Image
Wallonië en de Ardennen
Partnerinfo - Bij Wallonië denk je spontaan aan ‘de Ardennen’, maar onder de taalgrens valt veel meer te beleven. Het cultureel en recreatief aanbod is overweldigend en uiterst gevarieerd. © CGT - Arnaud SiquetAlleen, als koppel, met het gezin of met vrienden, Wallonië weet iedereen te verrassen. En het maakt ook niet uit of je voor een dag komt, een weekend of gewoon je ganse vakantie doorbrengt in een van de Waalse provincies. Zit je verlegen om suggesties? Hieronder alvast wat uit-ideetjes voor Namen, Waals-Brabant en Henegouwen.

Wallonië Corbeille - Namur
Namen bij zonsondergang. © WBT -Vincent Ferooz


Namen, tweevoudige hoofdstad

Namen is de naam van de provincie en dubbelt als de hoofdstad van de provincie én Wallonië. Namen is een stad die je telkens opnieuw kunt ontdekken want de stad is constant in beweging. De stad straalt elegantie uit en in het perfect bewandelbare centrum vind je heerlijke snuffelwinkels en uitnodigende terraspleintjes.

Wallonië Dinant
Dinant met zijn citadel... en de sax van Sax. © CGT - Alex Kouprianoff


Het historische Dinant ligt vlakbij, eveneens op de oevers van de Maas, en beschikt net als Namen over een citadel. Vanuit deze plaatsen sta je in een wip in de Ardennen. Wissel lekker vlak fietsen langs de Maas af met wandelingen of een outdoor activiteit in de Ardense natuur. Wanneer ben je overigens voor het laatst in de Grotten van Han geweest? Weet dat je op het domein ook boven de grond van alles kunt bezoeken: het wildpark is een echte must.

Wallonië Abbaye de Maredsous avec couple de promeneurs
De Abdij van Maredsous. © WBT - Bruno D'Alimonte


Ook aan kastelen en abdijen geen gebrek hier: de Abdij van Maredsous staat bekend om zijn kazen en bieren terwijl de vijf torens van het Kasteel van Celles-Vêves bij veel bezoekers spontaan een Instagram-moment uitlokken. Het volledige overzicht van de toeristische plekken vind je op de website van VISITWallonia.be.


Waals-Brabant, de achtertuin van Brussel

Waals-Brabant is de glooiende, groene achtertuin van Brussel en telt de meeste golfbanen van Wallonië, zelfs van België. In deze provincie ligt het historische slagveld van Waterloo waar Napoleon zijn nederlaag leed. Op deze plek vind je het interactief museum, Memoriaal 1815, en zie je zelf waar de soldaten destijds de strijd met elkaar aangingen.

Wallonië en de Ardennen - Waterloo
Het historische slagveld van Waterloo. © WBT - J.P. RemyMaar Waals-Brabant heeft vele andere facetten. Een vredige omgeving vind je bij de abdijruïnes van Villers-la-Ville terwijl de fans van Kuifje hun hart kunnen ophalen in het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve. Als de stripcultuur jou minder boeit, dan ligt het universiteitsmuseum Musée L jou wellicht beter.

Wallonië
De abdijruïnes van Villers-la-Ville. © WBT - JL Flémal


Waals-Brabant staat ook voor actie en adrenaline. Daar bedoelen we niet louter het attractiepark Walibi mee of het bomenparcours van Aventure Parc Wavre vlakbij; maar ook het fijnmazige fietsknooppuntensysteem dat jou - vanuit het zadel van je fiets - door de mooiste plekjes van de provincie loodst. Welke plekjes dat dan zijn, verneem je op de website van VISITWallonia.be.


Henegouwen, de groene provincie

Henegouwen ten slotte bulkt van de ongerepte natuur en met zijn rijke geschiedenis is de provincie de perfecte uitvalsbasis om kastelen te bezoeken, tuinen en musea te ontdekken, of de tijdloze sfeer op te snuiven aan de oevers van een oud kanaal.

de mijnsite Bois du Cazier. © WBT -Vincent Ferooz


Henegouwen is trouwens een van de zeldzame regio’s in de wereld dat kan uitpakken met maar liefst 19 sites die door Unesco zijn opgenomen als materieel of immaterieel Werelderfgoed. Denk daarbij concreet aan het centrumkanaal met zijn indrukwekkende scheepsliften, de mijnsite Bois du Cazier en zowel het belfort als de kathedraal van Doornik. En als Doornik jou bevalt, dan zal ook Bergen jou beslist verrassen.

Het Kasteel van Chimay. © asbl Château de Chimay


Daarnaast staat de provincie bekend om zijn riante diversiteit aan toeristische attracties en musea. Check de kastelen van Beloeil en Seneffe, ga proeven in Chimay en ga kopje onder in het merencomplex van l’Eau d’Heure.

Ook lekkerbekken zijn in Henegouwen aan het juiste adres: geniet van de heerlijke streekgerechten, de talloze bieren, wijnen, likeuren, kazen en boerderijproducten en ga eens op bezoek bij een ambachtelijke producent. Meer weten? Ga eens kijken op de website van VISITWallonia.be.


Gratis gids met 99 waardebons!

Net als vorig jaar heeft VISITWallonia.be een gids uitgebracht met daarin meer dan 200 aanbiedingen voor toeristische uitstapjes in Wallonië en de Ardennen. Niet te versmaden zijn de 99 kortingsbonnen waarmee je heel wat euro’s kunt besparen op allerhande attracties. De gids kan je downloaden op VISITWallonia.be.


En de andere provincies?

Uiteraard hebben ook de provincies Luik en Luxemburg heel wat in petto voor jou. Klik door als je om ideeën verlegen zit. Geniet van je uitstap of vakantie in Wallonië!