Een auto kopen is vandaag een pak moeilijker dan vroeger. De prijzen zijn gestegen en veel bestuurders twijfelen over de ideale aandrijfvorm. En dat is nog maar het begin. Logisch dus dat particulieren weleens met de handen in het haar zitten. Met de volgende tips kies je op een slimme en veilige manier een tweedehands auto.
1. Op zoek naar een tweedehands auto
Tenzij je iemand kent (die iemand kent) die zijn of haar wagen verkoopt, begint je zoektocht meestal online, op gespecialiseerde autowebsites. Als je ‘tweedehands auto’ intikt, krijg je meteen tientallen mogelijkheden. Daarbij gaat het zowel om auto’s van particulieren als professionals, waarbij die laatsten uiteraard over hun eigen netwerken beschikken. Bij Touring CarSelect vind je bijvoorbeeld een ruime keuze aan kwaliteitswagens die gecertificeerd zijn door professionele, door Touring erkende concessiehouders. Aanbod genoeg met andere woorden, maar wat met de prijs van tweedehands auto’s? Om oplichterij en onaangename verrassingen te vermijden, blijf je beter ver weg van ‘superdeals’. Ben je op zoek naar een recente stadswagen met weinig kilometers en zie je hoofdzakelijk prijzen van pakweg 15.000 euro? Trap dan niet in de val van het 'buitenkansje' van 10.000 euro: te mooi om waar te zijn!

2. Tweedehands auto kopen bij particulier of handelaar?
De vraag op de tweedehandsmarkt is groot. Zoals je tijdens je zoektocht zal merken, weten ook particulieren (op enkele uitzonderingen na) dat ze hun auto niet voor een habbekrats van de hand moeten doen. Bij wie koop je dan het best in deze context?
Een handelaar is altijd duurder dan een particulier, dat klopt. Maar als je er zelf niet veel van kent, of geen kenner hebt die je kan vergezellen, kies je toch beter voor de zekerheid van een professionele autoverkoper. Vooral omdat professionals tegenwoordig heel wat verplichtingen hebben tegenover hun klanten. Denk maar aan de wettelijke garantie en de verkoopovereenkomst volgens het model van beroepsvereniging Traxio in samenwerking met Touring. Dat biedt toch op z’n minst enige zekerheid!

3. Garantie tweedehands auto
De garantie is een belangrijk criterium als je een tweedehands auto koopt. Een particuliere verkoper kan je helemaal geen enkele garantie geven. Is er een gebrek aan de auto dat de verkoper bewust heeft verzwegen bij de verkoop, dan kun je wel een herstelling eisen op basis van een verborgen gebrek. Bij een jonge tweedehands auto is het interessant om na te gaan of de officiële garantie van de constructeur nog geldt (minstens twee jaar, maar bij veel merken meerdere jaren).
Koop je als particulier een tweedehands auto bij een handelaar, dan heb je wel recht op een garantie. De wettelijk verplichte garantie bedraagt minstens een jaar. Wees op je hoede, want deze periode wordt gesplitst in twee periodes van zes maanden. Treedt er een gebrek op in de eerste zes maanden na de levering van de tweedehands auto, dan wordt aangenomen dat het gebrek er al was bij de aankoop. Als kopers heb je dan vier mogelijkheden:
- herstelling op kosten van de verkoper
- vervanging door de verkoper
- financiële compensatie
- annulering van de verkoop
Ontdek je na de eerste zes maanden een defect, dan moet je als consument zelf aantonen dat het er al was voor de levering van de tweedehands auto. En dat is uiteraard veel moeilijker.
4. Betaal nooit bij het eerste contact
Nu er steeds meer wagens online worden verkocht, is het risico op fraude reëel. Oplichters deinzen nergens voor terug om naïeve klanten in de luren te leggen. Sommigen doen zich zelfs voor als een betrouwbare garage, maar veranderen enkele details, zoals het e-mailadres of het telefoonnummer, voor het eerste contact. Naast de klassieke waarschuwing over aanbiedingen die er verdacht voordelig uitzien, hebben we een belangrijke tip voor dat eerste contact: betaal nooit een voorschot, een 'reserveringsbedrag' of iets dergelijks voordat je de verkoper en de wagen in kwestie persoonlijk gezien hebt. Een tweedehands auto kopen is geen kleinigheid!
5. Neem altijd iemand mee
Heb je een afspraak gemaakt? Ga dan niet alleen en laat je indien mogelijk vergezellen door iemand die iets afweet van auto's. Als je niet meteen zo’n persoon kent, is het nog altijd beter om iemand mee te nemen die er (vrijwel) niets van kent dan alleen op te dagen! Op die manier kan je initiële enthousiasme op zijn minst wat beteugeld worden als dat nodig zou blijken. Het komt er met andere woorden op neer om even wat afstand te nemen voor je een langetermijnaankoop doet.

