Image
Italië 2022
Partnerinfo - Italië leent zich bij uitstek voor roadtrips. Alleen op die manier kom je in de mooiste en meest verrassende plekjes terecht. In deze reeks gaan we op bezoek in 5 regio’s en maken we ook tijd voor de regionale keuken én een goed glas wijn. © Abruzzo Turismo


Abruzzo is een regio in zuidelijk centraal Italië. De streek situeert zich tussen de toppen van de Apennijnen en de wateren van de Adriatische Zee. Daartussen ligt een land rijk aan ongerepte natuur, cultuur, geschiedenis en erfgoed. De hoogtepunten van de regio bundelen we hieronder in een gevarieerde roadtrip van vier dagen.

De Cerranotoren in Silvi. © Archivio Regione Abruzzo


Dag 1: van Tortoreto naar Teramo

We starten in Tortoreto met zijn geweldige strand van goudkleurig en fijn zand, de ideale vakantiebestemming voor families. Het prachtige dorp wordt omgeven door middeleeuwse muren waarachter pittoreske steegjes schuilen.

Italië Tortoreto
Tortoreto. © Archivio Regione Abruzzo


Dan gaat het verder naar Giulianova, een oude Romeinse kolonie. Ga de imposante kathedraal van San Flaviano bewonderen, een glorieus voorbeeld van renaissance-architectuur.

Vervolgens komen we aan in Silvi waar de kathedraal van San Salvatore en de klokkentoren uit 1706 goed bewaard zijn gebleven. Vanaf Silvi Alta reikt het uitzicht tot aan de open zee, tot aan de zandstranden omzoomd met pijnbomen. Ook de moeite om te zien: de Cerranotoren, symbool van het gelijknamige beschermde zeegebied (tussen Silvi en Pineto).

Civitella del Tronto met zijn indrukwekkende burcht. ©Interminatispazi


Volgende halte: Civitella del Tronto, gelegen op een heuvel vanwaar men van het bergmassief Gran Sasso tot aan de Adriatische Zee kan kijken. Het is een aristocratisch dorp, ooit een wachtpost aan de grens van het Koninkrijk Napels. Het wordt gedomineerd door een imposante burcht, een van de grootste militaire bouwwerken. Meer nog, het is op één na het grootste fort van Europa. Het strekt zich uit over een lengte van 500 meter en beslaat een oppervlakte van 25.000 vierkante meter.

We ronden dag één af in Teramo, door de Romeinen Interamnia genoemd. Dat betekent zoveel als ‘de stad tussen de twee rivieren’, met name de Tordino en Vezzola. Ga in het historische centrum zeker op bezoek in de 12de eeuwse kathedraal van San Berardo en de overblijfselen van het oude Romeinse theater. Hongertje? Proef de beroemde Teramana timbale en/of de mazzarelle, pakketjes lamsvlees gewikkeld in andijviebladeren.


Dag 2: van L’Aquila naar de oevers van de Tirino

L'Aquila, de hoofdstad van Abruzzo, is een prachtige kunststad ingesloten tussen het bergmassief Gran Sasso en natuurpark Sirente Velino. Het historische centrum wordt gekenmerkt door vele kerken, monumenten en gebouwen van historische en artistieke waarde. In de stad bevinden zich onder meer het majestueuze Spaanse fort en de prachtige basilieken van Collemaggio en San Bernardino.

Italië L'Aquila
De basiliek van Collemaggio. ©Momo


Twee uurtjes rijden noordwaarts, brengt ons naar het kleine ‘Tibet van Europa’. Het Campo Imperatore Plateau is één van de wonderen in Abruzzo. Vanwege het unieke en buitengewone landschap is het geliefd bij nationale en internationale filmploegen. Vanaf het plateau is het bergmassief Gran Sasso goed zichtbaar. Het ‘Dak van de Apennijnen’ wordt gedomineerd door de Corno Grande, het hoogste punt van de Apennijnen.

Het Campo Imperatore Plateau. ©Archivio Regione Abruzzo


Eindpunt van de dag: de Tirino. Deze rivier wordt beschouwd als een van de mooiste en schoonste rivieren van Europa. Vanuit San Martino is een kano-excursie onder leiding van een gids de meest boeiende manier om de vegetatie en de fauna aan de oevers te leren kennen.

Het glasheldere water van de Tirino. © Alessandro Giangiuli


Dag drie: de natuur in en om Pescara

Het natuurreservaat van de bronnen van Pescara is een van de oudste beschermde gebieden van Abruzzo. De grote hoeveelheid water, afkomstig van Campo Imperatore, dringt door in de kalksteen en bereikt via een ondergronds pad de voet van Colle Capo Pescara. Van hieruit ontspringt na enkele kilometers de rivier Aterno-Pescara.

Je leert de Abruzzen pas écht kennen als je kennismaakt met de zogeheten kluizenaarswoningen. De regio telt er een honderdtal en een van bekendste bewoners destijds was paus Pietro del Morrone. Hij stond bekend als Celestine V, de oprichter van de Celestijnen, en kreeg een weinig benijdenswaardige vermelding in La Divina Commedia van Dante Alighieri.


Volgende stop: het eigentijdse Pescara, bekend om zijn moderne architectuur. Maar wandelend door de straten ontdek je talrijke art nouveau villa's en gebouwen die de steegjes van het historische centrum extra waardevol maken. De Ponte del Mare (Zeebrug), die in 2009 werd ingehuldigd, is het symbool van de stad geworden en is met zijn 466 meter de grootste fiets-voetgangersbrug van Italië. Pescara is een levendige plek aan de kust, goed voorzien van strandchalets en rijkelijk overgoten met heerlijke restaurants.


Dag vier: van Chieti naar Pretoro

Chieti is één van de oudste steden van Italië en haar historische oorsprong is vermengd met mythologie. Geprangd tussen de Maiella bergen en de Adriatische zee, vind je in het oude stadsgedeelte opmerkelijk erfgoed waaronder de imposante kathedraal van San Giustino en zijn klokkentoren van eind 1400. Ook de moeite: het zestiende-eeuwse stadhuis met zijn laat-middeleeuwse binnenplaats, het Paleis van Justitie en het Mezzanotte Paleis.

De kathedraal van San Giustino. ©Archivio Regione Abruzzo


50 km zuidelijker ligt Roccascalegna met zijn ‘sprookjeskasteel’ dat in menige films is te bewonderen. Het is gelegen op een rotsachtige uitloper en domineert het middeleeuwse dorp, de Rio Secco-en de Sangrovallei.

Het ‘sprookjeskasteel’ Roccascalegna. ©Archivio Regione Abruzzo


We sluiten onze vierdaagse af in de weilanden, graslanden en bossen van Pretoro. Het dorp staat bekend om zijn in rotsen uitgehouwen huizen. Ze lijken aan elkaar geplakt maar zijn wel degelijk gescheiden door de smalle steegjes. Ja, ook dit is Italië.

Meer informatie over de Abruzzo en over alle andere regio’s en Italië in het algemeen, vind je op italia.it.

De reportage kwam tot stand in samenwerking met ENIT, de Toeristische Dienst van Italië.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.