Image
patrouilleur en action

De wegenwachters van Touring zijn de helden in de televisiereeks Pech Onderweg, uitgezonden op VTM2.

Wie de afgelopen maanden zapte langs VTM2 heeft ongetwijfeld een aflevering gezien van Pech Onderweg. In deze reality-reeks keek je mee over de schouder van enkele wegenwachters. Hoe beleefden zij dat avontuur?

wegenwachters aan het werk
Onze wegenwachters zijn de nieuwe sterren in het VTM-programma Pech Onderweg.

Mensen zien graag mensen. Vandaar de populariteit van reality-reeksen die het leven tonen zoals het is. Vlaanderen was al gevallen voor politiemensen, brandweerlui en redders aan zee. Dus waarom niet een keer mee op pad gaan met onze wegenwachters? Ziedaar de vraag die leidde tot het begin van een knotsgek avontuur.

Tachtig draaidagen later – goed voor zo’n 350 mandagen van wegenwachters, dispatchers, cameramensen en geluidstechnici – hadden we 20 terabyte aan beeld- en geluidsmateriaal. Daar kan je een handvol montagemensen en audiomixers letterlijk wekenlang mee bezig houden. Om maar te zeggen dat het een huzarenklus was om 8 weken lang evenveel afleveringen van Pech Onderweg voor te schotelen aan tv-kijkend Vlaanderen.

Dé grootste verdienste ligt bij onze wegenwachters die niet enkel de bestuurder moesten tevreden stellen in hun dagdagelijkse shift, ze moesten ook inspelen op de wensen van camera- en geluidsmensen. En dat zonder afbreuk te doen aan onze reactiesnelheid en de kwaliteit van onze diensten.

Wegenwachters gevolgd door cameraploeg
Een cameravrouw en geluidsman in het zog van onze wegenwachters.

Hoewel onze wegenwachters vooral worden gevolgd tijdens interventies met particuliere leden, belicht deze serie de verscheidenheid aan problemen waarmee de wegendienst wordt geconfronteerd. Het toont ook de creativiteit die de teams aan de dag moeten leggen bij het verhelpen van pannes.

Ook het menselijke aspect blijkt een essentiële factor in hun werk. Onze wegenwachters willen niet enkel een band herstellen of lege accu verhelpen, maar de bestuurder ook een betere dag laten beleven. Hoe dat verliep vroegen we aan een enkele helden…

Wegenwachters maken sprong in het ongewisse

Als wegenwachters weten jullie perfect hoe jullie klanten kunnen geruststellen. Maar hadden jullie ook ervaring met camerawerk?

Fabio Swijsen: Helemaal niet. Het voelde aan als het geven van je eerste spreekbeurt voor de klas. Ik was best wel zenuwachtig hoor. In het begin althans, want na een paar draaidagen vorm je echt een team met je camera- en geluidsmensen en gaat alles veel vlotter.

Christian Habimana: Ik was echt onder de indruk van de beperkte middelen waarmee zo’n mobiele cameraploeg werkt. Een compacte videocamera, een microfoon en nog een GoPro in de wagen, maar dat is het zowat. Ze slagen er wel in om van kleine dagdagelijkse pannes mooie verhalen te maken.

Anthony maakt deel uit van het team wegenwachters dat gevolgd wordt door een cameraploeg.

Ik hoorde jou Sven op een bepaald moment zeggen “Als ik in dat gele wagentje van me zit, dan weet ik dat alles goed met me gaat.” Leg dat eens uit.

Sven Van Campen: Mijn deelname aan de productie heeft aan een zijden draadje gehangen. Ik herstel van kanker en moet nog een tijdje chemotabletten nemen. Daardoor heb ik af en toe een dipje, zoals twee weken voor de start van de opnames. Gelukkig was ik op de eerste draaidag weer fit voor de job. Dan kan ik weer in mijn gele wagentje stappen en dan weet ik dat alles weer oké met me is. Meewerken aan Pech Onderweg leek mij de ideale manier om iets terug te doen voor Touring, nadat de collega’s me zijn blijven steunen in een moeilijke periode.

Mooiste beroep

Over collega’s gesproken, blijkbaar zijn jullie wel allemaal erg gesteld op jullie job.

Sven van Campen: Het is sowieso plezant om buiten onder de mensen te zijn en ze verder te helpen. Maar wegenwachters moeten ook out of the box kunnen denken en je plan trekken. Niet zomaar iets snel vervangen of een sleping regelen. Neen, dan liever de beste oplossing zoeken voor de klant want we hebben allemaal hetzelfde doel hé: vooruit gaan.

Christian Habimana: Onze job lijkt heel basic: technische problemen verhelpen. Maar je krijgt zo veel voldoening als je ter plaatse iets kan oplossen of de klant een gerust gevoel kan geven. Voor mij is dat als een adrenalineshot die door je lijf gaat.

Anthony Peeters: Vaak is een platte batterij of lekke band niet het enige waar een klant mee zit. Het is eerder den druppel die al een overvol vat laat overlopen. Daarom proberen we als wegenwachters niet enkel dat technisch probleem op te lossen maar de klant ook weer een goed gevoel te geven. Het geeft me oprecht veel energie als ik merk dat ik daarin ben geslaagd.

Verrassende reacties

Hoe waren de reacties in jullie omgeving? Bij vrienden en familie?

Sven De Taye: Al tijdens de eerste uitzending begon mijn smartphone te pingelen van de positieve berichtjes die binnenstroomden. Van de ene dag op de andere ben je een BV (lacht).

Fabio Swijsen: Als ik nu stop aan een rood licht dan gebeurt het wel eens dat er iemand begint te toeteren en wuiven. Dan gaat het raampje open en hoor je ze roepen: “He ik ken jou vanop tv!” Da’s natuurlijk leuk hé.

Sven van Campen: Als ik nu buiten mijn camionette sta te wassen, dan stoppen er wel eens mensen voor een ‘klapke’ over de uitzending. Of aan de schoolpoort, daar sta ik bekend als den BV vanop de TV (lacht).

Christian Habimana: Ik merk ook op dat collega’s van alle departementen blij zijn dat het werk van de wegenwachters getoond wordt op televisie. Dat maakt ons trots om voor Touring te werken.

Anthony Peeters: Ik ben altijd fier geweest dat ik de kleuren van Touring wegenwachters mag dragen. Maar dat ik sinds Pech Onderweg ook regelmatig wordt gevraagd om mee op de selfie te gaan, da’s toch zalig!

De volgende afleveringen van Pech Onderweg worden uitgezonden op maandagen 10, 17, 24 en 31 januari 2022, op VTM2.