6. Waarop letten als je een tweedehands auto bekijkt?
Als je eenmaal voor de wagen van je dromen staat, is het tijd voor een grondige check. Eerst en vooral is het belangrijk dat je de wagen buiten te zien krijgt, bij daglicht (of binnen, maar dan zeker met genoeg ruimte en licht). In een donkere garage kan je nooit een goed oordeel vellen. Controleer daarna de algemene look van de wagen. De netheid, de staat van het koetswerk en de slijtage van het interieur zeggen veel over hoe de wagen behandeld is. Test daarna alle uitrusting en let goed op eventuele vochtsporen. De geur in de wagen is vaak al veelzeggend. Ruikt de auto muf, naar schimmel of naar brandstof? Dan zijn dat belangrijke waarschuwingssignalen. Controleer ook de staat van de banden.
7. De proefrit
Het spreekt voor zich dat je geen auto koopt zonder ermee gereden te hebben. Weigert de verkoper een proefrit? Ga dan meteen elders. Vraag echter eerst naar de boorddocumenten, zeker bij een particuliere verkoper. En check ook of de Car-Pass aanwezig is (zie punt 11). Ideaal gezien is de motor koud, zodat je kan nagaan of de wagen correct start en er geen rook uit de uitlaat komt. De wagen moet zonder problemen starten.
We raden trouwens aan om de slijtage van de koppeling te controleren door te proberen starten in tweede versnelling (met de handrem op). Als de motor niet snel afslaat, loopt de koppeling wellicht op haar laatste benen. Controleer daarna of de wagen mooi recht rijdt en of het stuurwiel vrij is van trillingen. De remmen moeten werken zodra je het rempedaal indrukt. En ze mogen er in geen geval voor zorgen dat de wagen naar links of naar rechts afwijkt. Check ook de temperatuur van het koelwater en de verschillende meldingen op het dashboard. Reken op een test van minstens 15 à 20 minuten over een gevarieerd parcours (snelweg, stad ...) om een goed beeld te krijgen van de tweedehands auto.
8. Welke documenten moet je krijgen bij je aankoop?
Bij het kopen van een tweedehands auto komen heel wat documenten kijken:
- De verkoopovereenkomst
- Het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs (deel 1 voor in de auto en deel 2 voor thuis)
- Het door de keuringsinstantie verstrekte en afgestempelde ‘roze’ formulier (aanvraag tot inschrijving van een voertuig)
- Het keuringsbewijs
- Het gelijkvormigheidsattest
- De Car-Pass (zie punt 11) en het tweedehandsrapport van de keuringsinstantie
- Rijdt de wagen op LPG? Dan heb je ook het installatieattest nodig.
9. Verplichte technische keuring tweedehands?
Wanneer een auto bij een verkoop van eigenaar wijzigt, is een technische keuring wettelijk verplicht. Zo’n technische keuring hoeft echter niet als de koper je echtgenoot/echtgenote is, je kind of de persoon met wie je wettelijk samenwoont. Tenminste, als je ook je nummerplaat aan die persoon overdraagt.

