Image
Yamaha Tracer
Met de 2021 Tracer 9 en Tracer 9 GT brengt Yamaha twee motorfietsen die zowel sportieve rijders als touring fans zullen bekoren.


De Yamaha Tracer 9 GT is een opeenstapeling van goede ideeën. Een Gran Turismo in de letterlijke zin van het woord. En dat allemaal voor een betaalbare prijs. Wij deden de test.


De sportiviteit zit nog altijd in het DNA van de Tracer
De sportiviteit zit nog altijd in het DNA van de Tracers.


Alles nieuw

Met een nieuw Euro 5-blok, een vernieuwd chassis, hoogwaardige elektronica en een gewijzigd uiterlijk liet Yamaha zo goed als niks onaangeroerd op de Tracers. Het koppel steeg tot 93 Nm. Het piekkoppel wordt ook een pak sneller bereikt. Aan 7.000 tpm (1.500 tpm minder dan vroeger) zit je al aan het maximum koppel. En in tegenstelling tot een coronacurve blijft de koppelkromme na die piek voor lange tijd zo goed als vlak.

Helemaal vernieuwd voor 2021
Helemaal vernieuwd voor 2021.


Goed omringd

Yamaha omringt het (ver)nieuw(d)e blok met alles wat daarbij kan passen. Verbeterd rijwielgedeelte? Check. Hoogwaardige elektronica? Yep. Nieuw design? Kunnen we niet ontkennen. Zelfs de nieuwe Bridgestone T32 sport touring band siert de 17-inch velgen van de Tracer 9 en Tracer 9 GT.

Drie versies in de GT-familie
Drie versies in de GT-familie.


Veel vertrouwen

De elektronica is intuïtief bedienbaar, enerzijds dankzij een overzichtelijk tweedelig TFT-scherm, anderzijds door de logische bediening van de knoppen, zowel op de linker- als rechterstuurhelft. Onze favoriete stand tijdens de test? Modus 1 (de meest sportieve) met de tractiecontrole af, zodat er al eens een voorwiel de lucht in kan gaan. Het constant variërende wegdek in Toscane zorgt er wel voor dat je niet voor één ideale veerafstelling kan kiezen. Enter de Tracer 9 GT, met de semiactieve ophanging.

De GT-versie is een kilometervreter
De GT-versie is een echte kilometervreter.


Meerwaarde

De grote verdienste van de elektronische ophanging op die Tracer 9 GT is niet dat ze op zich beter presteert dan die op de Tracer 9. Maar ze presteert wel constanter. Je zit altijd met een goede veerwerking. Alleen al op basis hiervan hadden we een voorkeur voor de GT. Die meerprijs van 2.000 euro is natuurlijk niet niks, maar het is meer dan aanvaardbaar voor alle extra’s. Daar horen onder andere de bochtenverlichting, de quickshifter, de harde en ruime zijkoffers en de handvatverwarming bij. Al bij al mogen we gerust stellen dat de GT net iets hoogwaardiger aanvoelt.

Yamaha Tracer 9
De Tracer 9 is verkrijgbaar in twee kleuren.


Moeilijk kiezen

De Tracer doet niks fout, en wie een dijk van een motor zoekt onder de 12.000 euro, mag de Tracer 9 zeker tot de aanraders rekenen. Maar de meerwaarde op de GT bleek tijdens deze test groter dan het prijsverschil. Op basis van de rijeigenschappen zal niemand de standaard Tracer 9 onvoldoende vinden. Integendeel. Maar de kwaliteit van de quickshifter, het gemak waarmee je constant schakelt en het sparen van je linkerarm, geven zowel een gevoel van comfort als een sportieve meerwaarde. Gas in de hoek en zonder het blok al te ver in de toeren te laten klimmen gewoon met je linkervoet door de versnellingsbak tikken. Heerlijk!

Bochten pikken in Toscane. Zalig!


Reiscomfort en sportief potentieel

De Tracers zijn begeesterende motoren. Omdat het een plezier is om aan te voelen dat alles werkt zoals het hoort, terwijl er toch ruimte is voor speelsheid en personalisering. Met je ogen dicht – probeer het maar niet – zou je puur op gevoel vermoeden dat je met een 700cc op pad bent. De Tracers zijn slank, licht en wendbaar. Tot je aan het gas gaat hangen en begeesterd wordt door het CP3-blok en het chassis dat errond gebouwd is. Dat Yamaha erin geslaagd is om binnen dat concept van deze nieuwe motorfietsen een meer dan gemiddeld niveau van reiscomfort te combineren met een hoogstaand sportief potentieel, dwingt respect af. Als dit tot goede verkoopcijfers leidt, is het hen van harte gegund.

Yamaha Tracer 9


Meer info over de Yamaha Tracer 9 en Tracer 9 GT vind je op www.yamaha-motor.eu/be/nl/ en op www.motorprijzen.be.

Tol in Frankrijk

Image
Frankrijk tolwegen

En France, la plupart des autoroutes sont à péage. Quel est le moyen le plus simple de payer et comment les tarifs sont-ils calculés?