Abruzzo is een regio in zuidelijk centraal Italië. De streek situeert zich tussen de toppen van de Apennijnen en de wateren van de Adriatische Zee. Daartussen ligt een land rijk aan ongerepte natuur, cultuur, geschiedenis en erfgoed. Maar Abruzzo staat ook bekend om zijn heerlijke regionale gerechten. Volg ons op deze roadtrip van drie dagen, geïnspireerd door de Slow Food Foundation of Biodiversity.

Dag 1: Van Vasto naar Guardiagrele
Vasto is een mooi stadje in de provincie Chieti en draagt onder meer de sporen van een Romeins amfitheater. Ook de overblijfselen van de waterreservoirs van Santa Chiara zijn de moeite om te bezoeken. Behalve zijn erfgoed staat het stadje ook bekend om zijn beroemde vissoep. De soep wordt gemaakt van ten minste 7 soorten Adriatische vis en wordt gekookt in de ‘tijelle’, een terracotta pan. Gaan met de vis in de pan: extra virgin olijfolie, knoflook, peterselie, groene peper en tomaat. Italië in zijn meest pure vorm.

Langs het zuidelijke deel van de Abruzzese kust, tussen Ortona en Vasto, rijzen de beroemde en befaamde ‘trabocchi’ uit de zee (foto hierboven). Het zijn een soort ‘vismachines’ die je aantreft nabij restaurants die Adriatische visgerechten serveren. Neem je tijd en laat gebakken dan wel geroosterde vis aanrukken.
Volgende halte: Guardiagrele, ook wel de ‘stenen stad’ genoemd. De stad bereikte zijn gloriedagen in de 12de eeuw, lang nadat de Benedictijnen er neerstreken en een klooster bouwden. Op deze plek kun je zowel bij het ontbijt, de lunch als het diner brood proeven op basis van een Middeleeuws recept.

Eveneens typisch: een noga gemaakt van hele geroosterde amandelen gemengd met suiker, kaneel en gekonfijte vruchten, de zogeheten ‘Sise delle Monache’. En probeer ook de ‘Tre Monti’: twee lagen zachte biscuit gevuld met banketbakkersroom in de typische vorm van drie puntige heuveltjes. Deze verwijzen naar de drie toppen van de berg Majella, die achter Guardiagrele ligt.

Dag 2: van Navelli naar Castel del Monte
Wandelen door de steegjes van Navelli is als een duik nemen in de Middeleeuwen. Hier zijn de huizen nog in grijze steen opgetrokken en kijken ze uit op smalle, kronkelige straatjes met in de rots uitgehouwen trappen. Navelli is beroemd om een product dat in de loop der tijd een symbool van zijn grondgebied is geworden: Slow Food Presidia saffraan. Het is een zeldzame en kostbare specerij, die vroeger in de geneeskunde en de cosmetica werd gebruikt.

Saffraanpoeder wordt gemaakt van een bloem die van oudsher wordt geteeld op de Navelli-hoogvlakten, tussen de Nationale Parken Gran Sasso en Sirente Vellino, en in de Subequanavallei. Saffraan kan je in verschillende vormen kopen. Hetzij gemalen en verpakt in papieren enveloppen, hetzij in glazen potten van 1 gram.
Na Navelli trekken we naar Santo Stefano di Sessanio. Het dorp, gelegen in het hart van het Nationale Park Gran Sasso en Monti della Laga, is volledig gebouwd met witte kalksteen. Maar wat Santo Stefano di Sessanio echt speciaal maakt, is de Slow Food Presidia linze. Het is een product van zeer hoge kwaliteit en het wordt enkel geteeld op de dorre gronden van het hooggebergte tussen 1200 en 1450 m. Door hun geringe grootte hoeven deze linzen niet te weken voor ze worden gekookt. Ze zijn buitengewoon smaakvol en de beste manier om ervan te genieten is in een eenvoudige soep.

Eindpunt van de dag: Castel del Monte, een oud bergdorp met een panoramisch uitzicht op de Tirinovallei. Hier komt de beroemde Slow Food Presidia Canestrato kaas vandaan. De kaas onderscheidt zich door zijn middellange rijping, zijn harde textuur, zijn intense aroma en soms zijn licht pikante smaak.
Laatste dag: van Penne naar Giulianova
Penne, een van de mooiste dorpen van Italië, ligt in de regio Vestini in de provincie Pescara. De provincie staat bekend om zijn arrosticini, spiesjes van schapenvlees die op de grill worden gebakken. Ze worden bereid met vlees van volwassen schapen: in blokjes van ongeveer 1 cm gesneden en aan houten spiesen geregen.

Verderop in het hart van de heuvels van Teramo verrijst het middeleeuwse dorp Campli. Sinds 1964 wordt in deze stad het oudste varkensvleesfeest van de Abruzzen gehouden. Het is zeer populair bij zowel Italiaanse als buitenlandse toeristen.

We sluiten af in Giulianova, een van de mooiste kusten van Abruzzo. Op het lokale menu: heerlijke vissoep, polenta met vissaus, gebakken mosselen en venusschelpen, tagliolini met bonen en zeevruchten en de beroemde ‘chitarra alla teramana’, een typische eierpasta.
Meer informatie over de Abruzzo en over alle andere regio’s en Italië in het algemeen, vind je op italia.it.
Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met ENIT, de Toeristische Dienst van Italië.
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.