Image
Parkeren voor je eigen garage?
Mag je je wagen voor je eigen garage parkeren? Welke regels gelden dan? Een kort overzicht.

In België mag je helemaal niet parkeren voor een garage. Dat verandert niet als je een bord met een parkeerverbod of het pictogram van de takeldienst ophangt: het blijft verboden... tenzij het toegelaten is! Er is maar één manier om een boete te vermijden: je nummerplaat (en die van alle andere mensen die van dit voorrecht mogen gebruikmaken) op je garagepoort hangen.

Mag ik altijd voor mijn garage parkeren als mijn nummerplaat op de poort hangt?

Ja, op voorwaarde dat parkeren er niet om een andere reden verboden is, bijvoorbeeld omdat de garage te dicht bij de hoek van een straat of een zebrapad gelegen is of omdat de weg er te smal is. Je moet dus nog altijd rekening houden met de parkeerregels.

  • Is een blauwe zone in zo'n situatie ook op mij van toepassing?

Vroeger moest je een parkeerschijf leggen en de aangeduide tijd respecteren, maar de Wegcode werd op verzoek van Touring aangepast. Als de nummerplaat op de garagepoort hangt, dan mag je voortaan zonder parkeerschijf voor je eigen garage parkeren.

  • Moet ik ook nog betalen als er een parkeerautomaat staat?

Ja! Als je in een straat woont waar parkeren betalend is, dan moet je net zoals iedereen je deel betalen. Het stuk van de straat dat voor jouw garage gelegen is, blijft immers openbare weg. Toch blijf jij de enige die van de plaats voor je garage mag gebruikmaken, ook al is die betalend. Vergeet dus niet om je nummerplaat op je garagepoort te hangen.

De gulden regel is dus: hang je nummerplaat op je garagepoort. Weet wel dat dit niet altijd volstaat: alle andere parkeerregels blijven van toepassing!

Deel deze inhoud