Image
Slow toerisme in eigen land: 20 tips van ‘t vat

Op vakantie in eigen land: wat dacht je van een brouwerijbezoek? 20 tips van ‘t vat.

Slow toerisme is geen nieuwe trend maar gelukkig wel een blijver. Concreet: de stress ontlopen en stilstaan bij alledaagse dingen. Aan te bevelen en ook typisch Belgisch is een bezoek aan een brouwerij want je vindt ons vloeibaar erfgoed in alle uithoeken van het land.
Geen idee waarheen? De volgende 20 tips helpen je op weg. Maar opgelet: drink met verstand!

1. Ontdek de sprookjesachtige ruïnes aan de trappistenabdij in Orval, de cisterciënzermonniken zullen je met open armen ontvangen. Het degusteren van een Orval kan helaas niet in de abdij zelf, maar vlakbij in à l’Ange Gardien kan het wel. Vanaf het terras heb je zicht op het prachtige abdijcomplex.
 

2. De trappistenbrouwerij in Westmalle bevindt zich volledig binnen de muren van de abdij en daarom kunnen bezoekers er niet in. Doch in Café Trappisten, recht tegenover de abdij, kun je een film bekijken over het klooster, de brouwerij, de boerderij en de kaasmakerij.
Reserveren is aangeraden (+32 3 312 05 02) en uiteraard kun je in het café alle varianten van de trappist van Westmalle degusteren.
 

3 & 4. Tourpes is een piepklein dorpje in Wallonië maar toch bevinden zich hier twee bijzondere brouwerijen: Brasserie Dupont en Dubuisson. Elke eerste zaterdag opent Brasserie Dupont zijn deuren voor een uitgebreide degustatie met kaas; meer informatie vind je hier.
Bij Brasserie Dubuisson kun je elke zaterdag om 15 uur zonder reservatie de brouwerij bezoeken maar wie in groep komt, kan best reserveren. Een standaardbezoek duurt ongeveer 2 uren, degustatie inbegrepen. Je vindt hier alle informatie over de brouwerijbezoeken.


5. Ook bijzonder zijn de rondleidingen bij Moortgat (Duvel). Er zijn drie formules: het standaardbezoek, de biertasting en het luxepakket ‘cheers’. Bij het standaardbezoek word je 2,5 uren lang in de watten gelegd door een ervaren gids. Na de schenkinitiatie kun je in het café twee consumpties nuttigen.
Meer weten? Lees er hier alles over (online reserveren noodzakelijk).
 

6. Ook bij de Gentse stadsbrouwerij Gruut is er keuze uit diverse formules: met of zonder eten, met boottocht, met of zonder hapjes, etc. Opvallend: Gruut bestaat amper 7 jaar en werd opgericht door Annick De Splenter, dochter van ouders die beiden actief waren in de brouwerijwereld.


7. De ‘experience’ bij De Koninck in Antwerpen is uniek: 10 interactieve ruimtes loodsen de bezoeker door de geschiedenis en het brouwproces regelrecht naar de degustatie van het beroemde ‘bolleke’.
Merkwaardig: De Koninck heeft zelfs een pedagogisch programma voor leerkrachten en docenten.


8. Wie zich kan beperken tot het degusteren en meerdere brouwerijen op een dag wil bezoeken, moet beslist de ‘Plan Bier’ brochures eens inkijken. Via de brochures maak je kennis met een mooie selectie regionale brouwerijen in het Scheldeland en de Vlaamse Ardennen.
Gloednieuw is de brochure over het Waasland waarin je lokale brouwerijen, hobbybrouwers, tientallen cafés, drie wandelroutes en vier fietsroutes terugvindt. Toerisme Oost-Vlaanderen laat ook weten dat je deze 9 brouwerijen deze zomer uitzonderlijk op individuele basis kunt bezoeken.
 

9. Over brochures gesproken: wie onze hoofdstad eens op een andere manier wil beleven, vindt op visitbrussels.be de ‘Brussel van ’t vat’ minibrochure.
Het opvouwkaartje, niet groter dan een bankkaart, stippelt een route uit langs bijzondere cafés en brouwerijen zoals onder meer Belle-Vue, Cantillon, à la Becasse (geuze en lambiek), à la Mort Subite, Moeder Lambic Fontainas en het Schaarbeeks Biermuseum.

10. Heel bijzonder is een bezoek aan Brouwerij PALM omdat je het brouwerijbezoek kunt combineren met een kennismaking met de wereldberoemde Brabantse trekpaarden in stoeterij Diepensteyn. Kom er hier alles over te weten.
 

Ook op de tien volgende adressen kun je terecht voor een brouwerijbezoek (al dan niet op afspraak) en uiteraard kan je ter plaatse het heerlijke gerstenat degusteren. En opnieuw: drink met mate en/of laat je rijden.

11. 3 Fonteinen (Beersel): brouwerijbezoeken vanaf 10 personen en op afspraak: [email protected]

12. Brasserie d’Achouffe (Wibrin): reservaties via [email protected].

13. Brouwerij Boon (Lembeek): reservaties enkel via [email protected], maximum 25 personen.

14. Ter Dolen (Houthalen-Helchteren): bezoek tijdens weekends en feestdagen vanaf 15 uur.

15. St. Bernardus (Watou): rondleiding in 3 talen, elke dag van de week: [email protected]

16. De Halve Maan (Brugge): rondleidingen dagelijks tussen 11 en 16 uur.

17. Bosteels (Buggenhout): enkel op afspraak, vanaf 20 personen.

18. Brouwerij De Kroon (Neerijse): elke zaterdag is er een rondleiding om 16 uur.

19. St-Feuillien (Le Rœulx): elke zaterdag om 14 uur en zondag om 10u30, zonder afspraak.

20. Val-Dieu (Aubel): degusteren in de abdij zelf, weliswaar enkel na reservatie. 

Deel deze inhoud