Image
Saint-Martin: eiland met dubbele identiteit
Saint-Martin en Sint Maarten, twee werelden op één eiland.

Zo’n 250 km ten noorden van Guadeloupe ligt Saint-Martin/Sint Maarten, de enige plaats ter wereld waar Nederland en Frankrijk aan elkaar grenzen. Tropisch is het zeker, maar ook hier zijn de hoogbouw en drukte tijdens het hoogseizoen weinig bevorderend voor het ‘eilandgevoel’. Anderzijds is het net dat wereldse en mondaine karakter dat veel toeristen lokt.

 

Als je wil ontsnappen aan het gewoel, huur dan een kajak en zet koers richting het paradijselijke Îlet de Pinel. Strandgangers vinden langs de meer dan 70 km lange kustlijn 37 stranden die tot de verbeelding spreken. Ze grenzen zowel aan de Atlantische Oceaan als aan de Caraïbische Zee en variëren van quasi ongerept tot overbevolkt.

 

Saint-Martin staat bekend om zijn lekkere keuken en dat heeft het eiland heus niet alleen te danken aan de Franse invloeden. Sterker nog, de lokale de bevolking heeft dezelfde roots: Engelstalige slaven.

Toch spreekt en verstaat men er Frans en Nederlands. Stel je geen ‘echte’ grens voor die het kleine eiland doormidden snijdt, maar wel bijzonder is dat men op slechts 87 km2 zowel met de euro als de Antilliaanse gulden betaalt.

 

Wie niet op één plek wil blijven, kan vanuit Saint-Martin ongehinderd van het ene tropische eiland naar het andere hoppen (per ferry, schip of vliegtuig): Saba, St. Eustatius, St. Kitts & Nevis, Anguilla en Saint-Barthélémy. Ideale bestemming dus voor wie van de variëteit in de Kleine Antillen wil proeven.

 

4 must do’s Saint-Martin

  1. Iets meer dan 70 km kust, goed voor 37 stranden

  2. 2. Ecotoerisme op Saint-Martin: Loterie Farm (nabij Pic Paradis)

  3. 3. Een bezoek aan Marigot, levendige hoofdstad van Saint-Martin

  4. 4. Pic Paradis (424 m), het hoogste punt van het eiland

 

Praktische info:

  • Officiële website: www.stmartinisland.org en www.france.fr
  • Lokale munteenheid: euro en Antilliaanse gulden
  • Reisdocumenten: paspoort dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek
  • Tijdszone: GMT -4
Deel deze inhoud