Image
moto op de weg

Op geen enkele motor beleef je tijdens lange ritten zoveel rijplezier als op een comfortabel en goed uitgerust toermodel.

Het meest representatief zijn de 'Grand Tourisme-modellen' die rijkelijk uitgerust en bijzonder comfortabel zijn (ook voor de passagier) bij lange ritten.

De keerzijde van de medaille is hun prijs en in bepaalde gevallen ook het gewicht, waardoor ze soms enkel geschikt zijn voor ervaren motorrijders.

De meest luxueuze modellen beschikken over ingebouwde bagageruimtes en tal van comfortfuncties. Bovendien bieden ze een ontspannende rijhouding, waardoor de rijder met groot gemak lange afstanden kan afleggen. De motoren koppelen over het algemeen een grote soepelheid aan veel vermogen, en de grote brandstoftank levert een mooie actieradius op.

BMW is ook in deze categorie een referentie met de RT, maar het is Honda dat het concept het verst heeft doorgedreven met de legendarische Goldwing, al is deze door zijn omvang en ook door zijn prijs bepaald niet weggelegd voor beginners.

Kawasaki 1400 GTR: ideale mix

Een mooi voorbeeld van een goede GT is de Kawasaki 1400 GTR. Het Japanse merk loochent zijn sportieve herkomst niet en de Kawasaki 1400 GTR combineert op verbluffende wijze prestaties en comfort. Dit dankzij de krachtige vier-in-lijnmotor, ontwikkeld op basis van de sportieve ZZR 1400.

De motor van 1352 cm3 beschikt over geavanceerde technologie, zoals variabele kleptiming. Dit levert al bij heel lage toerentallen flink wat koppel op naast heel wat vermogen bij hogere toerentallen.

De Kawasaki 1400 GTR is uitgerust met allerlei elektronische rijhulpsystemen. Naast een antislipsysteem is er een gekoppelde voor- en achterrem ondersteund door ABS. Er zijn verschillende motorstanden zoals een modus om het verbruik te beperken, bijzonder handig om de autonomie te vergroten in streken waar tankstations dun gezaaid zijn. Op praktisch vlak bieden de functie om te starten zonder sleutel of het systeem om de bandenspanning te controleren (met weergave op het dashboard) meerwaarde.

Volop comfort

Het comfort op de motor wordt gegarandeerd door een rijk bemeten zadel. Bovendien kan de motorrijder vlot voet aan de grond zetten, wat niet altijd vanzelfsprekend is.

Het grote windscherm is elektrisch instelbaar en heeft een ventilatierooster.

Dit zorgt voor een lagere winddruk ter hoogte van de borst en minder turbulentie aan de helm. Verwarmde handgrepen, een 12V-aansluiting (voor  gps of smartphone), opbergruimtes met elektromagnetische sluiting en XXL-koffers maken deel uit van de standaarduitrusting. Achter het zadel biedt een praktische bagagedrager voldoende ruimte voor een zeer grote topcase. De informatie op het dashboard en de verschillende instellingen worden vlot met de vingers aan het stuur bediend. De Kawasaki 1400 GTR is ondertussen al enkele jaren te zien in ons straatbeeld en evolueert sindsdien met kleine stapjes. Prijs: € 17.699.

Het rapport

De slachtoffers van het succes van de trailmodellen zijn vooral de toermotoren en met name de sportieve toermodellen. Het eerste segment haalt nog een marktaandeel van 6,1%, maar het tweede slaag er met amper 1,3% nauwelijks in te overleven. Het best verkochte model in België is de BMW R 1200 RT, de op één na meest gewaardeerde motorfiets in ons land.

Image
wendbaarheid-maniabilite
 
Image
gebruik-stad-disposition-urbaine
 
Image
gebruik-snelweg-disposition-autoroute
 
Image
verbruik consommation
 
Image
prijs budget
 
Wendbaarheid

7/10

   
Gebruik in de stad

6/10

   
gebruik op de snelweg

9/10

   
Verbruik

6.5/10

   
Prijs

5/10

                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
Deel deze inhoud