je geen zorgen; in 6 stappen laat onze pechverhelper je zien hoe je die lekke band moet repareren.


In onderstaande video kom je te weten hoe je zelf een lekke band herstelt.


Een woordje uitleg vooraleer we aan deze tutorial beginnen. Waar we vandaag mee te maken hebben, is een “klein” lek. Dit betekent dat de band niet al te veel beschadigd is en dat het lek beperkt blijft tot een kleine oppervlakte.

Als de band meer dan een paar centimeter “gescheurd” is, heeft het geen zin om welk product dan ook te injecteren. Dat product zal immers gewoon uit de band ontsnappen zonder dat het lek gedicht kan worden.

Met andere woorden, in dat geval zal je de pechverhelpers van Touring moeten bellen om je uit de nood te helpen.


1. Gebruik de bandenreparatieset

Is jouw auto niet uitgerust met een reservewiel, dan kan je in geval van een lekke band een reparatieset gebruiken. Die bestaat uit twee delen: een compressor en reparatievloeistof.

Een lekke band, en geen reservewiel? Dan kan je dit soort kit gebruiken
Een lekke band, en geen reservewiel? Dan kan je dit soort kit gebruiken.


2. Zoek uit wat de lekke band veroorzaakt heeft

Als het gaat om een spijker of een schroef, laat die dan in de band zitten. Dit soort reparatieset biedt immers maar een tijdelijke oplossing.

Aangezien het om een tijdelijke oplossing gaat, laat je dergelijke puntige objecten best in de band steken
Aangezien het om een tijdelijke oplossing gaat, laat je dergelijke puntige objecten best in de band steken.


3. Sluit de compressor aan

Sluit de compressor aan op de sigarettenaansteker (12 volt) van de auto. Plaats de bus met de reparatievloeistof op de compressor. Vervolgens schroef je de slang op het ventiel van de lekke band.

Er bestaan verschillende oplossingen voor deze reparatiesets
Er bestaan verschillende oplossingen voor deze reparatiesets. Hier wordt het product op de compressor geschroefd.


Er bestaat ook een andere oplossing, afhankelijk van het materiaal dat door de autofabrikant geleverd wordt. In dat geval doe je het volgende:

  • Verwijder de verende zuiger, zodat de lucht uit de band kan ontsnappen. Bij de autoreparatieset wordt hiervoor een kleine speciale sleutel geleverd.
  • Vervolgens breng je het product in door de fles met reparatievloeistof ondersteboven te draaien.
  • Als de fles leeg is, plaats je de verende zuiger terug.
  • Vervolgens schroef je de compressorslang op het ventiel van de lekke band.
  • De rest van de herstelling verloopt op dezelfde manier ...


4. Zet de compressor aan

Zet de compressor aan en hou de bandenspanning constant in de gaten. De aanbevolen bandenspanning voor je auto vind je meestal op de zijkant van het bestuurdersportier, in de tankvulklep of in de gebruikershandleiding.

Hou de bandenspanning voortdurend in de gaten
Hou de bandenspanning voortdurend in de gaten.


5. Zet de compressor weer uit

Stop de compressor wanneer de aanbevolen bandenspanning bereikt is. Maak de verbindingsslang los en draai het ventieldopje terug op de band. De lekke band is nu (tijdelijk) gerepareerd en je kan weer verder rijden.

Check na de herstelling van de lekke band regelmatig de bandenspanning
Check na de herstelling regelmatig de bandenspanning.


6. Het alternatief: antibandenlekspray

Als je geen reparatiekit hebt, kan je je band ook herstellen met een reparatiespray, ook wel “antibandenlekspray” genoemd. Dit soort spray wordt verkocht in alle speciaalzaken en doe-het-zelfwinkels.


Opgepast
, handel niet overhaast en lees aandachtig de instructies op de spuitbus.

Spuit het product uit de spuitbus volledig in de band tot er een stabiele druk bereikt wordt. Mogelijk zal je de band verder moeten oppompen met een compressor.


Ga snel naar de garage

Na deze noodreparatie kan je weer de baan op. Maar wacht niet te lang om naar de dichtstbijzijnde garage of het dichtstbijzijnde bandencentrum te gaan.

De herstelling is maar tijdelijk, dus ga zo snel mogelijk naar je garage
De herstelling is maar tijdelijk, dus ga zo snel mogelijk naar je garage.


Mechanische problemen? Bel ons!

Heb je toch een probleem? Aarzel dan niet om een beroep te doen op de pechverhelpers van Touring. Eén nummer: 070 344 777. Goede reis!

Bel 070/344 777
Bel dit nummer in geval van problemen.


Zin om zelf nog meer onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan je auto of je fiets? Bekijk dan zeker onze andere doe het zelf videos.

Deel deze inhoud