Het is weliswaar mogelijk om in onderling overleg geen keuring te laten uitvoeren (en zo de prijs eventueel wat te doen dalen), maar dan moet de factuur het volgende vermelden: “Technische controle door de koper”. We raden dit echter alleen aan voor kopers die mechanisch flink onderlegd zijn!
10. Euro-norm en lage-emissiezones, waarop letten?
Als je overweegt om een tweedehands auto te kopen, is de Euro-norm van het model in kwestie een belangrijke factor. Het is immers dit LEZ-criterium dat bepaalt of je al dan niet de grote steden van ons land binnen mag (Brussel, Antwerpen en Gent), maar speelt ook een rol op gewestelijk vlak en in onze buurlanden. We kunnen hier helaas niet alle specifieke gevallen opsommen.
Wat zijn nu de belangrijkste kernpunten? Om nog enkele jaren zonder probleem met een verbrandingsmotor te kunnen rondrijden in ons land, kies je beter voor een benzinemotor van minstens Euro 5. Die wagens, met bouwjaar vanaf 2011, mogen vrijwel overal blijven rijden tot in 2029. Dat biedt toch enige speelruimte voor modellen die vandaag vaak al meer dan tien jaar oud zijn.
Dieselwagens zijn echter een heel ander verhaal! Voor die modellen wordt er in 2025 een verbod op Euro 5 en ouder van kracht in Brussel (mogelijk uitgesteld tot 2027). Kies bij een diesel dus zeker voor Euro 6 en later (c en d), zodat je nog enkele jaren respijt hebt. Houd er rekening mee dat alle dieselmodellen normaal gezien in 2030 verboden worden in Brussel en in 2035 in Wallonië.

In Vlaanderen blijven de lage-emissiezones lokale initiatieven. Het was de bedoeling om benzinemotoren tot en met Euro 2 en diesels tot en met Euro 5 vanaf 1 januari 2025 te verbieden in Antwerpen en Gent, maar uiteindelijk gaat de regel pas in op 1 januari 2026. We herinneren je er tot slot ook aan dat de Vlaamse regering een eigen schema heeft opgesteld om wagens van particulieren en kleine bestelwagens met dieselmotor vanaf 2031 de toegang te ontzeggen tot lage-emissiezones. Voor benzinewagens is dat tegen 2035.
In Wallonië komt er geen lage-emissiezone voor het volledige grondgebied . Het Waals Parlement heeft dat plan afgevoerd. Het is echter wel mogelijk dat er op lokaal niveau nieuwe lage-emissiezones verschijnen in Wallonië.
Wil je weten wat de Euro-norm van jouw wagen is? Kijk dan op je inschrijvingsbewijs (grijze kaart, code V9), Car-Pass of Europees gelijkvormigheidsattest.
11. Check de Car-Pass
De Belgische Car-Pass is uniek in Europa. Alleen Nederland heeft een gelijkaardig systeem. In de loop der jaren is de tool uitgegroeid tot een van de beste manieren om de kwaliteit te garanderen van tweedehands auto’s die bij ons verkocht worden. Het systeem om de kilometerstand van een tweedehands auto te controleren, bestaat sinds 2006.

