Image
Een unieke ‘immersive experience’ in de Dominicanenkerk in Oostende.

Partnerinfo -Iedereen weet intussen dat het in 2024 75 jaar geleden is dat de schilder James Ensor in Oostende overleed. Ter gelegenheid hiervan vonden reeds tal van feestelijke evenementen in de stad plaats. Een van de grootste en meest spectaculaire performances speelt zich nu af.

© Nick Decombel


Een unieke en indrukwekkende ‘immersive experience’

In de Dominicanenkerk in de Christinastraat te Oostende loopt momenteel een immersieve lichtbeleving over het leven en werk van James Ensor. Je wordt letterlijk ondergedompeld in de geest van James Ensor tijdens een nooit eerder vertoond lichtspektakel.

De tekeningen en schilderijen van James Ensor spreken tot ieders verbeelding. Je staat (of zit) als het ware letterlijk te midden van een verbluffende animatiefilm. Je beleeft het leven van Ensor, zijn schilderijen komen tot leven, maskers knipogen, stillevens komen in beweging, stoeten marcheren door de stad …  Bereid je kortom voor op de meest betoverende ervaring van het jaar.


Kunst, licht en verbeelding

De Domicanenkerk is momenteel een wereld van kleur en beweging. Je stapt binnen in een levend canvas voor een reis doorheen een creatieve geest. Op deze serene plek komen zijn meesterwerken op een meeslepende manier tot leven.

© Nick Decombel


Eenbeukige zaalkerk onder zadeldak

Er gaan momenteel geen diensten meer door in de kerk en de kerk is ook niet meer toegankelijk voor het publiek. Het is dan ook een bijkomende opportuniteit om het interieur van deze kerk te gaan bewonderen. Voor deze ‘immersive experience’ werd ook maximaal nagedacht om het kerkgebouw integraal te verwerken in de lichtervaring.


Technologisch vernuftige projecties

Het bedrijf Urban Mapping ontstond onder impuls van Alexander Stragier. Hij is amper 29 maar reeds 11 jaar professioneel actief in de wereld van projectie. Op zijn palmares staan o.a. de Young Innovation Award (2013), cultureel ambassadeur stad Roeselare (2014), de Bill Award (2015), Urban Crafter (2015), One Minute Mapping Award (Leffingeleuren 2018), Award starter van het jaar (2022), enzovoorts.

Alexander Stragier stuurt momenteel een team aan van 7 personen. Met Urban Mapping brengen ze verhalen tot leven met de magie van projectie tijdens unieke audiovisuele stadswandelingen. Zo waren er al wandelingen te Menen, Wervik, Aalst, Willebroek en Ieper. Urban Mapping is ook de organisator van ‘De Lumineuze Nachten’ bij onder meer brouwerij Rodenbach, het park van Edingen en het kasteel de Haar te Utrecht. Hij werkte eveneens al samen met het Hans Anderson Festival in Odense, Denemarken. Meer info op www.urbanmapping.eu.


Praktische informatie

  • Locatie: Dominicanenkerk, Christinastraat 95 in Oostende.
  • Vooraf reserveren is sterk aangeraden: eenmaal een tijdslot volzet is, worden geen extra personen toegelaten. Reserveren kan via de website www.ensoroostende.be. Je kiest eerst de datum, vervolgens het tijdslot.
  • Wie online boekt, betaalt als volwassene € 15,99 ipv € 18,5 aan de kassa. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 10,99 online.
  • We raden iedereen aan om 15 minuten op voorhand te komen. Elke sessie start namelijk op het exacte tijdstip en laatkomers worden helaas niet meer binnengelaten.