Image
Op vakantie met Google
Op pagina 14 van Touring Magazine #225 berichtten we over de minder bekende eigenschappen en mogelijkheden van Google Maps.

Is deze app op je smartphone of tablet effectief een handige hulp onderweg en op je eindbestemming? We testten het uit in Firenze.

Toegegeven, we trokken niet op eigen initiatief naar de hoofdstad van Toscane maar Google lokte ons – met succes! – zuidwaarts om twee dagen intensief met hun apps te stoeien. Want, zo stelden ze bij Google vast, het potentieel van Google Maps wordt niet volledig gebruikt en een aantal specifieke apps kunnen nog wat extra aandacht gebruiken. Remedie: nodig journalisten uit de hele wereld uit en verplicht hen twee dagen lang om een aantal apps als reisgezel te gebruiken. Het werd – laten we dat maar meteen toegeven – een leerrijke en bij momenten grappige ervaring.

Tip 1

Amper een uur na onze landing op de luchthaven van Firenze werd de pers in kleine groepjes verzameld vlakbij de wereldberoemde Ponte Vecchio. Eerste ‘oefening’ is om de voor de hand liggende functies van Google Maps in de vingers te krijgen. Al wat je daarvoor hoeft te doen, is Google Maps opstarten. Je ziet dan op een gedetailleerde kaart waar je je op dat moment bevindt.De buurt verkennen is de eerste functie die we leren ontdekken. De app geeft meteen aan wat er in de buurt te zien is, waar je iets kunt eten, waar je kunt shoppen enzovoorts.  Zo werkt het.

Tip 2

De tweede tip zal amper verbazing wekken: Google Maps toont zich een uitstekende routeplanner. Minder bekend is wellicht dat je de app ook kunt gebruiken als je te voet door een stad loopt. Dus ook in straatjes en op pleintjes die niet toegankelijk zijn voor voertuigen. Bovendien is het perfect mogelijk om vooraf – voor je op reis vertrekt of op je hotelkamer – al een plan uit te stippelen. De app berekent hoe lang het stappen is van A naar B naar C en zelfs van D naar E want je kunt wel degelijk een volledige route uitstippelen met alle bezienswaardigheden die je wil ontdekken. Zo werkt het.

Tip 3

Wist je overigens dat Google Maps ook het openbaar vervoer voor jou in kaart brengt? Op dit ogenblik werden meer dan 2 miljoen haltes ingebouwd in de kaarten van Google. Handig voor wie tram, bus of trein wenst te nemen. En het wordt nog beter: de app geeft jou live updates. Zo werkt het.

Tip 4

De kaarten zijn verdraaid handig maar in het buitenland blijft ‘roaming’ vooralsnog een dure aangelegenheid (check op voorhand hoeveel jouw roamingkosten bedragen want ze verschillen van operator tot operator en van abonnement tot abonnement!). Wie niet constant online wil zijn, kan de kaarten van zijn bestemming op voorhand op zijn smartphone of tablet opslaan en ter plaatse gebruiken zonder internetverbinding. Zo werkt het.

Tip 5

Bijzonder handig: de reserveringen voor hotels, restaurants en vluchten worden direct op jouw telefoon of tablet vertoond. Lijkt overbodig maar als je de informatie nodig hebt bij de balie van het hotel of bij het inchecken op de luchthaven, zul je nooit ver moeten zoeken naar de juiste informatie. Zelfs wie de gewoonte heeft om alle bevestigingen op voorhand af te drukken, leert deze praktijk snel af. Zo werkt het.

Tip 6

Behalve gedetailleerde stratenplannen beschikt Google Maps over talloze plattegronden van stations, winkelcentra, musea en nog veel meer. Handig bijvoorbeeld voor wie in een gigantisch winkelcentrum maar één specifieke winkel wil bezoeken of wie in grote plaatsen, zoals luchthavens en stations, snel de weg kwijt raakt. Hier vind je een overzicht van de plattegronden die wereldwijd beschikbaar zijn. Ook praktisch: met Street View kun je alvast op voorhand een kijkje gaan nemen hoe de monumenten eruit zien. Zo werkt het.

Tip 7

Street View is fantastisch maar op sommige plaatsen kun je ook binnen kijken. In musea bijvoorbeeld. Er stond een lange, zeg maar hopeloos lange, wachtrij aan het befaamde Palazzo Vecchio museum op de Piazza della Signoria dus kozen we voor een terrasje en een lokale wifiverbinding. Dankzij het zogeheten Google Cultural Institute, konden we virtueel binnenkijken in het museum maar dat is en blijft uiteraard een magere troost voor wie echt in kunst is geïnteresseerd.

Tip 8

Na het terrasje slaat de honger toe, maar zeg eens eerlijk, hoe goed is jouw Italiaans? Geen nood want met Google Translate vertaal je een volledig menu in luttele seconden. Start Google Translate op, neem een foto van de menukaart en de app herkent meteen wat de relevante tekst is. Omcirkel vervolgens wat je vertaald wil hebben en klaar is kees. We probeerden het iets later met een Italiaans kookboek

Kan het nog gekker? Jawel, je kunt je telefoon gebruiken en de te vertalen zinnen in je eigen taal inspreken waarna Google de zin(nen) voor jou vertaalt naar – in dit geval – het Italiaans. Jouw Italiaanse gesprekspartner kan dan in zijn/haar moedertaal antwoorden want Google vertaalt net zo snel terug naar jouw taal. Toegegeven, het oogt wat gek in een restaurant of aan de koffiebar, maar dat zeiden ze destijds ook over handsfree bellen op de fiets of in de metro. Belangrijke opmerking: het vertalen van gefotografeerde tekst werkt vooralsnog enkel op Androidgebaseerde smartphones en tablets (met ingebouwde camera).

Tip 9

Nu we het toch over spraaktechnologie hebben, kunnen we er in dit verband nog aan toevoegen dat je tijdens je wandeling door de stad ook gewoon een gesprek kunt aangaan met Google (enkel op Androidtelefoons; Apple gebruikt de eigen technologie, Siri). Bij de Ponte Vecchio vroegen we ‘hoe lang deze brug is’ en we kregen meteen antwoord. We hoefden er niet bij te vertellen over welke brug we het hadden want Google weet uiteraard waar je op dat moment bent. We vroegen vervolgens wanneer ze gebouwd werd en wandelden rustig verder terwijl we Google lustig vragen stelden over de bezienswaardigheden onderweg. Na een goed uur drong het tot ons door dat onze smartphone effectief onze persoonlijke gids was geworden. Het stadsplan dat we eerder die dag aan de receptie van ons hotel hadden meegegrabbeld, verdween prompt in onze rugzak. Google als reisgezel? Het kan als je de roamingkosten in het buitenland erbij neemt. Het goede nieuws: die kosten vallen eind 2015 weg, althans binnen Europa.

Deel deze inhoud