De doelstelling? Komaf maken met het fenomeen van teruggedraaide tellers, en kopers van tweedehands auto’s beschermen. De vzw Car-Pass registreerde in 2023 meer dan 19 miljoen kilometerstanden. Hierbij kwamen 1.640 fraudegevallen aan het licht: 1.055 Belgische auto’s en 585 importauto’s. Het risico op problemen is veel groter bij wagens die uit het buitenland komen en waarvoor minder duidelijke kilometergegevens voorhanden zijn.
De Car-Pass (die bij een verkoop wettelijk verplicht overhandigd moet worden) bevat heel wat informatie over de wagen, zoals het merk, het model, het chassisnummer, de Euro-norm en de CO2-uitstoot. Maar het gaat nog verder. Je ziet ook of de tweedehands auto nog gekeurd moet worden na een ongeval (sinds 1 maart 2019) en of er nog terugroepacties openstaan.
Sinds begin 2024 wordt zelfs de onderhoudsgeschiedenis bijgehouden. Niet op de papieren Car-Pass, maar wel op de digitale versie die je met een QR-code raadpleegt. Met de QR-code kan je ook de authenticiteit van het document controleren. In de zoekertjes van Touring CarSelect zie je bij de specificaties het ‘Check Car-Pass’-label. Door hierop te klikken, krijg je alle informatie over deze tweedehands auto in de digitale Car-Pass.
12. De juiste prijs?
Sinds de coronacrisis zijn de prijzen van tweedehands auto’s gestegen. Het loont dan ook meer dan ooit de moeite om prijzen te vergelijken. Benzinemotoren zijn het meest gegeerd op de tweedehandsmarkt en dus ook het duurst. Diesels lijken steeds minder in trek. Volgens de recentste cijfers van Traxio (de federatie van autohandelaars) was 54,8% van de inschrijvingen van tweedehands auto’s in de eerste helft van 2024 een benzine. 32% had een dieselmotor, een daling met 4,4% tegenover dezelfde periode een jaar eerder.
Hou er ook rekening mee dat SUV's duurder zijn dan berlines en breaks en dat er bij de aardgasmodellen (CNG) echte koopjes te doen zijn. Dat komt uiteraard door de grote prijsschommelingen van aardgas de afgelopen jaren. CNG is intussen weer goedkoper dan benzine. Het is dus een risico, maar wel de moeite om even over na te denken.
Tot slot zetten we graag nog even de voornaamste voor- en nadelen van een tweedehandswagen op een rijtje.

13. Voordelen tweedehands auto
- Geen wachttijden of vertraging bij de levering!
- Over de prijs valt te onderhandelen: vooral bij tweedehandsauto’s loont het de moeite om het onderste uit de kan te halen.
- Goed voor je budget: een auto is na twee jaar gemiddeld ongeveer 40% goedkoper dan toen hij de fabriek verliet. Mooi meegenomen!
- Professioneel netwerk: in een netwerk van officiële en professionele verkopers vind je soms heel recente tweedehandswagens mét garantie, zodat je niet bang moet zijn voor een defect. Een mooi voorbeeld zijn de tweedehandsauto’s van Touring CarSelect. En bij problemen met een professionele verkoper kan je nog altijd een beroep doen op de Verzoeningscommissie.
- Recycling: in dit ‘groene’ tijdperk verdient het de voorkeur om een product zo lang mogelijk te gebruiken. Deze regel geldt ook voor auto’s.
14. Nadelen tweedehands auto
- Onzekerheid troef: je kent wellicht niet de volledige voorgeschiedenis van de auto (hoeveel eigenaars, ongevallen, defecten, technische problemen enzovoort). Dit geldt vooral als je bij een particulier koopt, via een officieel netwerk is dit risico veel kleiner.
- Verborgen gebreken: al schittert zijn chroom nog zo oogverblindend, een tweedehandsauto kan altijd verborgen gebreken hebben die je duur te staan komen: roest, een uitgeputte motor, belangrijke onderdelen die aan vervanging toe zijn enzovoort. Wees dus heel voorzichtig.
- Tweedehands: de auto is uiteraard al gebruikt en ziet er misschien niet meer zo fris uit, tenzij je een heel jonge occasie koopt. En je moet tevreden zijn met wat je krijgt, ook al zijn de kleur en de opties misschien niet wat je zocht!
- Normen: van een auto die enkele jaren oud is, mag je geen optimale prestaties verwachten qua verbruik, veiligheidsuitrusting en CO2-uitstoot.
- Doordat de wetgeving qua milieunormen voortdurend verandert, bestaat het risico dat je met je auto sommige steden of regio’s niet meer binnen mag.
Vind jouw tweedehands auto
Klaar om jouw zoektocht naar een tweedehands auto te starten? Bekijk het aanbod kwalitatieve tweedehandswagens op Touring CarSelect.