Image
Moto Morini XCape 2022. Wordt dit het model waarmee Morini zich weer in de kijker rijdt?


De Moto Morini XCape is de eerste ‘moderne’ Morini die van de band rolt nadat het legendarische Italiaanse merk in handen kwam van de Chinese Zhongneng Vehicle Group. Wij konden als een van de eersten nu al testrijden met het preproductiemodel.


Moto Morini


Inspirerend vermogen

De Moto Morini XCape heeft een aangenaam blok dat niet bijzonder krachtig is – zelfs niet naar middenklasse tweecilindernormen – maar wel onder zo goed als alle omstandigheden genoeg vermogen biedt. Vooral de 56 Nm die vlot en vroeg vrijgegeven wordt, zorgt ervoor dat het met de XCape zeer gemakkelijk rijden is. De gasrespons is opvallend vlot en de motor is goed doseerbaar. Dat geeft vertrouwen en het zorgt er ook voor dat je de Morini van bij het begin goed onder de knie hebt. Bovendien is de standaard veerafstelling goed en de zithouding ontspannen. De knoert van een 50mm-voorvork is trouwens volledig instelbaar.


Traditie

Stilistisch zit het meer dan snor. Al valt over geuren en smaken niet te redetwisten, je kan niet ontkennen dat de Moto Morini XCape er goed uitziet. Bovendien zijn enkele details, zoals de Italiaanse kleuren onder het logo op de tank en het gebruik van de adelaars uit het MM-logo op het blok en de kuip, mooie verwijzingen naar de geschiedenis en de afkomst van het merk.

Moto Morini XCape


In balans

Een joekel van een tft-scherm (7 inch!) toont duidelijk alle info. Via de bediening aan de linkerstuurhelft navigeer je door de instellingen en stel je ook een van de twee rijmodi in. We maakten gretig gebruik van de offroadmodus, waarbij je het ABS achteraan kan uitschakelen. Geen overbodige luxe, want tijdens onze test op het 13 hectare grote domein van MotorPark en in de ruime omgeving daarvan, werd de Moto Morini XCape op heel wat vlakken op de rooster gelegd. Rechtstaand voor offroadgebruik voel je dat Morini de motor in het midden erg smal gebouwd heeft, waardoor je ook op onverharde ondergrond een goede controle hebt. Zijn grootste troef is ontegensprekelijk zijn gebruiksgemak. Morini gebruikt onderdelen van hoog aangeschreven merken, zoals de volledig instelbare Marzocchi-vork en Brembo-remmen. Het is de verdienste van de Italo-Chinezen dat ze een evenwichtig totaalpakket gemaakt hebben dat een zeer breed publiek zal aanspreken. Zowel een ervaren avonturier als een beginnend motorrijder zal de XCape op prijs stellen.

Moto Morini


Terugkeer?

De XCape zou wel eens het model kunnen zijn waarmee Morini zich weer in de kijker rijdt. Het segment waarin de nieuwe twin zich bevindt, is immers in volle expansie. En terecht. Je hebt geen 1200cc nodig om echt avontuurlijk met een motor te rijden. Integendeel. En dat het allemaal wat minder kost, daar kan niemand bezwaar tegen hebben.


Klik hier om meer te weten over de Moto Morini XCape of surf naar motorprijzen.be om hem te vergelijken met zijn concurrenten.