Image
Reizen met ouderlijke toestemming: er zijn geen procedures
Als je kind alleen reist, met één ouder of met andere mensen, kan je zich wenden tot je gemeente voor volgende documenten.

 

Anders gezegd: wanneer het kind reist met een ouder, staat het de ouders vrij om het akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening voor echt te laten verklaren door de gemeente, en deze schriftelijke toestemming mee op reis te nemen. Op de gemeente zelf kunnen ze assisteren bij het maken van een dergelijk document.

 

Wie in Brussel woont, vind hier meer informatie over een dergelijk document; wie elders woont kan op basis van dat Brussels document nagaan welke informatie vereist is. Sowieso zal je naar de ‘dienst bevolking’ van jouw gemeente moeten trekken voor dit reisdocument. Voor het wettigen van de handtekening wordt ter plaatse een kleine som aangerekend (5 à 10 euro naargelang de gemeente van aanvraag).

 

Buitenlandse Zaken raadt deze schriftelijke toestemming aan wanneer het kind alleen, of in het gezelschap van andere personen dan zijn/haar ouder(s) reist. Belgische reizigers kunnen steeds navragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of er bijkomende documenten voor reizende kinderen nodig zijn. Zeker wanneer het kind alleen reist, is het aanbevolen te informeren bij de ambassade of het consulaat en de luchtvaartmaatschappij.

Deel deze inhoud