Image
Roadsters & retromodellen: Blockbusters

Roadsters of ‘naked bikes’ zijn de favoriete motorfietsen van de Belgen. De favoriet in dit segment in België is de Yamaha MT-09, die ook in de rest van Europa hoge ogen gooit.

Ook in de motorfietswereld is de retrotrend duidelijk voelbaar en dan vooral in dit segment. Deze tendens bestaat al jaren, tot groot plezier van nostalgische motorliefhebbers maar ook van een heel nieuw publiek!

Retromotorfietsen bieden een andere manier om te genieten onderweg,  geen slecht idee in deze tijden van druk verkeer en hoge boetes. En natuurlijk hebben de marketingjongens een onuitputtelijke voorraad accessoires in huis om je motorfiets in de meest diverse stijlen te personaliseren. Met de 'caféracers' en 'scramblers' allerhande is het verleidelijk om toe te geven aan nostalgie en te kiezen voor een 'vintage' levensstijl.

Het aanbod wordt steeds groter en vrijwel elke constructeur komt met zijn eigen interpretatie op de proppen. Sommige, zoals Ducati of BMW, bieden hun motorfietsen bovendien aan in tal van varianten, zodat op werkelijk elke wens kan ingespeeld worden.

Yamaha MT-09: de nieuwe referentie

De Yamaha MT-09 was van bij zijn introductie overal ter wereld een succes en is snel uitgegroeid tot de referentie in deze categorie. Het krachtige, wendbare, vernieuwende en bovendien opwindende model zorgde voor vernieuwing in zijn segment.

De MT-09 onderscheidt zich door zijn aantrekkelijke motorarchitectuur: drie cilinders in lijn. Deze oplossing biedt volgens velen het beste van zowel een viercilinder als een tweecilinder, namelijk vermogen en een ruim toerenbereik, maar ook koppel en karakter.

Hoewel Triumph en MV Agusta specialisten zijn in dergelijke motoren, heeft ook Yamaha in het verleden driecilindermodellen geproduceerd. Het merk beschikt dus zeker over de nodige expertise. Het blok doet zijn voordeel van de ervaring van de constructeur in de racewereld. Zo zijn er ride-by-wire om subtiel gas te geven, drie motormodi en een antislipsysteem met twee instellingen, dat ook kan worden uitgeschakeld.

Versie 2017

De voor 2017 vernieuwde MT-09 krijgt er een Assist en Slipper Clutch (A&S) bij, waarmee fluks kan worden teruggeschakeld zonder brutale reactie van het achterwiel. Er is ook een ‘quickshifter’, om te schakelen zonder te ontkoppelen of gas te minderen.

Op esthetisch vlak wordt de MT-09 nog radicaler, met een agressieve vormgeving. Wat nog eens extra onderstreept wordt door de dubbele ledkoplampen (die verwijzen naar de gespierde MT-10) en ook een nog lichtere en compactere lijn. Het effect wordt verder versterkt door de vernieuwde achterkant. Deze werd verkort en verhoogd en is voorzien van nieuwe zijroosters, een driedimensionaal ledachterlicht en een vlakker zadel.

De grotere luchthappers op de tank, de nieuwe koelvinnen op de radiator en het multifunctionele dashboard dat nu dichter bij de koplampen staat, vergroten nog de radicale uitstraling van de MT-09. Prijs: € 9.190.

Het rapport

Roadsters of "naked bikes" blijven de favoriete motorfietsen van de Belgen, met een marktaandeel van 18,6% eind 2015. Ook in Frankrijk zijn deze modellen bijzonder gegeerd. Het aanbod is de voorbije jaren bovendien spectaculair toegenomen, zowel wat de cilinderinhoud betreft als de uitvoering (vintage, toerisme) afgeleid van het basismodel. De meest verkochte motorfiets in dit segment in België is de Yamaha MT-09, die ook in de rest van Europa hoge ogen gooit.

Image
wendbaarheid-maniabilite
 

 

Image
gebruik-stad-disposition-urbaine
 
Image
gebruik-snelweg-disposition-autoroute
 
Image
verbruik
 
Image
prijs
Wendbaarheid
 
Gebruik in de stad
 
gebruik op de snelweg
 
Verbruik
 
Prijs
                 
                 
                 
                 
                 
                 
9/10   8,5/10   5/10   8/10   8/10
                 
                 
                 
Deel deze inhoud